Beveilig je usb-stick met deze twee gratis tools

Een usb-stick is zo uit je jaszak geglipt. Omdat er meestal privacygevoelige bestanden op de stick staan, doet je er goed aan de data te versleutelen. Gebruik een gratis tool als USB Safeguard of SecurStick.

Lees ook: Zo maak je een back-up van je usb-stick

USB Safeguard is de ‘klassiekere’ tool van beide, maar bevat tegelijk ook een paar nuttige extra’s, zoals een virtueel toetsenbord en een safe browsing-modus waarmee je Internet Explorer kunt gebruiken zonder surfsporen na te laten op de host-pc. SecurStick zal wellicht de meer gevorderde (en gehaaste) gebruiker weten te bekoren.

 

USB Safeguard

Download USB Safeguard (bijvoorbeeld via CNET) en kopieer het exe-bestand naar (de rootmap van) je usb-stick. Start het programma met een dubbelklik op. Een installatie is niet nodig. Er verschijnt een venster in de vorm van een stick, waar je tweemaal een stevig wachtwoord invult. Werk je op een ‘vreemde’ host-pc, dan kun je dat wachtwoord via het toetsenbordicoontje ook met behulp van een virtueel toetsenbord invullen. Je krijgt tevens de gelegenheid het wachtwoord in een tekstbestand op te slaan.

 

Data versleutelen

Vervolgens krijgt je een dialoogvenster te zien waarin je een of meer bestanden of bestandsmappen van je usb-stick naartoe kunt slepen. Een klik op Encrypt volstaat om de toegevoegde bestanden te versleutelen (met een goede aes 256-bits encryptie). Plaats wel eerst een vinkje bij No subdirs als je wilt vermijden dat ook submappen van de toegevoegde mappen mee worden versleuteld. Met Encrypt all versleutelt je in één keer alle data op de stick. Afhankelijk van de hoeveelheid gegevens kan dat wel flink wat tijd in beslag nemen. Na afloop krijg je nog de kans de originele data te verwijderen. Kies je inderdaad voor een verwijdering, dan overschrijft USB Safeguard de gegevens met nullen (Zero Out Data) of met diverse pseudowillekeurige patronen (DoD 5220.22-M). Dit laatste is wel iets arbeidsintensiever.

 

© PXimport

 

Data decrypteren

Om uw data weer ‘leesbaar’ te maken, ga je als volgt te werk. Start alweer USB Safeguard op en vul het wachtwoord in dat je in de vorige stap hebt gecreëerd. Je krijgt dan een venster te zien met daarin de namen van de versleutelde bestanden of mappen. Selecteer een of meer items uit dit overzicht en klik op Decrypt of ontsleutel alle data in één keer met Decrypt All. Plaats je ook een vinkje bij And Delete, dan worden de versleutelde bestanden verwijderd, net alsof je nooit USB Safeguard op die stick hebt gebruikt.

 

SecurStick

Download SecurStick van www.withopf.com/tools/securstick − je vindt hier links voor Windows 32- en 64-bits, evenals voor Mac OS X en Linux. Wij bespreken hier de 32-bits variant van Windows. Pak het zip-archief uit en kopieer het bestand SecurStick.exe naar de rootmap van uw stick. Zodra je dit programma opstart, opent je browser de pagina 127.0.0.1/login. SecurStick installeert zich namelijk als een WebDAV-server. Handig, want die laat zich ook benaderen wanneer u op een (vreemde) host-pc als niet-administrator werkt.

 

Data versleutelen en benaderen

Tik op de geopende pagina tweemaal je wachtwoord in – lees wel goed de vereisten erop na, want een te zwak wachtwoord zal SecurStick ongenadig weigeren. Bevestig met Create. Als alles goed is, kunt je de versleutelde ‘containermap’ – feitelijk een WebDAV-share – bereiken via het adres localhost/X of via de Verkenner, waar je deze map normaliter terugvindt als station B:. Alle data die je hier opslaat, worden nu automatisch versleuteld met aes 256-bits. Ze zijn vanaf dan alleen nog maar te benaderen door wie zich met het juiste wachtwoord bij SecurStick heeft aangemeld.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten