Beste externe ssd's getest - Snel en bijzonder compact

We testen zes externe ssd-schijven met een opslagcapaciteit van 1 tot 2 TB. Bijna allemaal hebben ze doorvoersnelheden tot 1.000 MB/s. Eén ssd gaat zelfs tot 2.000 MB/s. Deze ssd’s zijn dus bloedsnel, maar ook lekker compact. Ben je op zoek naar de beste externe ssd's van het moment, lees dan verder.

Externe ssd-schijven zijn robuuster dan externe harde schijven, omdat ze geen bewegende onderdelen bevatten en dus minder vatbaar zijn voor mechanische defecten. Ook het stroomverbruik ligt lager: dat is vooral interessant voor onderweg, wanneer je ze met een laptop gebruikt. De belangrijkste nadelen zijn de hogere prijs in vergelijking met een externe harde schijf en de beperktere maximumcapaciteit van 2 TB. Momenteel kennen we maar één externe ssd-schijf met een capaciteit van 4 TB, maar die is bij ons niet op de markt.

In deze test is er één externe ssd (Seagate) die intern een sata3-interface van 6 Gbit/s gebruikt en met de buitenwereld communiceert via een 5Gbit/s-poort (usb-c 3.2 gen 1). Maximaal haal je dan 550 MB/s werkelijke doorvoersnelheid. De meeste andere stations hebben intern een pci-express nvme-interface en communiceren via een 10Gbit/s-poort (usb 3.2 gen 2). Dan is 1.000 MB/s doorvoersnelheid in ideale omstandigheden haalbaar. Eén externe ssd (WD) communiceert via een 20Gbit/s-poort (usb 3.2 gen 2x2 type c). Die dubbele usb-poort haalt in theorie doorvoersnelheden tot 2.000 MB/s, maar alleen op computers met dit nieuwe type usb-poort. En die zijn er momenteel nog niet. Wel zijn er uitbreidingskaartjes met usb 3.2 gen 2x2.

Weinig ssd’s (externe of interne) halen die hoge initiële lees- en schrijfsnelheden als je de volledige capaciteit van de schijf in één keer benut met zeer grote bestanden of heel veel middelgrote bestanden, die je in één ruk kopieert of leest. Dat heeft te maken met de manier waarop flashgeheugen in de ssd gebufferd wordt. Als die buffer volloopt, en dat is bij de meeste ssd’s het geval wanneer je ongeveer 40 procent van de schijfcapaciteit bereikt, valt de doorvoersnelheid terug tot sata-achtige niveaus.

De snelheid van de interface zegt dus niet alles. Dat blijkt ook duidelijk uit onze benchmarks. De Seagate Barracuda Fast SSD met sata-interface blijkt in de praktische Windows-benchmarks niet veel trager dan de op papier snellere nvme-schijven. In sommige benchmarks, bijvoorbeeld die voor random leesoperaties, presteert deze 5Gbit/s-ssd zelfs sneller dan enkele 10Gbit/s-schijven.

Klik op de afbeelding voor alle testresultaten.

Patriot PXD Portable SSD 1 TB

De Patriot PXD Portable SSD is niet veel groter dan een usb-staafje en biedt tot 2 TB opslagcapaciteit voor het duurste model. Wij testen de 1TB-variant. Er is nog een goedkopere versie met 512 GB capaciteit. Dankzij een 10Gbit/s-poort (usb-c 3.2 gen 2) zijn hoge doorvoersnelheden haalbaar tot wel 1.000 MB/s. De blauwe aluminium behuizing is minder dan 1,8 cm dik.

Aan één kant is er een usb-c-aansluiting, met daarnaast een blauwe status-led. Er worden twee usb-kabels (type-c naar type-c en type-c naar type-a) meegeleverd, maar die zijn zeer kort. De Patriot PXD Portable SSD weegt gelukkig bijna niks, namelijk 35 gram, dus je kunt hem veilig op het uiteinde van zijn kabel aan bijvoorbeeld een laptop of scherm met usb-aansluiting hangen.

De Patriot-schijf wordt geleverd zonder handleiding en zonder software. De daadwerkelijke vrije ruimte bedraagt 953 GB. Officieel wordt alleen Windows 7 of hoger ondersteund, want vanuit de fabriek is het schijfje geformatteerd in ntfs-formaat. Uiteraard werkt het na herformattering in de praktijk ook perfect samen met andere besturingssystemen zoals macOS of Android.

Patriot PXD Portable SSD 1 TB

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Klein
 • Licht
 • Snel
 • Minpunten
 • Korte usb-kabels

Samsung Portable SSD T7 Touch 1 TB

De Samsung Portable SSD T7 Touch past gemakkelijk in de palm van je hand. Gegevens kun je hardwarematig versleutelen met aes256-encryptie. Boven op de aluminium behuizing, naar keuze verkrijgbaar in zilver of zwart, bevindt zich een vierkante vingerafdruksensor, omgeven door een blauw led-kader dat oplicht wanneer het schijfje aangesproken wordt door een computer of een smartphone (‘Motion LED’).

Tijdens gegevensoverdrachten roteert het led-licht naar rechts. Wanneer de schijf geblokkeerd is door de encryptie, knippert de led aan en uit tot je het schijfje ontsluit met een wachtwoord of een vingerafdruk. Aangesloten op een apparaat brandt de led tien seconden stabiel blauw, om daarna uit te schakelen. Schakel je de encryptie in, dan herkent de computer de ssd in read-only modus en is alleen het Portable SSD-hulpprogramma zichtbaar. Dit dien je te installeren om je wachtwoord te configureren en te gebruiken, of om de vingerafdruklezer te activeren.

Heb je eenmaal een vingerafdruk ingesteld, dan heb je de software niet langer nodig om de ssd te ontsluiten. Je kunt tot vier vingerafdrukken registeren. De vingerafdruksensor werkt vlot. Je kunt de geregistreerde vinger in elke richting op de sensor plaatsen om de ssd te ontgrendelen. De encryptie vertraagt de datatoegang niet merkbaar.

Samsung Portable SSD T7 Touch 1 TB

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Klein
 • Veilig
 • Vingerafdruksensor
 • Minpunten
 • Duur

SanDisk Extreme Pro Portable SSD 1 TB

De 1,1 cm dunne aluminium behuizing van de SanDisk Extreme Pro Portable SSD is volledig bedekt met zwarte siliconen. Die laag verhoogt de grip, de weerstand tegen schokken en de stof- en vochtbestendigheid. Deze externe ssd-schijf heeft trouwens een IP55-classificatie. Een status-led ontbreekt. Aan één zijde is er wel een oranje uitsparing waarmee je het schijfje bijvoorbeeld aan een tas of een draagriem bevestigt.

Deze schijf weegt maar 79 gram, dus de korte meegeleverde usb-kabels zijn geen probleem. Althans, als je het niet erg vindt dat de ssd in sommige opstellingen bijvoorbeeld gewoon aan de usb-poort van een monitor bungelt. Engelstalige SanDisk Secure Access-beveiligingssoftware voor macOS en Windows wordt op het schijfje meegeleverd. Hiermee creëer je een met aes128 versleutelde bestandenkluis (map) op de schijf, maar de versleuteling is dus niet hardwarematig. Dat betekent dat de snelheid afhangt van de gebruikte computer en het besturingssysteem.

De meegeleverde versie van Secure Access werkt op één apparaat. Voor 15 dollar upgrade je naar een uitgebreidere versie met maximaal aes1024-encryptie. Die werkt op drie apparaten en heeft een mooiere interface. Houd er rekening mee dat een vergelijkbare functionaliteit ook geboden wordt door gratis encryptieprogramma’s uit de opensource-wereld, zoals Veracrypt en CiperShed.

SanDisk Extreme Pro 1 TB

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Klein en licht
 • IP55-classificering
 • Snel
 • Minpunten
 • Korte usb-kabels
 • Geen status-led

Seagate Barracuda Fast SSD 1 TB

De vrijwel vierkante behuizing van de Seagate Barracuda Fast SSD is minder dan een centimeter dun. De behuizing is gemaakt van zwarte kunststof met een donkergroen accent op de zijkanten. Een smalle groene streep boven het witte Seagate-logo op de bovenzijde blijkt een status-led te zijn. Die brandt groen wanneer de schijf stroom heeft en pulseert wanneer de ssd wordt aangesproken. Het is een eigenzinnig, maar stijlvol design dat ons zeker bevalt.

De Seagate Barracuda Fast SSD heeft intern een Seagate SATA600 SSD-controller en een 5Gbit/s-aansluiting (usb-c 3.2 gen 1). In sommige benchmarks is hij ongeveer de helft tot een derde trager dan 10Gbit/s-ssd’s, in andere presteert hij even goed. Het snelheidsverschil met de meeste 10Gbit/s-ssd’s daalt vooral naarmate je méér (grote) data in één keer schrijft of leest en de flashgeheugenbuffer verzadigd raakt, omdat je dan tegen de flessenhals aanloopt van de snelheid van de flashgeheugenchips zelf. Dus in sommige gebruiksscenario’s, bijvoorbeeld die van de PCMark 10 Data Drive Benchmark, is de Barracuda Fast SSD niet trager dan een typische usb3.2-gen2-schijf. In zogeheten synthetische benchmarks zoals Parkdale of CrystalDiskMark is hij meestal wel trager.

Exact dezelfde ssd is ook te koop als LaCie Portable SSD USB-C. Het belangrijkste verschil is dat hij dan een oranje biesje en status-led heeft, en iets duurder is. De optioneel te downloaden Toolkit-software heeft dan ook de LaCie-branding.

Seagate Barracuda Fast SSD 1 TB

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Stijlvol design
 • Klein
 • Betaalbaar
 • Minpunten
 • 5Gbit/s-interface

Transcend ESD350C Portable SSD 960 GB

De Transcend ESD350C Portable SSD is nauwelijks groter dan een creditcard, 1,25 cm dun en weegt 85 gram. De stevige zwarte aluminium behuizing is op een klein randje aan de achterkant na volledig bedekt met een marineblauwe siliconenrubberen antislip-coating. Die zorgt voor extra schokbestendigheid, maar geeft ook een aangenaam gevoel als je het schijfje ter hand neemt. We vinden het alleszins een geslaagd design.

Deze ssd-schijf doorstond de MIL-STD-810G valtest en mag dus gerust robuust worden genoemd. De meegeleverde usb-kabels zijn met 39 cm redelijk kort. Het schijfje is in de fabriek geformatteerd in exfat en dus bruikbaar op alle besturingssystemen. Er staat geen software op het schijfje zelf. De optionele Transcend Elite Data Management-software, die met alle ssd-producten van het bedrijf werkt, download je van de Transcend-website. Dit (niet-Nederlandstalige) hulpprogramma voor macOS, Windows en Android herkent de ESD350C als een ‘StoreJet’-model, net zoals Windows dit overigens doet (al wordt die productnaam nergens vermeld op de verpakking).

Opties zoals back-up of softwarematig versleutelen functioneren, maar de ‘one-touch’ back-upfunctie werkt niet met de ESD350C: hoewel die functie in het menu wordt getoond, ontbreekt de benodigde knop.

Transcend ESD350C Portable SSD 960 GB

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Handig design
 • Snel
 • Schokbestendig
 • Minpunten
 • Korte usb-kabels

WD Black P50 Game Drive SSD 2 TB

De WD Black P50 Game Drive SSD werkt officieel niet alleen met pc’s en Macs, maar ook met gameconsoles zoals PlayStation 4 en Xbox One. De zwarte aluminium behuizing heeft een industrieelachtig design dat bij ons in elk geval in de smaak viel. Deze externe ssd is perfect draagbaar, maar verhoudingsgewijs behoort hij wel tot de grotere en zwaardere schijven in deze test. De behuizing is schokbestendig, maar niet stof- en waterdicht. Onderaan is trouwens een grille die zorgt voor de nodige warmteverspreiding.

Volgens de specificaties van usb 3.2 gen 2x2, dat gebruikmaakt van twee 10Gbit/s-lanes, ondersteunt de usb-c-interface aan de achterkant (met opzij een witte status-led) bussnelheden tot 20 Gbit/s. Dit wordt ook wel aangeduid als ‘SuperSpeed usb 20 Gbit/s’. Dit type aansluiting vind je momenteel niet bij laptops en pc’s, maar er zijn wel al insteekkaartjes beschikbaar, bijvoorbeeld van Gigabyte (met een ASMedia ASM3242-controller, usb 3.2 gen 2x2).

WD vermeldt maximale overdrachtssnelheden tot 2.000 MB/s, maar die zijn alleen haalbaar op computers met een 20Gbit/s-aansluiting. Usb SuperSpeed 20 Gbit/s werkt overigens probleemloos met usb-kabels die gecertificeerd zijn voor usb SuperSpeed 10 Gbit/s. Wij testen deze externe ssd-schijf net zoals alle andere op een systeem met een 10Gbit/s-poort. Op een 20Gbit/s-poort mag je de gemeten snelheden ongeveer verdubbelen.

WD Black P50 Game Drive SSD 2 TB

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • 20Gbit/s-interface
 • Schokbestendig
 • Minpunten
 • Korte usb-kabels
 • Groter dan andere externe ssd’s

Conclusie

Zelfs de traagste externe ssd is vele malen sneller dan een externe harde schijf. De Transcend ESD350C krijgt het keurmerk Best getest. Hij is iets sneller dan de goedkopere SanDisk Extreme Pro Portable SSD, die de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit biedt en terecht het keurmerk Slimme koop krijgt.

Gemeten bij reëel gebruik zijn de onderlinge snelheidsverschillen niet dramatisch groot, zelfs niet voor de Seagate Barracuda Fast SSD die op papier een veel tragere sata-interface heeft. Omdat de prijzen van deze apparaten in de praktijk sterk fluctueren en sommige fabrikanten af en toe een speciale actie houden, zijn alle geteste ssd’s aanbevelingswaardig, op voorwaarde dat je ze voor een redelijke prijs vindt.

Geschreven door: jozef-schildermans op

Category: Review, Opslag

Tags: samsung, ssd, wd, seagate, opslag, sandisk, transcend