Beste 4bay-nas: Vijf nas'en getest

We testten vijf compacte NAS-apparaten met ruimte voor vier schijven. Ze bieden een hoger beschermingsniveau dan NAS’en met twee schijfposities en zijn ideaal voor de iets gevorderdere gebruiker om multimedia-, opslag-, back-up en servertaken te centraliseren in het thuisnetwerk. De geteste NAS’en zijn stil genoeg voor comfortabel thuisgebruik. Wat is de beste 4bay-NAS?

We vroegen fabrikanten om ons voor deze groepstest NAS’en toe te sturen die ruimte hebben voor vier schijven en geschikt zijn voor de iets gevorderde thuisgebruiker. Deze gebruiker wil niet alleen gegevens en multimediabestanden centraliseren, delen, back-uppen en streamen, maar ook centrale apps zoals een e-mailserver, videobewakingsserver, applicatieserver en/of webserver draaien.

Elke fabrikant mocht zowel een topmodel als een betaalbaar model insturen. We ontvingen twee NAS’en van QNAP en Synology, en één torentje van WD. WD levert zijn NAS naar keuze leeg of gevuld met harde schijven van eigen fabricaat. QNAP en Synology verkopen hun apparaten in principe leeg, al zijn er wel dealers die ze gevuld aanbieden.

Bij een lege NAS kies je in principe zelf het type en de capaciteit van de schijven. Deze apparaten zijn intussen zo gebruiksvriendelijk dat ook beginnende gebruikers een lege NAS probleemloos zelf kunnen inrichten. Wizards en hulpschermen helpen je daarbij op weg.

Uitbreiden

Een NAS met ruimte voor vier schijven is niet altijd dramatisch veel duurder dan een vergelijkbaar model met twee schijfposities. De 2bay-versie van de QNAP TS-451D2 is bijvoorbeeld nauwelijks honderd euro goedkoper. Om geld te besparen, kun je eerst twee schijven in een 4bay-NAS monteren. Als zich later de noodzaak aandient, kun je de capaciteit altijd nog uitbreiden. Bij alle geteste NAS’en is het mogelijk om zonder downtime of gegevensverlies schijven toe te voegen of te vervangen en het RAID-beschermingsniveau te upgraden.

Een 4bay-NAS biedt dubbel zoveel capaciteit als een NAS met twee schijfposities, maar ook een sterkere databescherming, op voorwaarde dat je RAID 5 (‘striping’ met pariteit) in plaats van RAID 1 (spiegelen) gebruikt. Als één schijf stukgaat, vervang je die gewoon door een nieuwe zonder dat je je data eerst hoeft te kopiëren. De NAS blijft, weliswaar met een iets lagere toegangssnelheid, beschikbaar terwijl de gegevens hersteld worden. Omdat data verdeeld worden over meerdere schijven, zijn de leesprestaties bij RAID 5 doorgaans iets beter dan bij RAID 1.

Als één schijf stukgaat, vervang je die zonder eerst data te kopiëren

Zo test PCM

We testten met de Intel NAS Performance Test (NASPT), die verschillende applicatiegerichte benchmarks uitvoert aan de hand van ruim 36 GB aan testdata. NASPT bevat twaalf van zulke applicatiebenchmarks: HD-video afspelen, 2x HD afspelen, 4x HD afspelen, HD-video opnemen, HD afspelen en opnemen, content aanmaken, kantoorproductiviteit, bestanden kopiëren naar NAS, bestanden kopiëren van NAS, mappen kopiëren naar NAS, mappen kopiëren van NAS en fotoalbum. Daarnaast testten we ook met de UL Futuremark PCMark 10 Data Drive Benchmark. Die meet vooral de dataprestaties in combinatie met Windows 10, aan de hand van verschillende toepassingen voor multimedia, games en kantoor.

Alle benchmarks draaiden op een krachtige 64bit-pc met Windows 10, met Intel Core i7-cpu en 16 GB RAM, in een apart testnetwerk met een onbeheerde 2,5Gbit-netwerkswitch van QNAP. De lege NAS’en testten we met identieke 1TB-ssd’s van Samsung. Met harddisks zullen de prestaties mogelijk iets lager liggen. We rekenden de resultaten om in een snelheidsscore. Daarnaast berekenden we een technische score aan de hand van ruim negentig verschillende criteria. In het uiteindelijke oordeel wegen de snelheid en functionaliteit elk even sterk door. De NAS met het beste oordeel krijgt het keurmerk Best Getest. Het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgt het keurmerk Slimme Koop.

Testsamenvatting

We testten vijf NAS’en met ruimte voor vier schijven. Dit zijn zowel betaalbare dualcore-modellen, geschikt voor het centraliseren van multimedia en bestanden, als krachtigere quadcore-exemplaren die geen kind hebben aan geavanceerdere netwerkapps. Drie van de vijf servertjes ondersteunen ssd-caching; twee beschikken over snellere 2GbE-netwerkaansluitingen die uiteraard wel een compatibele netwerkswitch vereisen. Straatprijzen voor de lege exemplaren variëren van 381 euro tot 644 euro. Daar dien je de prijs van de zelf te kiezen schijven bij op te tellen.

Synology DiskStation DS420+

De Synology DiskStation DS420+ is in essentie de vierschijvenversie van de in het verleden geteste DiskStation DS220+. Zijn dualcore Intel Celeron-processor is dezelfde als in de QNAP TS-451D2. Het gemonteerde geheugen van 2 GB breid je zelf uit tot maximaal 6 GB. Anders dan bij het 2bay-model zijn er twee vrije sleuven voor M.2-ssd’s, die je vanaf de onderzijde eenvoudig kunt bereiken via schroefloze plastic klepjes.

Van de twee usb3.2-aansluitingen (gen 1) bevindt er zich één vooraan, boven de stroomknop. Een snelkopieerknop ontbreekt, voor het beheer van externe schijven dien je de gebruikersinterface te openen. Synology vernieuwde zijn bekende DSM-besturingssysteem van versie 6.2, waarvan de eerste versie uit 2016 dateert, naar versie 7.01, waaraan drie jaar is gewerkt. Het nieuwe OS is beschikbaar voor alle Synology-modellen van de laatste zeven jaar met minstens 1 GB geheugen. De opgefriste gebruikersinterface voelt veel responsiever aan dan voorheen.

Maar de belangrijkste nieuwigheden zitten onder de motorkap. Naast een sterk verbeterde beveiliging zijn tal van functies logischer ingedeeld. Van enkele bekende apps werden de functies geïntegreerd in nieuwe apps. Zo zijn alle fotofuncties, met inbegrip van de mogelijkheid om ze automatisch met behulp van artificiële intelligentie te klasseren, ondergebracht in de ‘Photos’-app. De oude app ‘Moments’, die de ai-fotofuncties voorheen bevatte, is verdwenen. Helaas worden usb-dongels niet langer ondersteund.

Toch is DSM 7.x een flinke verbetering. De prestaties zijn goed, maar je kunt nog wat extra procentpunten winnen door gebruik te maken van ssd-cache. Met een RAID1-ssd-cache (twee ssd’s van elk 500 GB) verbeteren de prestaties tijdens sommige benchmarktaken met een derde. Het kopiëren van veel kleine bestanden gaat dan zelfs bijna dubbel zo snel.

Synology DS420+

Prijs
€ 495,-
Website
www.synology.com
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Stil
 • Veel mogelijkheden
 • Ssd-caching
 • Minpunten
 • Plastic behuizing
 • Alleen statusleds
 • Slechts twee usb-poorten

Synology DiskStation DS920+

De DiskStation DS920+ is in essentie de quadcore-versie van de DS420+. Voor circa vijftig euro meer koop je een NAS met een iets krachtigere processor (Intel Celeron J4125) en dubbel zoveel geheugen (4 GB gemonteerd, plus een vrije sleuf waarin je nog eens 4 GB kunt prikken voor een maximum van 8 GB geheugen). Met het oog op toekomstbestendigheid is die vijftig euro hogere prijs wat ons betreft te verantwoorden.

Poorten en ssd-uitbreiding zijn identiek aan het goedkopere model. Extra is een eSATA-aansluiting achteraan, bedoeld voor de apart verkrijgbare Synology DX517-uitbreiding. Die brengt het totaal van het aantal schijfsleuven op negen en verhoogt de bruto maximumcapaciteit tot ruim 160 TB. Mocht je in de toekomst opslagruimte tekortkomen, dan kun je die dus eenvoudig uitbreiden. Wel kost de ‘expansion bay’ ruim vijfhonderd euro; voor dat bedrag heb je ook bijna een tweede DS920+.

Voor berekeningsintensieve toepassingen, zoals het indexeren van foto’s of het synchroniseren van bestanden, is de quadcore-cpu volgens Synology tussen de vijftien en vijfentwintig procent sneller dan de dualcore-processor in het goedkopere model. Php-toepassingen zouden zelfs meer dan dubbel zo snel reageren. De DS920+ reageert in de Intel-benchmarks globaal genomen een derde sneller dan de DS420+.

Synology DS920+

Prijs
€ 544,-
Website
www.synology.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Snel
 • Veel mogelijkheden
 • Ssd-caching
 • Minpunten
 • Plastic behuizing
 • Alleen statusleds
 • Slechts twee usb-poorten

QNAP TS-451D2

De QNAP TS-451D2 biedt ruimte aan vier 2,5- of 3,5inch-schijven en blijft desondanks heel compact: het is met voorsprong de kleinste NAS van deze groepstest. Je kunt deze centrale opslagserver en mediastreamer overal neerpoten, ook in een huiskamer, aangesloten op een (4K-)tv en/of versterker dankzij de HDMI2.0-uitgang. Wel moet je een plaatsje vinden voor de forse, laptopachtige externe voeding.

Het apparaat werkt fluisterstil. Zonder schijven bedraagt het lawaainiveau een bijna onhoorbare 18,5 dB(A), stiller dan het ruisen van boomblaadjes. Voortaan kun je bij QNAP, net zoals al het geval was bij Synology, de schijfsleuven afsluiten met een eenvoudig plastic sleuteltje. Dit is vooral bedoeld om te voorkomen dat je ongewild een sleuf opent, want dan wordt het herstel van het RAID-volume gestart, wat leidt tot een tijdelijke vertraging van de bestandstoegang.

De TS-451D2 is er in twee varianten: ‘2G’ met 1 x 2 GB en ‘4G’ met 1 x 4 GB geheugen. De tweede geheugensleuf is vrij en eenvoudig bereikbaar: je hoeft niet de kast open te schroeven door enkele van de plastic schijfhouders uit te nemen.

Deze NAS komt standaard met QNAP’s bekende besturingssysteem QTS 4.5, maar je kunt ook overstappen naar QTS 5.0, gebaseerd op de veiligere Linux-kernel 5.10. Het nieuwe OS heeft een geoptimaliseerde, maar gelukkig niet radicaal gewijzigde gebruikersinterface en nieuwigheden zoals WireGuard VPN, een eenvoudigere manier dan OpenVPN of IPSec om een veilige verbinding te creëren voor thuis en werken op afstand.

De QNAP TS-451D2 presteert goed in verhouding tot zijn prijs. QTS 5.0 heeft geen significante invloed op de prestaties. Om toekomstbestendig te zijn, investeer je het best wel meteen in het 4G-model met meer geheugen.

QNAP TS-451D2

Prijs
€ 381,- (2 GB); € 445,- (4 GB)
Website
www.qnap.com
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Betaalbaar
 • Veel mogelijkheden
 • HDMI-poort
 • Minpunten
 • Plastic behuizing

QNAP TS-473A

De QNAP TS-473A is een volledig van zwart metaal vervaardigde, relatief compacte tafel-NAS met ruimte voor vier schijven. Deze NAS wordt niet aangedreven door een cpu van Intel of Marvel, maar door een AMD Ryzen Embedded-processor. Standaard is één DDR4-laptopmodule van 8 GB geïnstalleerd. Je kunt het geheugen uitbreiden tot maximaal 64 GB, waarbij ook ECC-geheugen wordt ondersteund.

Als de NAS gebruikt wordt voor videotranscodering, dan kan dit versneld worden met behulp van een aparte Nvdia-gpu van instapniveau, te installeren in een van de twee PCIe-sleuven. Ook kan op die manier een HDMI-poort worden toegevoegd. In de andere sleuf past bijvoorbeeld een 5- of 10Gbit-ethernetkaart, mochten de aanwezige 2.5Gbit-poorten niet volstaan. Drie van de vier usb-poorten ondersteunen 10Gbit/s-snelheden. Er is verder nog ruimte voor twee M.2-ssd’s voor caching-doeleinden.

Deze NAS is krachtig genoeg om QTS Hero OS te installeren, een alternatief ZFS-gebaseerd besturingssysteem van 128 bit dat bedoeld is voor bedrijfsomgevingen. Wij kozen in deze test voor de standaard ‘slimme installatie’ met de normale versie van QTS. Dankzij de dual-OS-flash controleer je al tijdens de installatie op een nieuwe versie. Is die er, dan wordt deze direct geïnstalleerd in plaats van het op de flash aanwezige OS.

Met een HDMI-videokaart, scherm, toetsenbord en muis (al dan niet draadloos) tover je deze NAS om in een Linux-desktopcomputer met ondersteuning voor diverse Ubuntu-versies (QvPC). Dit vereist minimaal 4 GB geheugen. Ook deze NAS kun je upgraden naar QTS 5.0, dat duurt zo’n tien minuten. Dit is een snel en krachtig servertje dat je nog sneller maakt door het in een 2,5Gbit-netwerk en/of met ssd-caching te gebruiken. De prijs is wel aan de stevige kant.

QNAP TS-473A-8G

Prijs
€ 778,-
Website
www.qnap.com
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Veel mogelijkheden
 • Snel
 • 2,5Gbit-netwerk
 • Minpunten
 • Prijzig

WD My Cloud EX4100

WD richt zich met de EX4100 naar eigen zeggen op thuisgebruikers die hun foto’s, video’s, muziek en bestanden op een eenvoudige manier willen centraliseren, compleet met toegang vanaf het internet via de beveiligde WD Cloud. Je kunt de NAS leeg kopen of vooraf laten vullen met WD Red-schijven met brutocapaciteiten tussen de 8 en 56 TB.

De 8TB-versie die WD ons toestuurde, is gevuld met twee schijven van 4 TB in een RAID1-configuratie. Dit model is duidelijk bedoeld als een betaalbare instapper, waaraan je achteraf zelf schijven toevoegt. De EX4100 gebruikt een dualcore Marvel ARMADA 388-cpu van 1,5 GHz, bijgestaan door 2 GB DDR3-geheugen.

Statusmeldingen verschijnen op het tweeregelige blauwe ledscherm aan de voorkant. Zo vind je bijvoorbeeld snel het toegewezen ip-adres terug. Deze NAS heeft twee aansluitingen voor externe voedingen, maar er wordt standaard slechts één voeding meegeleverd. Verder beschikt de NAS over twee gigabit-ethernetpoorten en drie usb3.0-aansluitingen.

WD’s nieuwe besturingssysteem My Cloud 5 is gebaseerd op een recentere en veiligere Linux-distributie (Linux Debian 10 (Buster) 4.14 LTS). De interface is vrijwel identiek gebleven aan die van My Cloud 3, de vorige versie. Het is een eenvoudig, gebruiksvriendelijk OS en veel simpeler dan de uitgebreide besturingssystemen van QNAP en Synology. Het app-aanbod is uitgebreider dan vroeger het geval was, maar in vergelijking met QNAP en Synology blijft het aantal verkrijgbare apps bij WD toch beperkt.

We plaatsten een extra WD Red-schijf bij om de RAID5-prestaties te kunnen testen. WD gebruikt een Drobo-achtig cassettesysteem. Je duwt de extra schijf in een vrije sleuf en sluit dan de metalen klep met enige kracht, tot je een duidelijke klik hoort.

De migratie van het bestaande RAID1-volume naar RAID 5 lukte probleemloos, maar duurde wel zeer lang: langer dan een etmaal! Gelukkig blijven je bestanden al die tijd beschikbaar, al is het dan met vertraagde toegang. De WD My Cloud Expert Series EX4100 NAS presteert bij sommige testen iets trager in RAID5-modus, maar het verschil met RAID 1 is zeer klein. De prestaties zijn goed.

WD My Cloud EX4100

Prijs
€ 262,- (leeg); € 738,- (8 TB)
Website
https://shop.westerndigital.com
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Gebruiksvriendelijk
 • Redelijke prijs
 • Statusscherm
 • Minpunten
 • Trage RAID-migratie
 • Beperkt app-aanbod
WD My Cloud 5 is gebaseerd op een robuustere Linux-kernel

Conclusie

Alle NAS’en verwerken vlot meerdere videostreams tegelijk en voeren intussen probleemloos andere taken uit, zoals back-ups of het indexeren van grote fotocollecties. Om dit optimaal te laten verlopen, is soms wel een uitbreiding van het geheugen tot minstens 4 GB nodig. Vooral voor de Intel-gebaseerde apparaten is 2 GB eigenlijk te weinig en kies je het best direct de versie met meer geheugen.

De snelst presterende, uitgebreidste NAS en winnaar van het keurmerk Best getest is de QNAP TS-473A-8G, wellicht niet toevallig ook het duurste model. De beste verhouding tussen prijs en prestaties worden geleverd door de QNAP TS-451D2 en Synology DiskStation DS420+. Met zijn ondersteuning voor ssd-caching, dat de prestaties bevordert, is de Synology-NAS toekomstbestendiger en zo nipt onze Slimme koop.

Klik op de tabel voor een grotere versie.

Geschreven door: jozef-schildermans op

Category: Review, Opslag

Tags: test, opslag, beste 4bay-nas