Back-up naar nas: Opties voor Synology en Qnap

Een nas met al zijn opslagruimte, veilig in het eigen netwerk en toegankelijk voor elk apparaat, vraagt er natuurlijk om als centrale plek voor alle back-ups gebruikt te worden. We leggen hier uit hoe je een back-up naar nas'en kunt maken bij de merken Synology en Qnap in het bijzonder.

Hoewel een nas uitermate geschikt is om back-ups te bewaren, een nas alleen is geen back-up! Een nas, zelfs met meerdere schijven en de juiste raid, is uiteindelijk maar één versie van de gegevens. Nas weg, gegevens weg. Hanteer daarom de 3-2-1-regel en maak de nas onderdeel van zo’n totale back-upoplossing.Deze regel houdt in dat je altijd 3 kopieën van je gegevens moet hebben, op 2 verschillende media en daarvan bevindt er zich 1 op een andere locatie.

De drie kopieën betekent dat je naast de originele gegevens zelf, nog twee versies in een back-up moet hebben. Die kopieën mogen dan niet allemaal op dezelfde nas staan, maar moeten ook op een externe harde schijf of in de cloud staan. Tot slot moet één van die kopieën zich in een fysiek ander gebouw bevinden als de oorspronkelijke gegevens. Bij inbraak of brand heb je dan altijd nog die versie achter de hand.

Nas-software kiezen

Een belangrijke vraag voordat de nas wordt ingericht voor back-up, is de keuze van de software. Windows heeft een eigen back-upfunctie, maar deze is in veel Windows-versies erg beperkt en heeft in Windows 10 als nadeel dat de netwerklocatie waar de back-up wordt bewaard een vaste netwerkkoppeling moet zijn. Dat maakt deze oplossing er niet veiliger op. Wil je meer mogelijkheden, zoals de exacte keuze van bestanden en mappen en meer vrijheid in locaties en het back-upschema, dan is andere software nodig.

De nas-fabrikanten leveren ook back-upsoftware zoals NetBak Replicator van Qnap en Cloud Station Back-up van Synology. Er is wel enige wildgroei aan back-upprogramma’s bij de nas-merken, zo heeft Qnap ook Qsync en HBS3, en biedt Synology ook Hyper Backup, Active Backup en nog andere. Dit maakt het niet altijd even makkelijk. Vind je het niet erg voor de software te betalen, dan is Acronis True Image aan te raden, dat behalve veel extra functies waaronder bescherming tegen ransomware, gewoon al jaren heel betrouwbaar en gebruiksvriendelijk is.

Ongeacht de software die je gebruikt voor de back-up, de eerste stappen zijn eigenlijk altijd het maken van een gedeelde map op de nas, het aanmaken van de juiste gebruikers en dan het geven van voldoende rechten op die map om bestanden op te slaan. Op Synology kan dit via File Station / Nieuw / Gedeelde map. Op een Qnap via Configuratiescherm / Gedeelde mappen / Maken.

Bij een Synology-nas wordt als alternatief de basismap van de gebruiker gebruikt. Hiervoor is het wel nodig deze via Configuratiescherm / Gebruikers / Geavanceerd de Gebruiker basismapservice in te schakelen.

Back-up Synology-nas

Heb je een Synology-nas, log dan in op de webinterface en installeer via de Package Center de Synology Drive Server. Drive Server is de opvolger van Cloud Station Server dat end-of-live is. Voltooi de installatie inclusief die van alle benodigde componenten.

Download dan via de Synology-website Cloud Station Backup voor Windows en installeer de software op de pc. Klik als de installatie klaar is op Nu starten. Typ in het vak Domeinnaam of QuickConnect-ID het ip-adres van de nas en geef daarna de gebruikersnaam en het wachtwoord van het account waaronder je de back-up wilt maken. Selecteer in de volgende stap de mappen op de Windows-pc die je wilt back-uppen en kies er via Back-upregels voor eventueel bepaalde bestandstypen uit te sluiten van de back-up.

Wil je de back-up extra beveiligen, kies dan ervoor deze als Alleen lezen in te schakelen en voltooi daarna de installatie. Aan het einde wordt dan meteen de eerste back-up gemaakt.

Back-up QNAP-nas

Is de gedeelde map gemaakt, download en installeer dan van de Qnap-website de NetBak Replicator. Hoewel het een prima programma is, de configuratie kent wat onduidelijkheden. Zo start je de configuratie door op het grote groene symbool naast start te klikken en niet op start zelf. Selecteer daarna de nas in de lijst en wacht dan tot de mappen zijn geladen, blijft ook die lijst leeg, schakel dan de optie Show all folders in.

Selecteer nu de map waarin de back-up moet komen en bevestig met OK. Voer de gebruikersnaam en het wachtwoord in van het account dat lees- en schrijfrechten heeft op de map op de nas, en het eerste deel van de configuratie van NetBak Replicator is klaar.

Schakel dan over naar de Advanced Mode en kies bij Auto-Backup Source de mappen op de Windows-pc die je wilt back-uppen. Controleer of bij Destination de juiste locatie is gekozen en klik op Start auto-backup om de back-up te starten. Lukt de back-up, dan is het tijd deze te automatiseren. Klik op het tabblad Schedule Backup en selecteer opnieuw de juiste bestemming, kies daarna bij Start de eerste datum en tijd, en kies via de knop Frequency settings de interval.

Klik tenslotte op Add om deze back-up aan het schema toe te voegen. Via Close sluit je de wizard. Voortaan zal Netbak Replicator volgens het opgegeven schema de back-up maken. Zorg er wel voor dat op dat moment de nas is ingeschakeld. Zowel bij Synology als Qnap kan dat via een schema voor in- en uitschakelen worden geregeld.

Geschreven door: Edmond Varwijk op

Category: Workshop, Opslag

Tags: nas, backup, qnap, synology, hdd