abonneren

Adata DashDrive Elite HE720

Gigabytes aan data op zak hebben kan op meerdere manieren. Smartphones en tablets gaan tot 64 GB en usb-sticks tot wel 128 GB. Wie meer nodig heeft, neemt beter een pocketschijf, zoals deze DashDrive Elite 500GB van Adata.

Als wij ergens pc-problemen moeten oplossen, nemen we altijd een pocketschijf mee: handig als je snel ettelijke gigabytes wilt backuppen van een pc die op instorten staat. Eén enkele usb-kabel volstaat. En zo'n grote schijf biedt bovendien ruimte voor al onze tooltjes, antivirussoftware, imaging-applicaties et cetera.

Pocketschijven bevatten dezelfde 2,5-inch harde schijven die je in notebooks terugvindt. De dikte van dergelijke schijven varieert echter. Standaard is de dikte 12,5 millimeter maar de drang naar steeds slankere computers maakt dat 9,5 en zelfs 7 millimeter vandaag gangbaar zijn. Adata stopte zo'n 7-millimeter schijf in een externe behuizing en dat levert een fraai geheel op. De HE720 is met 8,9 mm de dunste pocketschijf van het moment. Ook zijn gewicht (168 gram) is perfect voor mobiel gebruik.

Veel extra's zijn er doorgaans niet te vinden op een pocketschijf. Er is een pietepeuterige backupknop en de obligate synchronisatiesoftware uit eigen huis. Via de site van Adata kan je gratis nog wat tooltjes downloaden. Typisch voor dit soort producten is de vrij korte usb-kabel. Erger vinden we dat die kabel behoorlijk stug is. Handig zijn dan weer de krasvaste behuizing en het duidelijke statuslampje. Je krijgt overigens drie jaar garantie.

Adata geeft geen informatie over de gebruikte schijf en de behuizing kan niet zonder averij opengemaakt worden om dit te achterhalen. Onze bronnen vertellen echter dat het gaat om een Seagate Momentus Thin-schijf met een rotatiesnelheid van 5400 tpm. We komen uit op een sequentiële leessnelheid van 105,46 MB/s via usb 3.0. Schrijven doet hij bijna even snel als lezen: 104,64 MB/s. Dat zijn goede waarden.

Geschreven door: Bart Stoffels op

Category: Review, Opslag

Tags: Opslag, Adata