abonneren

5big Network

Dankzij de stijlvolle behuizing van geborsteld aluminium en het grote, blauwe oog is de LaCie 5big Network een imposante verschijning. U zou bijna vergeten dat het om een nas-apparaat gaat...

De 5big Network is wel degelijk een nas-apparaat, maar dan wel een met maar liefst vijf drive bays, geavanceerde raid-technieken en extra uitbreidingsmogelijkheden. Het uiterlijk zal niet iedereen bevallen, maar het leidt de aandacht niet af en de 5big is ook nog eens erg stil tijdens gebruik. Dat komt vooral door de externe stroomadapter en de ultrastille ventilator; u kunt de 5big makkelijk in een open kantoor zetten, zonder u druk te maken over het geluid. De 5big Network is ook nog eens een energiezuinig apparaat. De standaard ingestelde auto-modus op de driewegs stroomschakelaar zet het nas-apparaat in standby wanneer hij niet gebruikt wordt.

Zoals de naam impliceert, biedt de 5big Network vijf storage bays (aan de achterzijde van het apparaat) die gevuld kunnen worden met normale sata-schijven. De uitvoering die wij testen is voorzien van vijf 1TB-schijven van Hitachi, waardoor de totale capaciteit op 5 TB uitkomt. Er zijn kleinere (2,5 TB) en grotere (7,5 TB) modellen verkrijgbaar.

De beschikbare capaciteit hangt af van het raid-level dat u kiest. In de standaardstand maakt de 5big gebruik van raid-5, wat inhoudt dat de gegevens over alle schijven wordt verdeeld met extra pariteitsgegevens. Valt een van de schijven uit, dan blijft de 5big gewoon doorwerken. De vrije capaciteit in raid-5 is 80 procent, wat zakt tot 60 procent wanneer we voor raid-6 kiezen. Deze stand slaat extra herstelinformatie op de schijven op, waardoor het raid-array ook blijft werken als twee schijven tegelijkertijd uitvallen. De capaciteit neemt verder af als u een schijf aanwijst als hot spare, maar de 5big Network ondersteunt ook eenvoudige disk mirroring (raid-1) of jbod.

De schijven worden in speciale hot-swap-behuizingen geplaatst. Ze zijn wat lastig open te krijgen, maar het zou niet nodig moeten zijn de schijven vaak te vervangen. Onder de drive bays zien we de aansluitingen terug. Er is een enkele gigabitaansluiting om de 5big in het netwerk op te nemen. Daarnaast bevinden zich een usb- en drie esata-connectors, die allen gebruikt kunnen worden om de schijfcapaciteit verder uit te breiden, backups te maken of gegevens te importeren.

De 5big is eenvoudig te installeren. Een meegeleverde tool zoekt het apparaat in het netwerk op, het verdere beheer verloopt via een browservenster. De gebruikersinterface is saai maar doeltreffend, met eenvoudige menu's die u gebruikers en gebruikersgroepen laat definiëren, shares laat instellen en backups laat plannen. Ook is het raid-level aan te passen, maar dit klusje kan enige tijd duren (tot 30 uur in het meest ongunstige geval). Hierbij verliest u uiteraard de gegevens op het array, dus het loont om vantevoren na te denken over het beste raid-level voor uw gebruikersscenario.

Een grote teleurstelling is het gebrek aan extra's, zoals we die vaak bij de concurrentie terugzien. Er is geen ingebouwde webserver, databaseserver of streaming media server. Wel worden de meest voorkomende bestandsprotocollen ondersteund, zodat de nas-schijf onder Windows, Linux en Mac kan worden gebruikt. Active Directory-integratie is ook mogelijk, net als het delen van bestanden via https en ftp. Vreemd genoeg is er ook een ingebouwde bittorrent-server aanwezig.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • vijf schijven
  • raid-ondersteuning met optionele hot-swap
  • usb- en esata-uitbreiding
  • stil
  • geïntegreerde backup
  • weinig features ten opzichte van concurrentie
  • langzame opbouw raid-array
De LaCie 5big Network is een uiterst degelijke nas. Het apparaat is eenvoudig in het gebruik, maar zeker niet goedkoop en er zijn alternatieven die voor hetzelfde geld meer mogelijkheden bieden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags:

Laatste reactie