abonneren

410J

Synology is één van de grootste en meest bekende nas-fabrikanten ter wereld. De nieuwe 410J van 309 euro is voor consumenten en kleine bedrijven bedoeld. Hij kan vier schijven herbergen en kan fungeren als back-up apparaat, (web)server, multimedia distributeur en nog veel meer.

Het hart van de 410J is een 800 MHz processor en 128MB ram. Dat moet voldoende zijn voor prima prestaties. Synology geeft een leessnelheid van 59 MB/s op. Of dat haalbaar is, leest u later. De vier schijven zijn in RAID-0, 1 en 5 te zetten, waarbij RAID-5 natuurlijk het meest interessant is: het is snel en veilig.

Het plaatsen van schijven – 2,5 en 3,5 inch! – gaat vrij gemakkelijk bij de 410J. De kap zit vast met een paar duimschroeven. Als die los zijn, kunnen we de kap verwijderen. Intern zit de nas netjes in elkaar. Er zijn geen overbodige kabels: alles zit op het moederbord geïntegreerd. Helaas is niet het gehele systeem ‘screwless’, maar moeten we de harde schijven – om het echt netjes te doen – nog vastschroeven in de beugel. Deze beugel kunnen we in de drivebay schuiven, waarmee we de harde schijf meteen op het moederbord aansluiten. Uiteraard is het systeem hot swappable, mits de schijven in RAID-1 of RAID-5 staan. Synology houdt de maximaal vier schijven koel met twee vrij grote fans die – ondanks de opgave van 29 dB door Synology –behoorlijk goed hoorbaar zijn in een rustige ruimte.

Als we na het plaatsen van twee schijven en het aansluiten van de nas de interface induiken, zien we dat Synology absoluut niet krenterig is geweest op gebied van functionaliteit. Allereerst ziet de interface er ongelooflijk goed uit. Alle opties zijn keurig gerangschikt, waardoor alles snel te vinden is. Als we vervolgens gaan kijken naar de functionaliteit, missen helemaal niets. Sterker nog: deze nas zit tjokvol functionaliteit. Zo kan de beheerder elke gebruiker zijn eigen deel geven op de netwerkschijf. Uiteraard is ook toegang tot (gedeelde) mappen in te stellen. Een backup maken is ook een fluitje van een cent met de ‘wizzard’, net als torrents downloaden en nieuwsgroepen benaderen. Vanzelfsprekend zit er ook een FTP-server ingebouwd en levert Synology zijn eigen handigheidjes mee, zoals File Station waarmee HTTPS-toegang tot de nas is te realiseren. Waar we verbaasd over zijn, is dat de 410J ook ondersteuning biedt voor ip-camera’s en dat de nas tevens websites kan hosten. Dat zien we niet heel vaak bij een nas van €309.

De meeste gebruikers zullen een nas niet alleen kopen voor het downloaden, veiligstellen of centraal opslaan van bestanden. Een nas is namelijk ook erg handig voor wie media wil streamen. Ook op dat vlak stelt de 410J niet teleur! We zien – en dat is toch wel het meest belangrijk – ondersteuning voor uPnP en DLNA. Daardoor is het niet nodig allerhande zaken handmatig in te stellen: apparaten die met uPnP en DLNA werken zien elkaar direct en kunnen meteen gegevens over en weer gooien. Gelukkig heeft Synology ook gedacht aan bestandsondersteuning: de 410J herkent alle audioformaten en kan deze dus ook streamen. Een handigheidje die nog wel van pas kan komen: de nas kan minder breed ondersteunde formaten transcoderen, zodat het apparaat waar naartoe gestreamd wordt, alsnog het muziekje kan spelen. Overigens kan de nas ook direct muziek spelen als er usb-luidsprekers aan gekoppeld zijn. Grappig, maar of dat echt nuttig is, betwijfelen we.

De prestaties van de 410J zijn netjes, maar niet schokkend. We zien met een RAID-1 opstelling ongeveer 25 MB/s als we bestanden wegschrijven. Als we ze weer terughalen, leest de nas plusminus 38 MB/s. Dat is ruim snel genoeg, maar de opgegeven specificatie van 59 MB/s haalt de nas bij lange na niet. En we zien het niet gebeuren dat de nas met RAID-5 deze snelheid wel haalt. Hoe snel de schijven ook zijn.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Erg compleet
  • 4 schijven in diverse raid-opstellingen
  • Prachtige interface
  • Fans goed hoorbaar
De 410J is een prima nas die alles biedt wat de gevorderde gebruiker zoekt: een uitgebreide interface en vlotte hardware. De prijs is vriendelijk voor een nas met dit pakket. Jammer genoeg is hij niet zo stil als dat we graag zouden zien. Echter, wie hem in de hoek van de kamer of meterkast 'gooit' heeft daar geen last van.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord