abonneren

32GB Solid State External Hard Drive

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Vrijwel alle nieuwe pc's en moederborden hebben één of meerdere esata-poorten... maar waar blijven toch de esata-apparaten die we hier op aan kunnen sluiten?

None

6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Minpunten

Maxell noemt zijn nieuwe product de 32GB Solid State External eSata/USB Drive. Duidelijker kan het in ieder geval niet. De schijf combineert esata en usb: aan de ene kant vinden we een mini-usb-poort, aan de andere kant (onder een afdekklepje) een esata-poort. De theorie is dat nieuwe pc's gebruik kunnen maken van de snelle esata-poort, terwijl de drive ook nog op oudere pc's is uit te lezen via usb.

In de praktijk is het niet zo eenvoudig. De eerste uitvoering van deze drive werkt alleen in sata-modus op gecombineerde esata/usb-poorten, niet op de normale esata-poorten. Alleen via mini-usb werkt de drive zoals we verwachten. Gelukkig heeft Maxell het probleem in nieuwere uitvoeringen opgelost. Bij oudere schijven kan het probleem met een firmwareupdate worden opgelost.

Sluiten we de drive aan op een esata-poort, dan levert de drive goede prestaties. We zien doorvoersnelheden van 20 MB/s over esata, tegenover 15 MB/s over usb. Dat lijkt weinig verschil, maar het is wel degelijk een snelheidswinst van 33 procent. Het grote nadeel is dat deze esata/usb-drive tweemaal zoveel kost als een vergelijkbaar model dat alleen usb ondersteunt, dus u moet wel héél erg om de snelheidswinst verlegen zitten om het prijsverschil te rechtvaardigen.

Of deze Maxell-drive iets voor u is, is een lastige vraag. Waar het op neerkomt, is of gebruiksgemak belangrijker is dan capaciteit. De dunnere, smallere ssd wint als het gaat om afmetingen en draagbaarheid en kan beter tegen een stootje dan een externe harde schijf. Maar voor hetzelfde geld als deze 32GB-drive koopt u een externe 2,5-inch-schijf (nog steeds draagbaar) die 15 maal zoveel opslagcapaciteit biedt (500 GB kost ongeveer € 95).

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • esata-poort is sneller dan usb-poort
  • dun en licht
  • robuust
  • premium ssd over harde schijf is behoorlijk hoog
Deze Maxell-kit is behoorlijk uitgekiend, maar de hoge prijs maakt hem alleen interessant voor snelheidsfanaten.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: