30GB V-series

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Deze 30GB-ssd van Kingston kan gezien worden als de opvolger van de licht geflopte 40GB-drive (vanwege het niet ondersteunen van TRIM). De 30GB heeft dezelfde controller aan boort als de 2e generatie V+: de nieuwe Toshiba Daikoku2. Dat betekent dat ook deze ssd TRIM ondersteunt.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten

Niet geheel verwonderlijk zijn de leessnelheid in HDTune redelijk vergelijkbaar met zijn ‘grotere’ broer: 212MB/s. In ATTO scoort de V+ beter; de 30GB V-serie komt niet verder dan 192MB/s. Waarschijnlijk is dat te danken aan de grotere cache: de V+ heeft ten opzichte van de 30GB V-series: die heeft de helft. De schrijfsnelheden heeft Kingston bij deze 30GB gelimiteerd: we komen niet verder dan 55MB/s. De PCMark-score is daarom ook behoorlijk laag: 13609.

RAID


Het leuke aan deze drive is dat hij slechts 80 euro kost. Het is daarom een uitstekende kandidaat voor een raid-0 opstelling. We hebben er daarom ook twee aan elkaar gekoppeld om te kijken wat het effect is. Het is in één woord fantastisch! Een gemiddelde leesscore van 370MB/s in ATTO en zelfs 441MB/s in HDTune. De schrijfsnelheid verdubbelt ongeveer: 100MB/s in ATTO. Wat echter nog prettiger is: de leessnelheid is bij een blokgrootte van 4KB al 346MB/s. De voordelen van raid-0 zijn bij ssd dus nog veel groter dan bij gewone schijven. De PCMark Vantage-score is nu maar liefst 41593. Wilt u dus een ‘goedkope’ en bloedsnelle raid opstellen, dan zijn deze ssd’s zeker aan te raden.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Goedkoop
  • Vrij vlot
  • Uitstekend geschikt voor raid
  • TRIM-ondersteuning
  • Gelimiteerde schrijfsnelheid
De 30GB V-series van Kingston is een interessant product. Met name voor gebruikers die twee of meer van deze ssd's in raid-0 of raid-5 gaan zetten.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: kingston