abonneren

256GB SSD

Opslag kost niet veel geld tegenwoordig. Een harde schijf van een terabyte is voor € 90 in de winkel te vinden. Waarom vraagt Samsung dan € 599 voor zijn 256GB-schijf? Omdat het een solid state drive is, en daarmee een stuk sneller dan een traditionele harde schijf.

Deze sata-drive van Samsung heeft de bekende 2,5-inch laptop formfactor en is afgewerkt met een mooie geborsteld aluminium behuizing. Jammer dat u er niets van ziet zodra de harde schijf in uw pc of laptop geïnstalleerd is. We draaien een riedel benchmarks op de solid state drive en voeren de benchmarks vervolgens nogmaals uit met een 150GB Western Digital Raptor-schijf. In Sysmark 2007 Preview zien we vrij weinig verschillen; de grootste verandering zien we in de Productivity-score, die taken als fotobewerking meet. De score gaat hier van 128 (Western Digital) naar 198 (Samsung). Een groter verschil zien we in PCMark05, waar de totaalscore van 5.540 naar 8.727 springt. De produciviteitsscore bij dit pakket is meer dan verdubbeld, van 5.244 naar 12.700.

De solid state drive heeft een toegangstijd van 0,1 ms. Dat is een stuk sneller dan bij harde schijven, die niet onder de 10 milliseconde komen. Als gevolg tekent deze ssd uitstekende toenaderingstijden op: de ssd is bijna 20 keer zo snel als een normale harde schijf, wanneer het een willekeurige locatie op de schijf moet benaderen. Er is dan ook geen fysieke schijfkop en beweging nodig bij de ssd.

Dit model van Samsung maakt gebruik van de multi-level cell (MLC)-techniek. Deze techniek is goedkoper dan single-level cell (SLC)-geheugen. De levensduur van MLC-drives is korter, maar niemand weet precies hoeveel. Samsung geeft een mean time between failure (MTBF) van twee miljoen uur op. Dat is een indrukwekkend getal, maar het blijft een gemiddelde en net als bij alle andere componenten kan de schijf er wel degelijk eerder mee ophouden.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • razendsnel
  • zeer licht
  • duur
Solid state drives blijven indrukwekkende staaltjes opslagtechniek, maar alleen hardcore pc-gebruikers zullen er een kick van krijgen. Voor de gemiddelde computergebruiker is het zinniger om nog een jaartje te wachten, tot de prijzen van ssd's tot een realistischer niveau gedaald zijn.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: