Moeten gemeenten over op opensource?

Een ruime meerderheid van de Nederlandse gemeenten gebruikt een gesloten cms (content management systeem). 265 om precies te zijn, tegenover 115 gemeenten met een opensource-cms. In 2011 was dat nog 386 tegenover 31: opensource wint dus terrein. Is dat een goede ontwikkeling: alle gemeenten straks aan de opensource? We vragen het vier experts.

Geert-Jan Meewisse, Piratenpartij Delft

opensource

© PXimport

“Ja, volledig mee eens. Het belangrijkste argument is dat de gemeente publiek geld uitgeeft. Als de gemeente code laat schrijven, moet die ook in het publieke domein komen, want dan kan het makkelijk hergebruikt en verbeterd worden. Als één gemeente aan vrije opensourcesoftware een verbetering doet, kunnen andere gemeenten daar ook van profiteren. Dat bespaart op termijn kosten, want sommige gemeenten zitten ontzettend klem: die zijn volledig afhankelijk van de grote IT-leveranciers. Die kunnen vragen wat ze willen. Vrije opensourcesoftware is ook een voorwaarde om een transparante overheid te krijgen.”

Bas van der Zalm, levert Drupal-websites aan gemeenten

opensource

© PXimport

“Ja, opensource stelt gemeenten in staat om software van andere gemeenten te hergebruiken en uit te breiden met nieuwe mogelijkheden. Elke gemeente draagt op deze manier een steentje bij, en alle gemeenten profiteren van een steeds beter product. Dit is niet alleen een effectieve besteding van gemeenschapsgeld, het zorgt er ook voor dat geld besteed wordt aan verbeteringen en innovatie. Bij het Drupal voor Gemeenten-project wordt op deze manier code gedeeld, maar ook content en ideeën over nieuwe mogelijkheden. Opensource helpt gemeenten te besparen, meer te innoveren én beter samen te werken.”

Bart Lindeboom, liet gemeente Ede overstappen op opensource

opensource

© PXimport

“Ja, hoewel opensourcesoftware niet per definitie beter functioneert dan traditioneel vermarkte software en je soms niet ontkomt aan licentie-producten, ben ik het zeker eens met de stelling. Opensourcesoftware is door het open karakter veiliger (controleerbaarder) dan gesloten software en bij grootschalig gebruik (alle gemeenten) veel goedkoper. Het veelgehoorde tegenargument dat opensourcesoftware intensiever zou zijn om te beheren, geldt voor veel producten helemaal niet … en wat dan nog? Ik besteed liever geld aan beheerders dan aan licenties waar een mega-onderneming schatrijk van wordt.”

Loran Kloeze, beveiligingsexpert

opensource

© PXimport

“Nee, opensource moet namelijk geen doel zijn. Als gemeente moet je jezelf afvragen: wat is het doel van automatisering? Wat wil ik automatiseren? Nadat je dat hebt vastgesteld, kijk je hoe je dat invult en welke eisen je daaraan stelt. Eisen met betrekking tot o.a. functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid en veiligheid. Dat kan heel goed met opensource maar kan net zo goed met closed-source. Een overweging die aan een overschakeling op opensource ten grondslag ligt, zijn de kosten. Nogal wat opensource wordt gratis geleverd maar wel zonder support, die zul je dus ook elders moeten betrekken en betalen.”

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten