De voordelen van Facebook

Sommigen denken dat Facebook een verzamelplaats is van foto's van eten, oninteressante kreten, slechte grappen en babyfoto's. Hoewel deze elementen zeker weten in veelvoud te vinden zijn op een sociaal netwerk als Facebook, kan slim gebruik van je online sociale netwerk vele voordelen opleveren.

Een hoop gevorderde computergebruikers, en dan met name hen van de oude stempel, zijn nogal wantrouwig naar partijen als Facebook en Google. Op zich niet onterecht want deze partijen weten heel veel van je en met name Facebook is niet altijd even positief in het nieuws terechtgekomen wat privacy betreft. Maar een sociaal netwerk heeft ook heel veel voordelen. Zo kun je tussen al die babyfoto's, etenswaren en levensleuzen ook nieuwe vrienden opdoen of koopjes scoren. Denk maar eens na over de volgende casussen.

Oude kennissen en vrienden onderhouden Facebook

Iedereen heeft vrienden en kennissen, maar met de één ga je meer om dan met de ander. Dat is nu eenmaal zo. Je vriendschappen bestaan als het ware als cirkels om je heen waarbij de binnenste cirkels meer aandacht krijgen dan de buitenste cirkels. Maar dat betekent niet dat die buitenste cirkel niet interessant is of dat daar niemand in zit die potentieel 'geüpgrade' kan worden naar een binnenste cirkel. 

Via een sociaal netwerk als Facebook ben je gemakkelijk op de hoogte van wat je vage vrienden en kennissen doen en wellicht doet één van hen wel iets wat je superinteressant vindt waardoor je weer in contact wil komen met die persoon. Stel je voor dat die persoon een bepaalde nieuwe hobby heeft waardoor deze persoon opeens interessanter is om mee om te gaan omdat jij die hobby ook hebt. Daarnaast ben je dankzij bijvoorbeeld Facebook af van het verplicht van tijd tot tijd eens bellen of een verplicht verjaardagskaartje sturen. Via een paar klikken en tikken heb je een berichtje of reactie gestuurd naar die ene persoon. En berichtjes en reacties worden meestal erg leuk gevonden.

Weerwolven van Wakkerdam spel

Nieuwe mensen leren kennen via Facebook

Als je reageert op statusupdates of foto's van vrienden, dan kom je via die wijze weer in contact met andere mensen, namelijk vrienden van vrienden. Doorgaans zul je daar weinig mee doen, maar van tijd tot tijd zit daar toch iemand tussen waarmee je een digitale klik hebt en zo kom je weer in contact met potentiële nieuwe vrienden die je eventueel kan toevoegen aan je 'echte vrienden' netwerk in de werkelijke wereld.

Spontane acties ondernemen door Facebook

Stel je voor. Je hebt een vrije dag, maar je hebt eigenlijk geen idee wat je zal gaan doen. Eigenlijk heb je zin om gewoon gezellig met iemand wat af te spreken, maar al je vrienden in je 'inner circle' zijn niet beschikbaar of je bent gewoon toe aan iets anders. Zet een oproepje op Facebook. Zo heb ik zelf dankzij zo'n oproepje met een oud-collega van mij een middagje op een bootje liggen dobberen in het zonnetje. Een spontane actie en een gezellige middag en... ook weer eens wat anders.

Facebook kent ook zoiets als evenementen. Zo kun je door vrienden uitgenodigd worden om bijvoorbeeld gezellig met anderen naar een concert of festival te gaan of gewoon lekker kneuterig een bordspelletje te spelen. Zelf kun je ook evenementen aanmaken en op deze manier kun je dus ook weer nieuwe mensen leren kennen. Zo ben ik zelf eens door een oude vriendin eens uitgenodigd voor een avondje 'Weerwolven van Wakkerdam'. Ik kende alleen haar, maar ik heb een supergezellige avond gehad met een stuk of 10 mensen die ik eerst niet kende.

Gratis spullen scoren op Facebook

Zit je een beetje krap bij kas of je hebt iets nodig waar je niet het volle pond voor wil betalen? Denk bijvoorbeeld aan een bankstel of zo. Zet eens een oproepje op Facebook. Zelf was ik op zoek naar een tweedehands bank en via Facebook heb ik na een oproepje wel 4 aanbiedingen gekregen waarvan een aantal zelfs aangeven dat ik de bank gratis kon komen ophalen. Dat is handig!

Gratis bankstel via Facebook

Dit werkt natuurlijk ook omgekeerd. Ben je uitgekeken op bepaalde spullen van je? Je kan ze proberen te verkopen, weg te gooien of te dumpen bij een kringloopwinkel, maar je kan ook op Facebook informeren of iemand er interesse in heeft. Het is toch leuk als je iemand weer een plezier kan doen met iets waar jij niks meer mee doet.

Hulp vragen via Facebook

Heb je hulp nodig met iets? Zoek je wellicht hulp in de huishouding, maar zoek je wel iemand die betrouwbaar is? Of zoek je een bepaald onderdeel van wat dan ook wat moeilijk te krijgen is? Gooi het op Facebook. Je zal versteld staan hoeveel mensen in staat zijn je te helpen. Zelf heb ik op deze manier een prima hulp in de huishouding weten te vergaren.

Facebook heeft dus niet alleen maar nadelen. Toegegeven, ik word ook niet blij van al die voedsel en babyfoto's en al die app-verzoekjes (die je overigens gemakkelijk kunt blokkeren), maar als je Facebook op de juiste manier gebruikt, dan is het een bijzonder handig communicatiemiddel om je vriendschappen mee te onderhouden.

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Opinie, Sociale netwerken

Tags: sociale netwerken