Test: Wat is de beste cloud-dienst?

beste cloud-dienst

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. iCloud, OneDrive, Stack, Sync

iCloud

beste cloud-dienst

Gebruik je een Mac, iPad of iPhone dan ontkom je bijna niet aan iCloud van Apple, dat sterk is geïntegreerd in deze besturingssystemen. Talloze onderdelen worden via iCloud gesynchroniseerd, maar de echte cloudopslag in de vorm van iCloud Drive liet op zich wachten tot de komst van iOS 8 en OS X Yosemite.

Standaard krijg je gratis 5 GB aan opslag, die naar wens is uit te breiden. De ruimte wordt benut door bijvoorbeeld talloze apps die je op iPhone of iPad gebruikt en eventueel ook op de Mac. De apps bewaren gegevens en documenten in iCloud. Zo kun je documenten die je met de bekende iWork-apps van Apple maakt (Pages, Numbers en Keynote) handig uitwisselen tussen Mac en iPad.

De opslag is ook direct toegankelijk. Dat gaat het handigst op een Mac via Finder. Het lukt trouwens ook via een browser en onder Windows, met het control-panel iCloud voor Windows. Op de iPhone missen we een soort ‘iCloud Drive’-app om door mappen en bestanden te bladeren.

Android wordt helemaal niet goed ondersteund. Ook missen we veel andere features die concurrenten wel hebben. Het delen van bestanden via een link is bijvoorbeeld niet mogelijk. De uploadsnelheid is met 4 Mbit/s erg laag, downloaden gaat wel erg snel.

iCloud

Prijs: € 12,- per jaar (50 GB) / Gratis ( 5 GB)
Website: icloud.com
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Groot gebruiksgemak
 • Sterk geïntegreerd in iOS en macOS
 • Minpunten
 • Beperkt qua features
 • Zeer Apple-gebonden

OneDrive

beste cloud-dienst

OneDrive van Microsoft is in Windows 10 nadrukkelijk aanwezig, ook al doet het zijn werk hoofdzakelijk op de achtergrond. Een enkeling noemt het nog SkyDrive, de voorloper van OneDrive, maar er zijn wel flinke stappen gemaakt sinds die ‘Windows-only’ clouddienst.

Hoewel voor Linux (nog) geen (officiële) client beschikbaar is, is de platformonafhankelijkheid van OneDrive uitstekend. De gratis accounts zijn in augustus vorig jaar wat teruggeschroefd: je krijgt tegenwoordig maar 5 GB in plaats van 15 GB. Nog steeds is dat vrij ruim, al maakte Microsoft zich niet populair met die wijziging. Een upgrade naar Basic is een optie en geeft je 50 GB (2 euro per maand). Maar als je de bekende Office-toepassingen gebruikt zijn de Office 365-abonnementen interessanter (zie kader) en dat is ook wat we voor deze test hebben gebruikt.

OneDrive is haast onmisbaar voor Office-gebruikers. Zo kun je, in lijn met bijvoorbeeld Google Documenten, in teamverband samenwerken aan documenten. Het openen van Office-documenten op de iPad gaat ook eenvoudig.

Nog een sterk punt is de erg mooi uitgevoerde browserinterface. Minpunt is de snelheid: downloaden gaat snel, maar de uploadsnelheid van 26,4 Mbit/s valt in de praktijk wat tegen.

Maak je veel gebruik van Office en OneDrive, dan zijn de Office 365-abonnementen interessant. Met Personal (7 euro per maand of 69 euro per jaar) krijg je 1 TB opslag voor 1 gebruiker en het recht om de Office-toepassingen (Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Publisher en Access) op één pc, Mac of iPad te gebruiken.

Office 365 Home (10 euro per maand of 99 euro per jaar) biedt 1 TB voor vijf gebruikers en je kunt Office op 5 apparaten installeren. Wie rondkijkt op internet ziet ook goedkopere aanbiedingen: zo’n 72 euro voor een jaar Office 365 Home. De code kun je ook gebruiken om een bestaand abonnement met een jaar te verlengen.

OneDrive

Prijs: € 24,- per jaar (50 GB) / Gratis ( 5 GB)
Website: onedrive.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Integratie met Windows en Office
 • Mooie browserinterface
 • Minpunten
 • Niet heel snel

Stack

beste cloud-dienst

Het is een beetje een buitenbeentje, deze gratis clouddienst van TransIP. De bekende Nederlandse hostingprovider startte hier al in 2015 mee, maar deelde de accounts sindsdien slechts mondjesmaat uit via invitecodes voor geïnteresseerde gebruikers. Aan interesse heeft het trouwens niet te klagen: in november 2016 werd de mijlpaal van 100.000 gebruikers bereikt. Omdat gebruikers vaak meer diensten afnemen kan het naar eigen zeggen invitecodes blijven uitdelen.

Het feit dat bestanden op Nederlandse servers staan maakt de dienst extra interessant. De grote buitenlandse aanbieders vallen immers onder een andere wet- en regelgeving, waardoor het soms onduidelijk is wat er met de bestanden kan en mag gebeuren. Ook de ruimte is fors: je krijgt gratis 1 TB die opgewaardeerd kan worden naar 2 TB of 10 TB.

De achterliggende technologie heeft TransIP niet zelf ontwikkeld: het leunt sterk op ownCloud dat op zijn beurt weer het WebDAV-protocol gebruikt. Ook bijvoorbeeld Strato HiDrive en Cubby gebruiken WebDAV. Omdat het een universeel protocol is, kun je eenvoudig verbinding maken vanaf Windows of een Mac of andere apparaten zoals een nas. Er is ook gewoon desktopsoftware beschikbaar voor onder meer Windows.

Qua features is Stack niet zo compleet: het heeft haast meer weg van een back-upvoorziening, die door bijvoorbeeld een Synology-nas eenvoudig benut kan worden. De prestaties zijn, zoals valt te verwachten voor een clouddienst in Nederland, netjes, al hadden we er wel meer van verwacht. We meten een uploadsnelheid van 48 Mit/s. De downloadsnelheid ligt daar met 28 Mbit/s wat onder.

Stack

Prijs: € 120,- per jaar (2 TB) / Gratis ( 1 TB)
Website: transip.nl/stack
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Opslag op Nederlandse servers
 • Gratis 1 TB opslag
 • Minpunten
 • Alleen op uitnodiging beschikbaar
 • Minder snel dan verwacht

Sync

beste cloud-dienst

Ook dit bedrijf staat (maar net) buiten de Verenigde Staten: in Canada. De desktopsoftware is grotendeels vergelijkbaar met Dropbox: je kunt een map op je pc kiezen die met de cloud wordt gesynchroniseerd. Wat encryptie betreft gaat Sync een flinke stap verder: bestanden worden al op je pc, dus voor de overdracht, versleuteld. Het bedrijf zegt op geen enkel moment toegang tot je bestanden te hebben. Het is voor jezelf wel oppassen: als je het wachtwoord kwijtraakt kun je zelf ook niet meer bij de bestanden.

Voor wie nog steeds Windows XP gebruikt: ook dat wordt door Sync ondersteund, dit in tegenstelling tot Dropbox. Met een gratis account krijg je 5 GB aan opslag. Tegen gunstige tarieven kun je extra opslag bijkopen met de nodige extra features. Opslag bijverdienen kan ook: je krijgt 1 GB extra als een gebruiker zich via jouw link aanmeldt. Die gebruiker krijgt dezelfde bonus.

Handig extraatje is de zogenaamde Vault, een soort aparte kluis. Bestanden die daar in staan worden wel bewaard in de cloud, maar niet met andere apparaten gesynchroniseerd. Verder kun je bestanden delen via een link. Zelfs bij de gratis versie kun je de toegang tot die link met wachtwoord afschermen. Bovendien wordt 30 dagen versiehistorie bijgehouden.

De upgrades naar een betaald account geven je meer ruimte én extra features. Zo kun je voor via een link gedeelde bestanden niet alleen een wachtwoord instellen, maar ook een vervaldatum of downloadlimiet. Bovendien kun je dan mensen via een link uitnodigen om bestanden te uploaden, wat vast weleens van pas kan komen.

De dienst is nog vrij jong en dat is te zien aan de apps voor iOS en Android: ze werken, maar zijn niet heel uitgebreid en worden niet actief bijgewerkt. De snelheid ligt laag, wellicht door de toegepaste encryptie: bij het uploaden halen we maar zo’n 3,2 tot 4,6 Mbit/s. Downloaden gaat sneller met ongeveer 28 Mbit/s.

Sync

Prijs: € 45,- per jaar (500 GB) / Gratis (5 GB)
Website: sync.com
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Zero-knowledge encryptie
 • Veel features in gratis account
 • Gunstige upgrades
 • Minpunten
 • Erg lage uploadsnelheid

Conclusie

De verschillende clouddiensten lopen sterk uiteen. Er is veel verschil in gratis opslagruimte en ook prijzen voor extra opslag lopen flink uiteen. Functioneel zijn er ook veel verschillen. Je hoeft je gelukkig niet te beperken tot één aanbieder. Een Dropbox-account is erg praktisch vanwege de sterke integratie met andere apps en diensten. Aan iCloud Drive ontkom je bijna niet als je een iPhone, iPad of Mac gebruikt.

De Android-gebruiker zal al snel over een Google-account en Google Drive beschikken maar de privacyvoorwaarden zijn niet optimaal. Stack biedt een ruime 1 TB gratis opslag. Het is leuk als je eraan kunt komen, maar vooral als extra back-updoel: het mist functies van andere clouddiensten. Sync had de concurrentie gemakkelijk kunnen verslaan, mede dankzij de sterke encryptie, als het tenminste niet zo traag was.

Tekst: Gertjan Groen

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Online opslag

Tags: Cloud, Clouddiensten, Box, Dropbox, Google Drive, Sync, tipsa, Review