Test: Wat is de beste cloud-dienst?

beste cloud-dienst

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. iCloud, OneDrive, Stack, Sync
Je bestanden online parkeren kan op een hoop verschillende plekken, maar waar kun je dat het beste - en het veiligste - doen? In deze groepstest bespreken we zeven verschillende diensten. Wat is de beste cloud-dienst?

Opslag in de cloud is altijd handig voor erbij. Of het nu gaat om toegang tot bestanden vanaf meerdere apparaten, het delen van bestanden met anderen of een veilige extra ‘off-site’ opslaglocatie. De keuze van een aanbieder is best iets om even voor te gaan zitten. Snelheid en betrouwbaarheid zijn belangrijk, maar de lat ligt hoger. Gratis accounts staan onder druk maar zijn nodig vanwege de concurrentie.

We testen zeven clouddiensten met een goede reputatie, die de mogelijkheid voor een gratis account bieden en betaalbare upgrades hebben naar minimaal 100 GB (maar liever 1 TB of zelfs meer). Bieden ze de belangrijkste features, zonder dat je direct een betaald abonnement hoeft af te sluiten? En welke prestaties mag je verwachten? De gemeten snelheid resulteert in een prestatiescore, waarbij de uploadsnelheid iets zwaarder meetelt dan de downloadsnelheid.

Box

beste cloud-dienst

Box bestaat sinds 2005 en richt zich vooral op bedrijven en samenwerking in teams, met zakelijke abonnementen voor minimaal drie gebruikers. Voor individuele gebruikers biedt het ook nog altijd een gratis Personal-account met 10 GB maar wel een vervelende beperking: bestanden mogen niet groter dan 250 MB zijn. Voor video’s is dat problematisch.

Personal Pro (8 euro per maand) geeft meer opslag (100 GB) en soepelere bestandslimiet van 5 GB. Een gratis account heeft overigens meer beperkingen. Zo wordt geen versiegeschiedenis voor bestanden bijgehouden en kun je geen wachtwoord of vervaldatum instellen voor gedeelde links. Veel concurrenten bieden dit alles wel bij een gratis account.

Aan apps is er geen gebrek, zowel mobiele apps als desktop-apps zijn voor alle belangrijke platforms beschikbaar. Vooral de Android-app werkt erg fijn. De app kan bijvoorbeeld direct meer dan honderd bestandstypen weergeven en pdf- en Office-documenten zijn doorzoekbaar. Net als Dropbox wordt ook Box flink ondersteund in apps van derden, zoals bekende Office-apps en bestandsbeheerders.

Ook is Box geïntegreerd in Office 365 waardoor je Office-documenten direct in Box kunt openen, maken en bewerken. Voor Google Documenten biedt het een vergelijkbare integratie. Synchronisatie gaat lekker snel: we meten een uploadsnelheid van 33,6 Mbit/s en de downloadsnelheid ligt rond 80 Mbit/s.

Box

Prijs: € 96,- per jaar (100 GB) / Gratis ( 10 GB)
Website: box.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Gebruiksvriendelijk
 • Veel Office-integraties
 • Snelle synchronisatie
 • Minpunten
 • Gratis account beperkt

Dropbox

beste cloud-dienst

Grote kans dat je er al een hebt: een Dropbox-account. De dienst bestaat al bijna tien jaar en haalde het vorig jaar nog tot de tweede plek (achter Slack) in de Forbes Cloud 100, de lijst met prominentste aanbieders van clouddiensten. Bij een Basic-account krijg je 2 GB. Dat is niet heel veel, maar het account wordt wel zeer breed ondersteund.

De gebruiksvriendelijke clouddienst blinkt uit in integratie met andere apps en diensten. Zo kun je met bijvoorbeeld de Office-apps op je iPad direct documenten uit Dropbox openen, naast natuurlijk OneDrive. Wat features betreft maakt Dropbox ook een goede indruk. Je kunt gemakkelijk bestanden delen en oudere versies van documenten worden tot dertig dagen terug bewaard.

Het verdienen van extra ruimte wordt lastiger nu zoveel mensen al Dropbox gebruiken, maar lukt het je dan krijg je er permanent 500 MB bij voor iedere vriend die je overhaalt. Zo kun je tot 18 GB bijverdienen. Ook zijn er soms andere tijdelijke bonussen, zoals een of twee jaar 50 GB extra bij aanschaf van een bepaalde smartphone. Daarna moet je het weer teruggeven, wat in de praktijk voor de nodige uitdagingen zorgt.

Het aanzetten van de automatische uploadfunctie voor foto’s en video’s op smartphone of tablet geeft een bonus van 3 GB. Bij een Basic-account heb je tegenwoordig wel de desktop-app nodig om daar gebruik van te kunnen maken. Volgens Dropbox om te voorkomen dat je account volloopt, al zal het ook te maken hebben met de flinke bandbreedte die foto’s en video’s vragen. De uploadsnelheid is goed met 23,2 Mbit/s. Downloaden gaat nog een flink stuk sneller, ongeveer 205 Mbit/s.

Dropbox

Prijs: € 99,- per jaar (1 TB) / Gratis ( 2 GB)
Website: dropbox.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Heel gebruiksvriendelijk
 • Betrouwbaar en voldoende snel
 • Brede integratie
 • Minpunten
 • Beperkte gratis opslag

Google Drive

beste cloud-dienst

Google Drive geeft je 15 GB gratis opslag als standaard onderdeel van je Google-account. Het vormt het hart van allerlei diensten van Google. Voor gebruik in teams biedt dit ook al goede features, zoals het samenwerken aan documenten in Google Documenten, maar voor grotere bedrijven biedt Google andere mooie oplossingen zoals Google Apps for Business.

We gaan met een persoonlijk account aan de slag, maar zijn ons wel bewust van enkele privacykwesties. Het bedrijf gebruikt de gegevens die het via de verschillende diensten verzamelt onder meer om gepersonaliseerde inhoud aan te leveren, zoals relevantere zoekresultaten en advertenties. Je profiteert er ook enigszins van: de zoekfunctie blijkt erg effectief.

Of de locatie van datacenters (die Google in ons eigen landje bouwt) ermee te maken heeft weten we niet, maar de prestaties zijn zeer goed met een uploadsnelheid van ruim 175 Mbit/s. De downloadsnelheid ligt zelfs twee keer zo hoog. De prestaties maken de (vrij gunstig geprijsde) upgrades interessanter.

Maak je actief gebruik van Gmail of Google Foto’s dan is zo’n upgrade wellicht nodig: je e-mail en bijlagen gebruiken ook de ruimte van Google Drive net als foto’s en video’s, als je ze tenminste in het originele formaat bewaart. Geef je Google de vrijheid de kwaliteit terug te brengen, dan tellen ze niet mee.

Google schuwt andere platforms gelukkig niet, in tegenstelling tot Apple: voor Google Drive bestaat bijvoorbeeld een prima iOS-app. Binnen Android is Google Drive een must. Veel Android-apps bewaren gegevens en documenten in Google Drive. Zo kan WhatsApp bijvoorbeeld een volledige back-up van je chatgeschiedenis en media in Google Drive maken.

Google Drive

Prijs: € 24,- per jaar (100 GB) / Gratis (15 GB)
Website: google.com/drive/
10
Score
100
Score: 100
 • Pluspunten
 • Zeer goede prestaties
 • Ruime gratis opslag
 • Minpunten
 • Opslag gedeeld met andere diensten
 • Minder goede privacyvoorwaarden

Op de volgende pagina kijken we naar iCloud, OneDrive, Stack en Sync.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Online opslag

Tags: review, cloud, dropbox, clouddiensten, google drive, sync, box, tipsa