Nextcloud instellen in Windows en Android

Nextlcoud is ook beschikbaar voor Windows en Android, zodat je niet aan de webinterface vastzit. In deze workshop gaan we Nextcloud instellen en apps en bestanden synchroniseren.

Lees eerst: Bestanden delen en beveiligen met wachtwoord op Nextcloud
En: Workflows aanmaken in Nextcloud, werken met tags

In principe zijn via de web-interface van Nextcloud alle mogelijke taken op je bestanden in de cloud mogelijk. Maar met een client voor je desktop of een app voor je mobiele toestel is de integratie pas volledig. 

Nextcloud installeren op Windows

Download de Windows-client of volg de link van de welkomstpagina als je de eerste keer in de web-interface van Nextcloud inlogt. Start het installatieprogramma. Bij Onderdelen kiezen laat je Nextcloud en Integratie binnen Windows Verkenner aangevinkt staan, de snelkoppelingen zijn optioneel. Na installatie start de Nextcloud Verbindingswizard, waarin je het adres van je server invoert in de vorm https://IP/nextcloud, waarbij je het IP-adres van je server in de plaats van IP invult. Klik op Next.

De Nextcloud-client waarschuwt je nu dat hij het SSL-certificaat van je Nextcloud-server niet vertrouwt. Dat is logisch, omdat het om een zelfondertekend certificaat gaat. Maar jij weet uiteraard dat je eigen server te vertrouwen is. Om zeker te zijn dat je met de juiste server bent verbonden, log je eerst op je Nextcloud-server in via SSH en voer je de volgende opdracht uit: openssl x509 -in /etc/ssl/certs/ssl-cert-snakeoil.pem -noout -sha1 -fingerprint

Je krijgt nu de digitale vingerafdruk van het SSL-certificaat van je server te zien. Vergelijk die met de tekens achter Fingerprint (SHA1) die de Nextcloud-client in zijn waarschuwing toont. Beide tekenreeksen moeten identiek zijn, op het verschil tussen hoofdletters en kleine letters na. Klopt de vingerafdruk, vink dan Vertrouw dit certificaat alsnog aan en klik op OK.

Bestanden synchroniseren en delen

In de volgende stap van de Verbindingswizard voer je de gebruikersnaam en het wachtwoord van je Nextcloud-gebruiker in. Na een klik op Next kies je of je al je Nextcloud-bestanden wilt synchroniseren of alleen specifieke mappen. Je kiest ook de lokale map op je pc waarmee je je Nextcloud-opslag wilt synchroniseren. Klik tot slot op Verbinden… om de synchronisatie te starten.

Als je nu bestanden in de Verkenner naar de map Nextcloud versleept, synchroniseert de client ze met je Nextcloud-opslag. Andersom verschijnen ook bestanden die je aan je Nextcloud-opslag toevoegt bijna onmiddellijk in de map Nextcloud op je computer. Klik je op het pictogram van Nextcloud in de notificatieruimte van de taakbalk, dan open je de Nextcloud-client, die enkele interessante instellingen heeft.

Je kunt overigens ook elk bestand in de map Nextcloud eenvoudig delen met andere Nextcloud-gebruikers. Rechtsklik op het bestand en kies Delen met Nextcloud. Vul dan een of meerdere gebruikers en/of groepen in en kies welke bestandsrechten ze krijgen. Klik tot slot op Close

Nexcloud op Android

Op Android installeer je de officiële Nextcloud-app in Google Play. De eerste keer dat je de app opent, voer je het adres van de server in en de gebruikersnaam en het wachtwoord van je Nextcloud-gebruiker. Ook hier krijg je een waarschuwing over de identiteit van je webserver. Tik op Details om de vingerafdruk van het SSL-certificaat te bekijken en vergelijk die met de vingerafdruk die je op de server zelf opvraagt. Komen beide tekenreeksen overeen, tik dan op Ja om het certificaat te vertrouwen. Tik tot slot op Verbinden, zodat de app op je Nextcloud-server inlogt.

Je krijgt nu in de app je Nextcloud-opslag te zien. Tik je op het plus-pictogram rechtsonder, dan krijg je toegang tot een submenu om nieuwe bestanden in je Nextcloud-opslag te plaatsen. Met Uploaden kies je eenvoudigweg een bestand op je lokale opslag en upload je het naar je Nextcloud-server. Daarbij heb je de keuze om het lokale bestand te laten staan (de standaardkeuze), het te verplaatsen naar de map Nextcloud die net zoals in de desktopclient wordt gesynchroniseerd met je Nextcloud-opslag, of het bestand na de upload naar je Nextcloud-opslag lokaal te verwijderen.

Nexcloud koppelen aan apps

Tik je op Inhoud van andere apps, dan upload je bestanden uit bijvoorbeeld je Afbeeldingen, Video’s, Audio, Downloads, Galerij, Geluidsrecorder enzovoort. Je opent dan de betreffende app en selecteert het bestand dat je wilt uploaden. Een andere manier om bestanden naar je Nextcloud-opslag te uploaden, is ze in de betreffende app te delen en dan Nextcloud als doel te kiezen. Je kiest dan een map in je Nextcloud-opslag en tikt op Uploaden.

Tik je kort op een bestand in de Nextcloud-app, dan downloadt de app het van je Nextcloud-server. Tik je wat langer, dan wordt het bestand geselecteerd en selecteer je indien gewenst nog extra bestanden. Een tik op de drie puntjes bovenaan rechts opent een menu met extra mogelijkheden, dat vooral handig is als je eenzelfde actie op meerdere bestanden tegelijk wilt uitvoeren. Zo kun je de geselecteerde bestanden hier synchroniseren, delen, downloaden, hernoemen, verplaatsen, kopiëren, verwijderen, versturen naar andere apps enzovoort.

Uploads

In het menu dat links verschijnt als je op de drie lijnen bovenaan links tikt, schakel je eenvoudig over tussen een overzicht van alle bestanden op je Nextcloud-opslag, alle bestanden die zijn gesynchroniseerd met je toestel (in tegenstelling tot de desktopclients gebeurt de synchronisatie van alle bestanden bij de mobiele apps niet automatisch) en je uploads.

In dat laatste overzicht kun je een mislukte upload opnieuw proberen. Kijk ook zeker naar de instellingen. Zo is het mogelijk om foto’s of video’s die je maakt onmiddellijk te uploaden naar je Nextcloud-opslag.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Online opslag

Tags: android, windows, cloud, bestanden delen, nextcloud