abonneren

HiDrive

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Online opslagruimte biedt diverse voordelen. U kunt op elke locatie met een internetverbinding bij uw persoonlijke bestanden komen en het functioneert als veilige backup. Voeg daar een slimme deelfunctie en een capaciteit van maximaal 1 TB aan toe en u komt terecht bij het nieuwste paradepaardje van Strato: HiDrive.

Hostingprovider Strato heeft afgelopen september een nieuw product in de markt gezet: HiDrive. Met deze webdienst beschikt u over een prettige oplossing om bestanden in de cloud te bewaren.

Hierdoor is lokale opslag in geavanceerde netwerken niet meer nodig. De dienst nestelt zich namelijk op elke aangemelde pc als netwerkschijf in Windows Verkenner. Er zijn twee soorten abonnementen verkrijgbaar, namelijk HiDrive 100 en HiDrive Pro 1000. Zoals valt te verwachten, beschikt u hierbij over 100 GB en 1 TB opslagruimte. Met laatstgenoemde pakket hebt u de mogelijkheid om meerdere personen toegang tot de online harde schijf te geven. Als administrator wijst u aan elke gebruiker een begrensde opslagruimte toe. HiDrive werkt met een gezamenlijke en persoonlijke map voor iedere toegangsgerechtigde. De capaciteit van dataoverdracht is grotendeels afhankelijk van uw internetverbinding. Hoe hoger de uploadsnelheid is, hoe sneller de gegevens op de online harde schijf worden weggeschreven. De meeste internetproviders bieden een beperkte upstream, maar met de opkomst van glasvezel zal dat in de toekomst verbeteren. Daarnaast speelt de geografische afstand een belangrijke rol. De servers staan in Duitsland, wat een stuk gunstiger is vergeleken met soortgelijke webproducten uit de Verenigde Staten.
Protocollen

Een groot voordeel is dat u de serverruimte benadert via verschillende protocollen. Dat is dan ook de reden waarom u de data op nagenoeg elk apparaat met internetverbinding kunt raadplegen. Met behulp van smb/cifs integreert HiDrive zich als normale netwerkschijf op uw computer. U maakt als eerste een gebruikersaccount aan en richt eenvoudig een station in via specifieke software of door simpelweg een nieuwe netwerkverbinding op uw systeem aan te maken. U kunt het op Windows, Mac OS en Linux moeiteloos gebruiken. Ook http wordt ondersteund, zodat u met elke webbrowser inlogt op de online datamanager van Strato. Als u veel data wilt uploaden, dan is dat via smb/cifs of http een tijdrovende klus. Gelukkig maakt u in dat geval gebruik van een ftp-server. Ook aan het gebruik van een smartphone is gedacht. Recente modellen kunnen namelijk met WebDAV uit de voeten, zodat u gemakkelijk onderweg uw bestanden in een overzichtelijke mappenstructuur oproept. Ten slotte passen gevorderde gebruikers het rsync-protocol toe om meerdere mappen te synchroniseren.

Vindt u het riskant om belangrijke data via het web naar HiDrive te verzenden? U activeert simpel een verbinding met een encryptie. De dienst kan namelijk probleemloos overweg met https en sftp. Daarnaast beveiligt u tevens WebDAV en rsync met respectievelijk een ssl- en ssh-versleuteling. Ook smb gebruikt u veilig door een virtuele vpn-tunnel op te zetten via OpenVPN. De bestanden zelf kunt u op de server versleutelen met de freeware TrueCrypt. Een voorwaarde hiervoor is wel dat er een netwerkschijf op uw pc is ingericht. Uw bestanden worden bewaard in twee datacenters, die zijn gelegen in Berlijn en Karlsruhe. De gebouwen voldoen aan de strenge TÜV-eisen. De gegevens worden bovendien gespiegeld opgeslagen, zodat u niet bang hoeft te zijn voor vervelende gevolgen als er onverhoopt een server uitvalt. Wanneer u per ongeluk bestanden wist van de HiDrive, zijn ze niet terug te vinden in de Prullenbak van uw besturingssysteem. Als alternatief doet u een beroep op de BackupControl-functie, waarin gewiste data maximaal een jaar worden bewaard. U geeft overigens zelf aan hoe vaak er een backup moet worden gemaakt. Een interessante optie is ten slotte om in de online bestandsmanager met de rechtermuisknop een Sharelink van een bestand te creëren. Via een tijdelijke url deelt u op deze wijze bijvoorbeeld een foto of video met vrienden, familie en kennissen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • veilige dataopslag
  • benaderbaar via verschillende protocollen
  • gebruiksvriendelijk
  • wegschrijven duurt langer dan bij normale harde schijf
Een betaalbare online opslagdienst van Strato. De dienst biedt uitgebreide mogelijkheden voor de gevorderde eindgebruiker.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Online opslag

Tags: