Met clouddiensten heb je op ieder apparaat toegang tot je bestanden. Op de desktop blijven alle mappen automatisch synchroon, maar de mobiele apps geven slechts op aanvraag toegang tot bestanden. Offline gebruik is er dan niet bij. Hooguit kun je enkele gemarkeerde bestanden synchroon houden. FolderSync geeft je zelf weer de controle over de synchronisatie, in één richting of tweewegs-synchronisatie.

Om mappen op je Android-toestel daadwerkelijk synchroon te houden zijn goede alternatieve apps beschikbaar, zoals Dropsync voor de Dropbox-gebruiker. Na de eenmalige configuratie heb je er geen omkijken meer naar. FolderSync doet ongeveer hetzelfde maar ondersteunt een veel groter aantal clouddiensten, en kan bovendien met mappen op je eigen server synchroniseren.

Het hoofdmenu waar FolderSync mee opent kan de eerste keer wat vraagtekens oproepen, maar lastig is het niet. Je begint met het koppelen van accounts. De ondersteuning is enorm, al komt dat deels omdat veel clouddiensten van Webdav gebruik maken. De belangrijkste zijn in ieder geval beschikbaar zoals Dropbox, Google Drive, Box en SkyDrive, die laatste overigens wel enkele door Microsoft opgelegde beperkingen. Om met je eigen server te synchroniseren kun je kiezen voor ftp, Webdav en Samba.

Klein detail is dat het koppelen met Dropbox niet in één handeling via de Dropbox-app gebeurt, maar dat je via de browser moet inloggen. Voordeel is dat meer dan één Dropbox-account geen probleem is. Vergeet niet het account na het koppelen op te slaan. Nadat je één of meerdere accounts hebt toegevoegd kun je beginnen met het maken van zogenaamde mappenparen. Per mappenpaar kun je de synchronisatie tot in detail instellen. Kies een externe map in de cloud, de lokale map op je Android-toestel – zoals camerabeelden of documenten, gewenste synchronisatie – naar lokale map, naar externe map of tweewegs-synchronisatie – en doorloop ten slotte de opties om dit wat fijner af te stemmen.

Synchronisatie gebeurt handmatig, tenzij je een geplande synchronisatie opstelt volgens tijdschema, bijvoorbeeld iedere vijf minuten, elk uur of dagelijks. Je kunt ook directe synchronisatie kiezen, maar de makers adviseren dit in combinatie met een geplande synchronisatie te doen. Voor synchronisatie via mobiel internet en bij roaming moet je nog enkele vinkjes zetten, maar Na het opslaan van het mappenpaar kun je desgewenst filters instellen om bepaalde bestanden uit te sluiten.

Om te zien wat er gebeurt kun je via het hoofdmenu naar Synchronisatiestatus, waar ook de geschiedenis wordt vermeld. Een exacte vordering wordt niet gegeven maar je ziet in ieder geval wat er gebeurt. Verder bevat de app een bestandsbeheerder voor zowel lokale mappen als cloudmappen. Jammer is dat de app maar halfslachtig naar het Nederlands is vertaald, want diverse instellingen zijn nog in het Engels. De gratis versie van de app is beperkt tot twee accounts en kent iets minder instellingen. Zo ontbreken onder meer filters. De volledige versie is met €2,49 echter schappelijk geprijsd.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

brede ondersteuning van clouddiensten

synchronisatie tot in detail instelbaar

Minpunten

gebruikersinterface kan beter

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten