Eigen cloud maken voor het delen van foto's

eigen cloud maKEN
Een eigen cloud maken voor je foto's. Waarom zou je dat doen? Vooral vanuit privacy-overwegingen. Met de juiste apparatuur en bijbehorende software kom je een heel eind. In dit artikel leggen we uit welke opties je hebt.

Diensten als Google Foto’s, iCloud-fotobibliotheek, Flickr, Amazon Prime Photos, Canon Irista, Photobucket, SmugMug en Shoebox maken het makkelijk en betaalbaar om foto’s van je smartphone of computer (nagenoeg) automatisch naar je ‘persoonlijke’ cloudopslagruimte te kopiëren én die met je andere apparaten te synchroniseren. Gooi daar nog handige extra’s bovenop als (automatisch) taggen en categoriseren, diverse manieren om je foto’s te bekijken, tools om je beelden creatief te bewerken en verschillende opties om je plaatjes met anderen te delen … en je hebt zo de gedroomde oplossing.

Toch? Dat mag grotendeels kloppen, maar veel privacybewuste gebruikers blijven achter met een wat wrang gevoel: je persoonlijke foto’s staan op externe servers, vaak ergens in het buitenland. Hoe veilig zijn ze daar, hoe respectvol gaan de beheerders met je privacy om en wat als de dienst het voor bekeken houdt? Er zijn gelukkig alternatieven waarbij je je fotocollectie geheel in eigen beheer houdt. Op jouw eigen opslagruimte en toch extern bereikbaar. En je kunt de foto’s ook delen met wie jij ze wilt delen.

QNAP en Synology

QNAP en Synology zijn de populairste nas-merken voor thuisgebruik. Ze hebben een uitgebreid aanbod aan kant-en-klare apps die je zo vanuit het App Center of Package Center kunt downloaden. Bij zowel QNAP als Synology vindt je ook een fotosharing-app in het aanbod, en ook bij de uitbreidingen van andere nas-producenten zit vaak zo’n applicatie.

In dit artikel nemen we de app Photo Station van Synology als voorbeeld (op een DS214-nas met DiskStation Manager 6.1), maar de werkwijze en mogelijkheden bij o.a. QNAP zijn vergelijkbaar. Bij QNAP heeft deze app overigens dezelfde naam, uitgebreide instructies vind je hier.

Ga in je browser naar de webinterface van je nas, meld je (als beheerder) aan en open Package Center. Je vindt de app Photo Station in de rubriek Alles, waarna je die met een muisklik downloadt en installeert. Foto’s uploaden en albums creëren kan op verschillende manieren. Als dat vanaf een computer kan gebeuren, doe je dat bij voorkeur met de gratis tool Photo Station Uploader (voor Windows en macOS).

Tijdens de upload worden dan ook de bijhorende miniatuurafbeeldingen gecreëerd. Je vindt deze tool in het Synology Download Center, waar je wel eerst het juiste nas-model selecteert. De installatie is eenvoudig, laat wel nog aan je firewall even weten dat het om een vertrouwd programma gaat.

Eigen cloud maken

We gaan hier uit van de Windows-versie, die nestelt zich standaard in het contextmenu van Windows Verkenner. Rechtsklik op een foto(selectie) en kies Uploaden naar Photo Station / Nieuw profiel aanmaken. Er verschijnt een dialoogvenster waar je profielnaam invult, evenals het IP-adres of de hostnaam van je nas. Plaats eventueel een vinkje bij HTTPS. In het volgende venster laat je Photo Station actief en vervolgens vul je je nas-id in. Ten slotte geef je de doelmap op je nas aan – eventueel creëer je hiervoor een nieuwe submap – en even later gaat de upload van start.

Wanneer je een volgende batch foto’s op deze manier uploadt, kun je hetzelfde profiel gebruiken (met dus dezelfde instellingen) of een nieuw profiel maken. Via de optie Profielen beheren in het contextmenu van de verkenner kun je bestaande profielen bewerken en verwijderen.

DS Photo UAP

Een alternatieve tool is DS Photo UAP (universal application platform), een programma dat je gratis kunt downloaden uit de Windows Store. Die tool bevat het onderdeel Photo Backup waarmee je foto’s uit specifieke mappen automatisch naar Photo Station kunt laten uploaden. Dat kan overigens ook naar een publieke map gebeuren. Standaard worden foto’s uit de map %userprofile%\pictures en eventuele submappen geback-upt. Een optie om dit aan te passen hebben we niet gevonden. Meer informatie over deze tool vind je hier.

Uiteraard is het ook mogelijk om albums te creëren en foto’s te uploaden via de webinterface van Photo Station zelf. Beide opties bevinden zich onder de knop Toevoegen. Het wordt natuurlijk een stuk interessanter als je deze interface ook vanaf buiten je netwerk kunt bereiken.

Dat kan weliswaar door het creëren van juiste poortdoorverwijzingsregels in je router, wellicht in combinatie met ddns (instelbaar in je nas via Configuratiescherm / Externe toegang / DDNS), maar nog makkelijker gaat dat wanneer je een QuickConnect-ID op je nas creëert. Dat regel je vanuit het Configuratiescherm van je nas, bij QuickConnect.

Eigen cloud maken

Schakel deze functie in en zorg dat je met je Synology-account bent aangemeld (als je geen account hebt, registreer je dan eerst). Vul een geschikt id in (iets als nas<mijnnaam> bijvoorbeeld) en klik op Toepassen. Als het goed is verschijnt nu je persoonlijke DSM-adres: http://quickconnect.to/<mijn_id> voor DSM en http://quickconnect.to/<mijn_id>/photo voor Photo Station.

Open ook even het tabblad Geavanceerd, wellicht wil je hier de Mobiele toepassingen, DS photo, DSM en Photo Station inschakelen, zodat je ook hiervoor van QuickConnect gebruik kunt maken. Je laat de vinkjes bij de twee opties bovenaan het best ingeschakeld.

Foto's delen

Je Photo Station bevat nu de nodige albums en foto’s. Het is ongetwijfeld de bedoeling dat je die met anderen gaat delen. Dat kan op verschillende manieren. Zo kun je een compleet album publiekelijk delen (via Delen / Publiek delen). Dit album kun je overigens later vanuit de rubriek Gedeelde album ook weer verwijderen. Het is mogelijk om losse foto’s te delen, maar wanneer je daarvoor kiest, wordt alsnog gevraagd die in een gedeeld album onder te brengen. Deel je slechts één foto op deze manier, dan komt die automatisch terecht in de rubriek Individuele foto’s binnen Gedeelde albums.

Eigen cloud maken

Bij het delen kun je eventueel een geldigheidsperiode aangeven: de link zal dan niet gebruikt kunnen worden buiten deze periode. Het is tevens mogelijk een wachtwoord in te stellen: alleen gebruikers die het wachtwoord kennen, krijgen dan toegang tot het gedeelde album. Er zijn verder nog enkele Geavanceerde instellingen, hiermee kun je bezoekers toestaan een gebied binnen een foto te markeren en te labelen, commentaren achter te laten en/of kleurlabels toe te passen.

Hebben meerdere gebruikers toegang tot je Photo Station, dan bepaal je als beheerder zelf wie toestemming heeft om foto’s (en video’s) publiek te delen. Dat stel je in bij Instellingen / Delen.

Een andere mogelijke insteek is het delen van foto’s met een of meer sociale netwerken. Photo Station ondersteunt onder meer Facebook, Twitter, YouTube, Flickr en Google+. Wil je bepaalde services uitschakelen, open dan de Instellingen van Photo Station, ga naar Delen en verwijder het vinkje naast de gewraakte sociale media. Hier stel je trouwens ook in of je de foto’s in de originele resoluties wilt uploaden naar die media en of andere gebruikers van Photo Station ook foto’s naar sociale media mogen uploaden.

Om vervolgens daadwerkelijk foto’s naar sociale media te uploaden, selecteer je een of meer foto’s, kies je Delen en selecteer je Uploaden naar <socialemediasite>. Klik vervolgens op Verbinding maken met <socialemediasite>, autoriseer het verzoek en kies het album waarnaar je de foto’s wilt uploaden.

DS Photo-app

We kunnen ons voorstellen dat je gedeelde foto’s ook op mobiele apparaten wilt kunnen bekijken. Synology heeft daarvoor een gratis app: DS Photo, beschikbaar voor iOS en Android. We bekijken hier heel kort de Android-versie.

Download de app en log in bij Photo Station. Zoals gezegd gaat dat het makkelijkst via je QuickConnect ID – let wel: vul dan alleen het id in, niet het volledige adres. Vul tevens je gebruikersaccount en wachtwoord in.

Voor een veilige(r) verbinding – wat zeker op openbare netwerken aan te bevelen is – schakel je HTTPS in. Zodra de verbinding is opgezet, kun je aan de slag. Wat er mogelijk is met de mobiele app? Bijvoorbeeld foto’s bekijken, uploaden en downloaden, maar ook taggen, commentaar geven en delen. Meer informatie vind je hier, zowel voor Android als iOS.

Geschreven door: Toon van Daele op

Category: Workshop, Online opslag

Tags: cloud, nas, fotografie, backup