Cubby.com

De nieuwe online opslagdienst Cubby gaat de concurrentie aan met Dropbox en SugarSync en verenigt het beste van beide werelden.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • erg makkelijk in gebruik
  • synchronisatie via p2p heeft geen opslaglimiet
  • makkelijk mappen delen
  • Minpunten
  • vorige bestandsversies alleen via webinterface
  • documenten niet online te bekijken

Cubby installeren gaat bijzonder vlot. Download de desktopclient en registreer jezelf. Je hebt de desktoptoepassing nodig om met Cubby te werken, al is er ook een webinterface. Alles wat in de hoofdmap staat, wordt automatisch gesynchroniseerd tussen al je apparaten. Je krijgt 5 GB online opslagruimte. Een map wordt een cubby genoemd en nieuwe cubby’s maak je door mappen naar de desktoptoepassing te slepen. De map wordt gesynchroniseerd, maar blijft wel op de oorspronkelijke locatie staan. Een mooie elegante oplossing.

En er is meer. Rechtsklik op een map en er verschijnen nog enkele opties in het contextmenu. Zo kan je mappen delen of ze voorzien van een rechtstreekse link. Leuk is de mogelijkheid om de cloud uit te schakelen en mappen via p2p tussen twee computers te delen. Deze optie heet DirectSync en heeft als voordeel dat die ruimte niet bij je opslaglimiet van 5 GB wordt geteld.
In de webinterface blader je door mappen, download je bestanden, maak je links aan en deel je cubby’s. Het is wel jammer dat je alleen afbeeldingen rechtstreeks kunt bekijken; andere bestandstypes moet je eerst downloaden. Met de mobiele apps – voor Android en iOS – zijn pdf- en doc-bestanden wél te bekijken.

Cubby bewaart een ongelimiteerd aantal vorige versies van je bestanden, zolang er opslagruimte is. Die vorige versies kan je echter alleen bekijken via de webinterface. Bestanden worden overgezet via https en versleuteld bewaard op de servers. DirectSync-transfers gebeuren via een vpn-tunnel.

Cubby is officieel nog in bèta, maar werkt nu al verrassend goed. Vooral de flexibiliteit is een sterkte van deze nieuwe dienst. Nu nog zorgen dat je bestanden rechtstreeks kunt bekijken, en wij zijn verkocht.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Online opslag

Tags: cubby