abonneren

Carbonite 3.6

De online backupdienst Carbonite is populair bij computergebruikers vanwege zijn lage maandelijkse prijs en onbeperkte schijfruimte. Onlangs verscheen versie 3.6 van de webdienst. Wat zijn de belangrijkste verbeteringen?

None

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Om van Carbonite gebruik te maken moet u eerst een account aanmaken en een programma van 2,8 MB downloaden. Carbonite 3.6 werkt onder Windows XP en Vista, een versie voor de Mac wordt in de loop van 2009 verwacht. U kunt het programma veertien dagen gratis uitproberen, maar hou er dan wel rekening mee dat u bepaalde mediabestanden niet kunt uploaden. De abonnementskosten zijn gunstig te noemen: u kunt voor de periode van een of twee jaar een abonnement afsluiten. Omgerekend bedragen de kosten dan respectievelijk €4,16 en €3,75 per maand.

Na installatie van de software staat het Carbonite InfoCenter op uw pc. Vanuit deze gebruikersomgeving regelt u vrijwel alles met betrekking tot uw backups. U ziet hier welke bestanden reeds op de server van Carbonite staan en geeft hier aan wanneer automatische backups moeten worden gemaakt. Via de verkenner kunt u bestanden of mappen selecteren die u online wilt backuppen. Dat doet u door het bestand of de map te selecteren en daarna de rechtermuisknop in te drukken, waarna u kiest voor de optie 'Hiervan een back-up maken'. U kunt bepaalde bestanden of mappen voorrang geven bij het backuppen. In dat geval kiest u in het contextmenu voor 'Zo snel mogelijk een back-up van dit bestand maken'.

In de verkenner kunt u heel gemakkelijk zien van welke bestanden en mappen backups zijn gemaakt. Ziet u bij een bestand of map een groen rondje staan, dan betekent dit dat het veilig op de server van Carbonite staat. Een geel rondje betekent dat het bestand of de map in de wacht staat om naar Carbonite verzonden te worden. Als u geen rondje bij een bestand of map ziet staan, betekent dit dat het niet voor backup in aanmerking komt. Overigens kunt u naar wens deze kleurcodes uitschakelen.

Met de veiligheid van Carbonite zit het wel goed: alle bestanden worden maar liefst twee keer versleuteld, zodat ze in volstrekt onleesbare vorm op de servers van Carbonite staan. Alleen met behulp van uw eigen gebruikersnaam en wachtwoord kunnen uw bestanden weer bruikbaar gemaakt worden. U hebt de mogelijk om een eigen private key voor het versleutelen van uw eigen bestanden te gebruiken. Nadeel is wel dat u deze key moet onthouden, anders zijn uw bestanden definitief onleesbaar. Hebt u daar geen zin in, dan kunt u de key van Carbonite gebruiken.

Als u veel bestanden wilt backuppen, kan het wel eens een tijdje duren voor alles op de servers staat. Per dag kunt u ongeveer 2 GB aan data naar Carbonite versturen. Een eerste backup van uw harde schijf kan daarom best wel eens een paar weken duren. Gelukkig bepaalt u zelf wanneer het backuppen plaatsvindt, bijvoorbeeld tijdens de nachtelijke uren of inactiviteit van uw pc.

Mocht er iets met uw pc of harde schijf gebeuren, dan kunt u via het Carbonite InfoCenter uw bestanden terughalen. Het is mogelijk om alle bestanden in één keer terug te zetten, of slechts een gedeelte ervan. U kunt zelf aangeven waar de bestanden op uw pc moeten komen. Helaas is het niet mogelijk om via een webinterface uw eigen bestanden te downloaden, u bent altijd verplicht om eerst het Carbonite InfoCenter te installeren, voordat u backups kunt terugzetten. Een sterk punt van Carbonite is wel dat vorige versies van bestanden maar liefst drie maanden bewaard blijven. Heeft u drie weken geleden een belangrijke passage uit een rapport verwijderd, dan is het terughalen daarvan een fluitje van een cent.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Nederlandse menu's
  • betaalbare prijs per maand
  • geen bestanden en mappen selecteerbaar binnen Carbonite InfoCenter
  • terughalen van backups via website niet mogelijk
Hoewel niet perfect is Carbonite 3.6 zeker een zeer handige en betaalbare online backup tool voor uw belangrijke data.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Online opslag

Tags: