AceBackup 3 is compacte backupsoftware van Duitse herkomst, waarmee je gemakkelijk belangrijke bestanden opbergt. Voor extra veiligheid bepaal je zelf welk encryptieniveau het programma toepast.

Softwarefabrikant AceBIT levert met AceBackup (acebackup.com) een gratis tool om backups te maken. Je bepaalt zelf waarop je waardevolle bestanden wilt opslaan, bijvoorbeeld op een externe harde schijf, dvd, netwerklocatie of ftp-server. Een pluspunt is de mogelijkheid om zelf het versleutelingstype te kiezen. Daarnaast bewaar je optioneel meerdere versies van bestanden. Dat is onder meer bruikbaar wanneer je per ongeluk een beschadigd document wegschrijft naar een backup. In dergelijke situaties herstel je namelijk simpel een oudere versie. Het downloadbestand van de freeware is iets groter dan 5 MB en werkt onder Windows XP, Vista en 7.

Doellocatie kiezen

Voor het instellen van de backup gebruik je een wizard. Klik op New en bedenk een toepasselijke projectnaam. Geef aan in welke map je de bestanden wilt opslaan. Eventueel voeg je meerdere doellocaties toe, handig als je bang bent voor het verlies van een compacte datadrager, zoals een usb-stick of sd-kaart. Goed om te weten is dat AceBackup ook ondersteuning geeft voor ftp-servers en netwerkmappen op bijvoorbeeld een nas. In het volgende scherm beslis je naar welk bestandsformaat er wordt weggeschreven. Het is raadzaam om deze instelling niet te wijzigen, omdat je anders enkele opties niet kunt gebruiken. AS-IS-backups zijn alleen nuttig als je bestanden wilt herstellen zonder AceBackup, waarbij er geen encryptie is toegepast. Laat je de instelling op Proprietary staan, dan selecteer je een versleutelingsmethode voor het veilig wegstoppen van vertrouwelijke data. Je hebt keuze tussen blowfish, triple-des en aes. Laatstgenoemde methode is beschikbaar in de encryptieniveaus 128, 192 en 256 bits. Kies ten slotte hoeveel compressie je wilt toepassen en ga naar het volgende scherm.

Versiegeschiedenis

Normaal gesproken overschrijft het programma een bestand in de backup als er een nieuwe versie met dezelfde naam beschikbaar is. Het is echter ook mogelijk om alle versies te bewaren, zodat je bij problemen een beroep doet op oudere bestanden. Kies in dat geval bij Default action on name collision in het uitrolmenu voor Create a new version. Verder is er in hetzelfde dialoogvenster een optie om specifieke bestandsextensies wel of niet in het project te betrekken. Via Schedule plan je automatische backups. Het valt aan te bevelen om hiervan gebruik te maken, want dan hoef je zelf nergens meer aan te denken. Klik op Nieuw, waarna je een tijd en datum instelt. Controleer aan het eind van de wizard of alle instellingen kloppen en sluit af met Finish.

Bestanden toevoegen

Je hebt de eigenschappen van de backup ingesteld. Je moet nu alleen nog aangeven welke bestanden je allemaal wilt opbergen. De naam van het project verschijnt als het goed is aan de linkerkant van het hoofdvenster. Wanneer je meerdere projecten hebt gecreëerd, klik je eerst op Open om het juiste project te laden. Kies achter Volume het juiste pad als je meerdere doellocaties hebt ingesteld. Klik vervolgens op Backup. Selecteer de juiste mappen en bestanden in de wizard. Alle onderdelen waar een vinkje voor staat, worden in het project betrokken. Klap een map open om onderliggende bestanden aan- of uit te vinken. Je start meteen een backuptaak door de optie Process backup immediately te markeren. Klik op Next en bekijk de voortgang.

Je voert het proces ook gemakkelijk handmatig uit. Ga dan naar Project, Process en Process Backup. Met Update controleer je of er wijzigingen zijn in de bronlocatie, waardoor je de kopie zo nodig direct bijwerkt. Gebruik Restore om (een gedeelte van) de backup terug te zetten. Als je een oudere versie van een bestand wilt herstellen, rechtsklik je op het betreffende bestand in het projectvenster. Kies Properties. Selecteer ten slotte op tabblad Versions het gewenste item en klik op Restore.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten