Back-ups maken met een Synology-nas

Met een Synology-nas kun je bestanden synchroniseren, gebruikmaken van versiebeheer en zelfs gebruikmaken van snapshots. Stel dit één keer goed in en je hebt geen omkijken meer naar het maken van back-ups. Dit zijn je opties.

We gebruiken in dit artikel een Synology DS918+. Dit is een 4bay-nas, qua functionaliteit gericht op de zakelijke gebruiker. Op dit model kunnen we ook snapshots gebruiken, dit is op eenvoudigere modellen niet mogelijk. QNAP heeft ook een dergelijke snapshot-functie voor de geavanceerdere modellen.

Synchronisatie met Cloud Station

We gaan ervan uit dat je op je nas al werkt met verschillende accounts voor de gebruikers, die via de juiste machtigingen (lees- en schrijftoegang) bij de juiste (gedeelde) mappen kunnen. Is dat geregeld, installeer dan Cloud Station Server uit het Package Center. Start de applicatie en geef aan welke gedeelde mappen gesynchroniseerd mogen worden. Voor iedere gedeelde map kun je instellen hoeveel eerdere versies van bestanden bewaard moeten worden.

Vervolgens installeer je Cloud Station Drive uit het Package Center. Log in met je gebruikersaccount van de nas. Selecteer nu een gedeelde map op de nas en geef aan met welke lokale map op de pc je die wilt synchroniseren. Standaard wordt in je gedeelde map een CloudStation-submap gemaakt, dit kun je gelukkig voorkomen door de optie Maak een lege CloudStation-map uit te zetten.

Open de toepassing Cloud Station Drive om bijvoorbeeld extra synchronisatietaken in te stellen of het logboek te bekijken. Je kunt direct vanuit Windows naar eerdere versies van de bestanden bladeren. Rechtsklik daarvoor op een bestand, selecteer Synology Cloud Station Drive en kies Uw vorige versies doorbladeren. Je kunt via het contextmenu ook handig een gedeelde koppeling maken zodat anderen via internet het bestand kunnen downloaden, eventueel beschermd met een wachtwoord.

Synology-nas

© PXimport

Hyper Backup

De eerdere versies die van je bestanden worden opgeslagen, kunnen je helpen bij een aanval van cryptoware, dat bestanden op de pc blokkeert en versleutelt. Maar als een groot aantal bestanden besmet raakt, is het individueel terugzetten van bestanden omslachtig. Daarom blijft het belangrijk om naast synchronisatie ook regelmatig een back-up te maken. Vanaf onze Synology-nas kan dat met Hyper Backup van Synology. Zorg dat je hierbij meerdere versies bewaart, door de instellingen voor rotatie te benutten. Zo kun je terug in de tijd naar het moment voor de besmetting.

Een open deur: het is natuurlijk nog beter om het niet te laten aankomen op een besmetting, door Windows zelf te beschermen met bijvoorbeeld de standaard antivirussoftware en ook up-to-date te houden. Zorg natuurlijk ook dat je nas voorzien is van de nieuwste beveiligingsupdates.

Houd er ook rekening mee dat cryptoware niet alleen bestanden op een besmette pc kan kapen, maar ook op bijvoorbeeld gekoppelde netwerkstations, bijvoorbeeld je nas! Wat dit kan tegengaan is de functie Controlled Folder Access van Windows 10, beschikbaar sinds de Fall Creators Update. Daarmee kun je lokale en netwerkmappen toevoegen waar cryptoware geen wijzigingen aan mag aanbrengen.

In Windows 10 kun je bepaalde mappen effectiever tegen ransomware beschermen.

© PXimport

Btrfs

Wie veel met Linux werkt, zal bekend zijn met het principe van snapshots. Een snapshot is een momentopname van bestanden waarin alleen veranderingen worden opgeslagen. Het is een feature die je onder meer in moderne bestandsystemen als Btrfs en ZFS vindt. Ook uitgebreidere modellen van Synology en QNAP bieden deze mogelijkheid.

Synology gebruikt daarvoor Btrfs en geeft je de mogelijkheid om bijvoorbeeld ieder uur of zelfs iedere vijf minuten een momentopname te maken. Het maken van een snapshot vraagt nauwelijks extra opslagruimte, tenzij er veel veranderingen aan bestanden zijn, en heeft geen invloed op de prestaties van de nas. Een nadeel is dat het lastig is om inzicht te krijgen in de status of gebruikte ruimte van snapshots.

Een snapshot is een ideale bescherming tegen cryptoware. Je kunt hiermee namelijk snel en gemakkelijk terug naar de onbesmette versie van een gedeelde map, zelfs tot heel kort voor het moment van besmetting. Het kan, als je het in combinatie met replicatie gebruikt, ook een alternatief voor back-ups zijn, maar dan moet je wel een tweede nas hebben die deze feature ook biedt.

Snapshots maken met Synology-nas

Op de DS918+ vind je de mogelijkheid voor snapshots in het pakket Snapshot Replication. Ga je hierin naar Snapshots dan zie je een overzicht van je gedeelde mappen. Je kunt handmatig een snapshot maken, een lijst met eerdere snapshots bekijken of via Instellingen een planning maken voor snapshots. Zo kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld iedere dag of ieder uur een snapshot te maken.

Synology-nas

© PXimport

Ook kun je aangeven hoeveel snapshots in totaal bewaard moeten worden. Vanuit de lijst met snapshots kun je zien welke snapshots er voor een gedeelde map zijn gemaakt en bladeren door de bestanden in die snapshot.

Om een snapshot terug te zetten ga je naar Herstel. Er zijn twee mogelijkheden: In-place terugzetten of Klonen met een nieuwe naam. Zoals de naam al een beetje aangeeft, zorgt de eerste versie ervoor dat de oude versies van bestanden worden teruggezet in de bewuste gedeelde map. De tweede optie zet de bestanden terug naar een nieuwe gedeelde map met dezelfde eigenschappen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten