Automatische cloud-backup met EncFSMP en FreeFileSync

De software EncFSMP en FreeFileSync helpen je bij het maken van automatische backups naar de cloud. Handig, want dat is zo'n klusje wat nogal eens wordt vergeten. Zo ga je ermee aan de slag.

Lees ook: Bestanden delen en beveiligen met wachtwoord op Nextcloud

EncFSMP downloaden

Uiteraard is het handig om offline backups te bewaren, maar ook backups in de cloud zijn handig. Met EncFSMP is het mogelijk om je bestanden in een versleutelde map in welke clouddienst dan ook op te slaan. Je downloadt EncFSMP vanaf hier. Klik op Download latest version of EncFSMP for your OS. Voer het gedownloade bestand uit en klik op OK / I Agree. Klik daarna op Next / Install om het programma te installeren. 

Zodra de installatie klaar is, start je EncFSMP vanaf het menu Start door ernaar te zoeken. Klik nu op de knop Create new EncFS. Er opent zich een nieuw venster. Voer bij Mount name een naam in voor je versleutelde map en bij EncFS Path de locatie van de map. Klik op Browse en blader naar de map van je clouddienst, bijvoorbeeld naar OneDrive. Maak daar een nieuwe, lege map aan voor EncFS en klik op Map selecteren

Voer daarna een wachtwoord in bij Password en nogmaals bij Retype Password. Je kunt ervoor kiezen om je wachtwoord op de pc op te slaan door een vinkje te zetten bij Store password, maar wees je ervan bewust dat het wachtwoord dan in tekst op je harde schijf staat. Voor ons is het alleen van belang dat de clouddienst er niet bij kan, dus wij vinken deze optie aan. De overige instellingen kun je zo laten. Klik op OK om de nieuwe map aan te maken en op te slaan.

EncFS mounten

Klik nu op je net aangemaakte map in het hoofdvenster en kies voor de optie Mount om deze in Windows Verkenner als schijf te koppelen. Je ziet daarna bij de kolom Drive welke schijfletter je versleutelde map heeft. Let dus op dat je bestanden kopieert naar die schijf en niet direct naar de map die je net koos bij EncFS Path. Alles wat je naar de schijf kopieert, versleutelt en verplaatst EncFS automatisch naar de cloudmap. 

Om automatisch EncFS te mounten, maak je een nieuwe snelkoppeling. Daarvoor klik je met de rechtermuisknop in een willekeurige map en kies je voor Nieuw / Snelkoppeling. Vul bij Locatie het volgende in: "C:\Program Files\EncFSMP\EncFSMP.exe" mount -m [Mountnaam] -p [Wachtwoord]. Vervang [Mountnaam] door de naam van de mount die je net invulde en doe hetzelfde bij wachtwoord. Je kunt het -p [Wachtwoord]-gedeelte eruit halen als je dat liever niet hebt, dan vraagt EncFSMP direct na het starten om je wachtwoord. Kopieer daarna deze snelkoppeling naar %AppData%\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup door dat pad letterlijk in Verkenner in te voeren.

FreeFileSync downloaden

De volgende stap is om automatisch bestanden naar je versleutelde map te kopiëren. Daarvoor kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van FreeFileSync. Voer het gedownloade bestand uit en volg de installatiestappen. Let op dat je bij een stap extra software krijgt aangeboden, in dit geval Norton Security, dus vink dat uit en klik daarna op Volgende.

Start daarna het programma en klik bij Vergelijken eronder op Bladeren. Kies de map die je veilig naar de cloud wilt uploaden. Klik daarna rechts op Bladeren en blader naar de schijfletter waar EncFS aan gekoppeld is. Klik links naast Synchroniseren op het pijltje en kies voor Spiegelen. Klik daarna op Synchroniseren en dan op Start. In de kolommen zie je alleen de bestanden die verschillen, dus deze zijn na synchronisatie leeg. Geen zorgen, je bestanden zijn niet verdwenen.

Automatische backup

Om automatisch je bestanden over te zetten, ga je naar Bestand / Opslaan als batchverwerking. Kies voor Negeren en vink de optie Geminimaliseerd uitvoeren aan. Kies bij Na voltooiing voor Voortgang dialoogvenster sluiten en vink Logbestand opslaan uit. Klik op Opslaan als en sla het *.ffs_batch-bestand op een eenvoudig bereikbare locatie op.

Om continu de mappen gelijk te houden, maak je een nieuwe snelkoppeling aan met de locatie: "C:\Program Files\FreeFileSync\RealTimeSync.exe" "Pad naar *.ffs_batch-bestand". Staat je batch-bestand bijvoorbeeld op de C-schijf, dan vul je in: "C:\BatchRun.ffs.batch". Klik op Volgende / Voltooien. Plaats deze snelkoppeling in de map Startup van Windows, zoals bij EncFSMP. En klaar ben je!

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Online opslag

Tags: cloud, opslag, backup, encfsmp, freefilesync