OwnCloud

Voor iedereen die nog een desktopcomputer over heeft en niet weet wat ermee te doen, is OwnCloud een interessante optie. Hiermee is het mogelijk om zelf je bestanden te hosten en deze op al je apparaten, smartphones, tablets of pc’s, beschikbaar te maken.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • eigen data in handen
  • veel functies en gebruiksvriendelijk
  • uitbreidbaar met apps derde partijen
  • Minpunten
  • clientsoftware crasht soms
  • mobiele apps zijn wat beperkt
  • vereist wat werk voor serieus alternatief

OwnCloud is snel geïnstalleerd, zoals we in de workshop uitleggen, en werkt erg gebruiksvriendelijk. Het is mogelijk om bestanden, kalenders, contactpersonen, afbeeldingen en muziek te synchroniseren vanaf een desktopcomputer naar je eigen cloud. Wel geldt er een uploadlimiet van 2 GB.

Na het instellen van het eerste gebruikersaccount komen we terecht in de webinterface. Het eerste wat we daarna moeten doen, is andere apparaten koppelen door de clientsoftware te downloaden. Deze clientsoftware is lichtgewicht en beschikbaar voor OS X, Linux en Windows. Het eerste wat opvalt, is dat het mogelijk is om meerdere mappen te synchroniseren, in tegenstelling tot bij Dropbox en SkyDrive. Wel crasht de client bij ons soms tijdens het aanpassen van de instellingen. Het synchroniseren gaat gelukkig wel goed. Andere minpunten van de clientsoftware zijn dat integratie met Windows Explorer ontbreekt en dat er maar weinig instellingen beschikbaar zijn (zoals selective sync of upload/downloadbeperkingen).

De webinterface heeft aanzienlijk meer functies. Vanuit daar is het mogelijk om bestanden of mappen te delen, door deze direct met je contactpersonen in OwnCloud te delen of door een link te genereren en die door te sturen. Verder bevat de website een ingebouwde muziekspeler. Jammer is dat je tijdens het afspelen van muziek niet rustig verder kunt werken in de interface, want dan stopt de muziek.

OwnCloud heeft apps beschikbaar voor Android en iOS, die elk € 0,80 kosten. De apps werken nog niet goed: er zijn problemen met het openen van bestanden en het uploaden ervan. Omdat OwnCloud echter WebDAV ondersteunt, hoeft dat niet per se een minpunt te zijn: het is mogelijk ook andere apps te gebruiken voor mobile, die beter hun werk doen en soms nog gratis zijn ook.

OwnCloud heeft ondersteuning voor uitbreidingen van derde partijen, denk aan add-ins van Windows Home Server. Zo zijn er een virusscanner, notitieapp, avatarondersteuning en meer beschikbaar. Al met al is het een handige tool, vooral als je huiverig bent om je bestanden zomaar uit handen te geven aan grote Amerikaanse bedrijven. De software kan goed mee met Dropbox en SkyDrive, alleen zouden we graag wat stabielere apps zien en wat betere integratie op de desktop.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Online opslag

Tags: owncloud