SkyDrive

Bijna iedereen bewaart wel, al dan niet bewust, persoonlijke data op de servers van Google, Microsoft of Apple. Maar als je gericht bestanden wilt opslaan, is het zinvol om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, want er zijn er nogal wat!
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Office-documenten online bewerken
  • externe toegang pc’s
  • Minpunten
  • beperkte opties iOS en Android

Microsoft biedt met zijn populaire opslagdienst SkyDrive 7 GB gratis opslagruimte aan. Net als de eerder besproken cloudtools synchroniseer je via een desktopprogramma bestanden met de cloud en andere apparaten. De webinterface heeft het softwarebedrijf vorig jaar flink onder handen genomen, waardoor alles er zeer gelikt uitziet. Binnen de webomgeving heb je toegang tot de zogeheten Office Web Apps. Deze uitgeklede versies van Word, Excel, PowerPoint en OneNote bedien je volledig in de cloud. Handig, want documenten bewerk je dus ook op computers zonder Office-licentie. Net als bij Google is het mogelijk om in de cloud samen te werken aan documenten. Nog een unieke eigenschap is dat je vanuit de online omgeving van SkyDrive de thuis-pc via een externe verbinding benadert, middels een beveiligingscode. Als je bent vergeten om een belangrijk bestand aan de webserver toe te voegen, heb je dankzij dit trucje alsnog toegang tot de gewenste data.

Van ieder bestand onthoudt SkyDrive automatisch de laatste 25 versies. Je hoeft dus niet bang te wezen dat andere deelnemers gedeelde documenten verpesten, want je haalt probleemloos een oude versie tevoorschijn. De opslagdienst opent vanuit de browserweergave diverse bestandsformaten, waaronder pdf, mp4, xlsx, docx en jpg. Er is helaas geen ondersteuning voor mp3, dus muziek luisteren vanuit SkyDrive is niet mogelijk.

Microsoft heeft apps ontwikkeld voor iOS, Android en Windows Phone. Bezitters van een Windows Phone hebben de meeste mogelijkheden. Zo bewaart SkyDrive vers geschoten foto’s automatisch in de cloud. Verder kan je ook documenten bewerken. De apps van iOS en Android bieden alleen opties om Office-bestanden te bekijken. De tarieven van SkyDrive zijn zeer redelijk. Voor € 37 per jaar breid je de opslagcapaciteit met 100 GB uit. In totaal kan je in dat geval 107 GB opslaan. Bij een Office 365-abonnement krijg je automatisch 20 GB extra opslagruimte toegewezen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Online opslag

Tags: skydrive