Bijna iedereen bewaart wel, al dan niet bewust, persoonlijke data op de servers van Google, Microsoft of Apple. Maar als je gericht bestanden wilt opslaan, is het zinvol om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, want er zijn er nogal wat!

Ruim een jaar geleden rolde eindelijk ook Google zijn online opslagdienst uit. Hiermee verdween Google Documenten van de radar. Het internetbedrijf heeft onlangs de opslagruimten van Google+, Drive en Gmail gebundeld. In totaal kunnen personen met een gratis account 15 GB opslaan. Prettig is dat betaalde accounts vrij goedkoop zijn. Voor $ 5 per maand mag je 100 GB bewaren.

Net als de meeste Google-diensten is de gebruikersomgeving van Drive nogal sober ingericht. Via een desktoptool synchroniseert Google de inhoud van een lokale map met de webserver en andere apparaten. De mobiele apps zijn helaas wat aan de krappe kant, want de zoekmachinegigant ondersteunt alleen iOS en Android. Overigens werken ze wel uitstekend. Alle opgeslagen bestanden zijn namelijk soepel benaderbaar vanuit de cloud. Wil je ook graag offline toegang tot bepaalde data, dan geef je dat simpel aan.

Een interessante functie is dat je binnen de webinterface van Google Drive de gelegenheid hebt om rechtstreeks documenten, spreadsheets, presentaties, formulieren en tekeningen te maken. Optioneel nodig je andere personen uit om gelijktijdig samen te werken aan het project. Andermans wijzigingen zijn meteen zichtbaar in het document. Je ziet zelfs precies op welke plek iemand zit te typen. Via de chatfunctie overleg je eenvoudig met de andere deelnemers. Je hebt volledige controle met welke personen je bestanden deelt en welke rechten daarbij horen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een groepje vrienden uit te nodigen voor het bekijken van een tekstdocument, zonder dat de inhoud bewerkbaar is. Naar eigen zeggen opent Google Drive ruim dertig bestandsformaten in de browser. Er is onder meer ondersteuning voor jpg, xlsx, pdf, txt en docx. Mediaformaten geven meer moeite, want de clouddienst weigert om mp3- en mp4-bestanden af te spelen. Google houdt een bestandsgeschiedenis bij van dertig dagen, zodat je bij een vergissing eventueel teruggrijpt naar een eerdere versie.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

documenten online bewerken

samenwerken

Minpunten

alleen iOS en Android

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten