10 tips voor Strato HiDrive

Gratis diensten voor online opslag schieten als paddenstoelen uit de grond. Strato kan niet achterblijven en komt nu met HiDrive Free met 5 GB gratis online opslag. In deze workshop presenteren we 10 tips voor deze opslagdienst.

Op www.free-hidrive.com kun je een gratis account aanmaken. Een e-mailadres en een wachtwoord zijn hiervoor voldoende. De opslagdienst werkt vanuit de webbrowser en dat betekent dat je geen aparte software hoeft te installeren om HiDrive Free te kunnen gebruiken. Als je een account hebt aangemaakt, is het wel belangrijk om Strato HiDrive te gebruiken. Als je meer dan zes maanden niet bent ingelogd, bestaat de kans dat Strato jouw account verwijdert.

Inloggen gaat via het invoeren van een gebruikersnaam en wachtwoord. Ben je het wachtwoord kwijt, dan kun je na het invoeren van je e-mailadres het wachtwoord resetten. Na het inloggen zie je een werkvenster met drie tabbladen: Overview, File Manager en Settings. Het is mogelijk om zelf mappen aan te maken, zodat je de bestanden gerubriceerd kunt opslaan. Je kunt slechts een aantal bestanden per keer te uploaden. Het uploaden van mappen (met daarin bestanden) is via de webinterface niet mogelijk. In dit artikel presenteren we twee tips waarmee het wel mogelijk is om mappen te uploaden.

Gratis versie

Als je de gratis versie gebruikt, zul je merken dat sommige functies niet lijken te werken. Wil je alle functies kunnen benutten, dan kun je het HiDrive Free-account upgraden naar een betaalde variant, HiDrive 100 of HiDrive 500, met vanzelfsprekend meer opslagruimte en meer mogelijkheden.

In deze workshop zullen we ons richten op de gratis versie met 5 GB gratis online opslag. Strato is niet de enige aanbieder met 5 GB gratis opslagruimte, wel steekt HiDrive Free op drie onderdelen met kop en schouders boven de concurrent uit: de werkomgeving is volledig reclamevrij, het uploaden van bestanden gaat razendsnel en de maximale omvang van een individueel bestand dat je kunt uploaden, is maar liefst 2 GB. Andere aanbieders van gratis online opslag blijken de uploadbandbreedte vaak te beperken, waardoor het online plaatsen van bestanden erg lang duurt en eindgebruikers vaak niet de gehele beloofde opslagcapaciteit benutten.

Helaas heb je bij de gratis versie van HiDrive geen recht op persoonlijke support. Mocht je toch een probleem ervaren, dan kun je altijd nog je vraag posten in het forum, dat je kunt bereiken via http://community.free-hidrive.com/hidrive.

Tip 1: Bestanden uploaden

Log in en selecteer Filemanager in het werkvenster. Selecteer de map met de bestanden die je wilt uploaden en klik erop. Klik nu op Upload Files. Kies of je 5, 15 of 20 bestanden wilt uploaden. De optie Hardisk staat standaard geselecteerd, laat deze optie ongemoeid. Klik op Bestand kiezen en ga naar het bestand. Om het volgende bestand te uploaden, herhaal je de vorige stap. Heb je alle bestanden geselecteerd, klik dan op Start upload. In het venster Files are being uploaded kun je de voortgang checken. Helaas is het niet mogelijk om meerdere bestanden in één handeling te selecteren en te uploaden.

Tip 2: Mappen uploaden

Standaard is het niet mogelijk om mappen met bestanden te uploaden. Of toch wel? Via deze simpele truc is het mogelijk om toch mappen met bestanden op de opslagservers van Strato HiDrive te plaatsen. Download het gratis programma 7-Zip op http://7-zip.org. Na installatie rechtsklik je op een map met bestanden. Selecteer 7-Zip, je Toevoegen aan archief. Onder Archief staat de naam van de map die je gaat comprimeren. Standaard staat als compressiemethode zip ingesteld. Klik op OK en het comprimeren start. Hierna heb je de beschikking over een gecomprimeerde map die je als een zip-bestand kunt uploaden. Meerdere mappen tegelijkertijd uploaden kan ook. Druk op de Ctrl-toets en selecteer de mappen. Rechtsklik en herhaal de hierboven beschreven stappen. Deze methode werkt in de praktijk simpel en snel, maar heeft wel een nadeel: op het moment dat je een specifiek bestand uit een bepaalde map nodig hebt, zul je eerst de gehele gecomprimeerde map moeten downloaden. Op je lokale computer pak je het gecomprimeerde bestand uit, waarna je toegang hebt tot het bestand.

Tip 3: Bestanden versleutelen

Standaard staan de bestanden onversleuteld op de opslagservers van Strato. Via een omweg is het mogelijk om bestanden toch in versleutelde vorm op te slaan. Voor deze tip maken we wederom gebruik van 7-Zip. Rechtsklik op een map of bestand en kies voor 7-Zip, Toevoegen aan archief. Voer onder het kopje Codering tweemaal het wachtwoord in. Bij Codeermethode zorg je dat AES-256 is geselecteerd. Klik op OK. De versleuteling start. Bedenk wel dat het oorspronkelijke bestand intact blijft. De versleutelde variant kun je uploaden naar de opslagservers van Strato. Vanaf nu zul je een versleuteld bestand eerst moeten downloaden om er toegang tot te krijgen. Vervolgens rechtsklik je op het bestand en klik je op 7-Zip, Pak hier uit. Voer tweemaal het wachtwoord in. Het versleutelde bestand wordt uitgepakt.

Tip 4: Bestanden delen

Het is mogelijk om jouw bestanden met andere personen te delen. In het werkvenster ga je naar het tabblad File Manager. Aan de linkerkant zie je een overzicht van jouw mappenstructuur en bestanden. Rechtsklik op een bestand dat je wilt delen en kies Setup Link. Het is ook mogelijk om in het menu van File Manager voor de optie Share te kiezen en daarna voor Setup Link. Er verschijnt een venster genaamd Create Link. Bij Validity in days voer je het aantal dagen in dat de downloadlink actief is. Het maximum aantal dagen dat je kunt invoeren, is 30. Bij Maximum downloads voer je in hoeveel keer het bestand mag worden gedownload. Het maximum aantal downloads dat je kunt ingeven, is 5. Klik op Create. Er verschijnt een downloadlink met het bestand. Deze downloadlink kun je versturen naar de persoon voor wie het bestand is bedoeld. Wil je meer bestanden delen, dan zul je voor elk bestand de hiervoor beschreven stappen moeten herhalen. Het is helaas niet mogelijk om meerdere bestanden in een keer te delen, tenzij je een map met deze bestanden in gecomprimeerde vorm hebt opgeslagen.

Tip 5: Automatische slideshow

Vanwege de grote omvang van HiDrive Free kun je veel foto’s opslaan. Opgeslagen foto’s kun je ook vanuit de webbrowser bekijken, zonder deze te downloaden. Een individuele foto bekijken gaat als volgt. Selecteer een foto in de Filemanager. Dubbelklik op de foto en hij verschijnt als een popupvenster op je beeldscherm. Meerdere foto’s achter elkaar afspelen kan ook. Klik aan de bovenkant van het werkvenster op Start Slideshow. De foto’s worden nu achter elkaar op het scherm afgespeeld. Elke foto verschijnt drie seconden in beeld.

Tip 6: Bestand van website uploaden

Stel, je ziet een interessante foto op een website die je wilt opslaan op je HiDrive Free-account. Normaliter download je eerst de foto, om deze later weer te uploaden naar jouw persoonlijke opslagruimte. Het kan sneller. Bepaal eerst het exacte internetadres van de foto. Open Internet Explorer, rechtsklik op de foto en kies Eigenschappen. In het gelijknamige dialoogvenster zie je onder het kopje Adres (URL) het exacte internetadres van de foto. Kopieer dit internetadres. In het werkvenster van Strato HiDrive Free klik je op Upload Files. In het dialoogvenster Upload new files selecteer je URL. Er verschijnen een aantal invoervelden waar je een internetadres kunt invoeren. Plak het internetadres van de foto in het invoerveld en klik op Start Upload. De foto zal worden opgeslagen op de opslagservers van Strato. Natuurlijk kun je in plaats van een foto ook een ander type bestand selecteren, bijvoorbeeld een pdf- of Word-document.

Tip 7: Onderweg documenten lezen

Je kunt onderweg documenten lezen die zijn opgeslagen op je HiDrive Free-account. Download de iPhone app van HiDrive Free in de App Store van Apple. Voer je gebruikersnaam en wachtwoord in. Klik linksonder op het icoon HiDrive. Via het aanraakscherm van je iPhone navigeer je door de mappen en selecteer je een document. Je kunt doc(x), xls(x), pps, pdt en txt-bestanden lezen. Een document versturen kan ook. Klik rechtsboven op het pijltje en kies voor E-mail versturen. Voer het e-mailadres is en klik op Stuur. In dit voorbeeld zijn we uitgegaan van de iPhone. Ook andere mobiele apparaten worden ondersteund; zo zijn er apps voor Android en Windows Phone.

Tip 8: Onderweg muziek en films consumeren

Met behulp van de app kun je Strato HiDrive onderweg gebruiken als streaming server voor het afspelen van jouw audio- en videobestanden. Navigeer door je mappen en klik op het bestand. Het begint gelijk met spelen, want een multimediabestand hoeft niet geheel te worden gedownload om het afspelen te starten. Welke formaten worden ondersteund? Als het gaat om muziek, dan kun je mp3- en wav-bestanden afspelen. Wil je op je smartphones via HiDrive Free films bekijken, bedenk dan dat de formaten mov en mp4 worden ondersteund. Houd er rekening mee dat het streamen van multimediacontent via 3G veel dataverkeer genereert. Met de nieuwe tarieven voor dataverkeer kan dit een dure grap worden, dus enige terughoudendheid bij het afspelen kan verstandig zijn. Overigens kun je onderweg op je smartphone ook door je fotocollectie op je HiDrive Free-account bladeren.

Tip 9: HiDrive als netwerkschijf

In dit voorbeeld gaan we HiDrive opzetten als netwerkschijf. Ga naar het Startmenu en kies voor Computer. Klik aan de bovenzijde op Netwerkverbinding maken. Er verschijnt een nieuw dialoogvenster. Bij het onderdeel Drive kies je een vrije schijfletter. Bij Folder typ je https://gebruikersnaam.webdav.hidrive.strato.com (op de plek van gebruikersnaam voer je natuurlijk je eigen gebruikersnaam in). In het volgende dialoogvenster voer je de gebruikersnaam en het wachtwoord in. Klik op OK. Jouw computer maakt nu verbinding met de Strato HiDrive. Je navigeert gemakkelijk door je mappen. Klik op een map om hem te openen. Een bestand of map uploaden is gemakkelijk. Selecteer de map of het bestand, kies voor Kopiëren en ga naar de netwerkschijf van HiDrive Free, die in de Verkenner staat. Met Plakken worden de bestanden (of map) gekopieerd naar HiDrive Free. Door HiDrive Free als netwerkschijf op te zetten, blijkt het dus wel mogelijk om mappen (met bestanden) in één keer te uploaden.

Tip 10: Meerdere bestanden tegelijkertijd downloaden

Het is mogelijk om in één handeling meerdere bestanden te downloaden. Ga via File Manager naar de map met bestanden. Druk op de Ctrl-toets en selecteer de bestanden die je wilt downloaden. Kies Download. Je krijgt de keuze uit Download separately en Download as a ZIP file. Kies je voor de laatste optie, dan worden alle geselecteerde bestanden als één zip-bestand samengevoegd. Natuurlijk moet je het gedownloade zip-bestand later wel uitpakken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Online opslag

Tags: workshop