Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord
abonneren

Quip

Quip is een moderne tekstverwerker, met opvallend eenvoudige bediening, strakke interface, en uitstekende mogelijkheden voor samenwerking. Een op het oog geduchte concurrent voor Google Drive en Microsoft Office 365 lijkt opgestaan.

Quip is een bijzondere app, ontwikkeld om met meerdere mensen te kunnen samenwerken aan documenten. Het is een initiatief van Bret Taylor, voormalig cto van Facebook, en oud-Google medewerker Kevin Gibbs. De app is reeds beschikbaar voor iPhone en iPad, voor Android is een vroege versie beschikbaar. Quip is ook uitstekend via een browser te gebruiken, bij voorkeur Firefox of Google Chrome. In de browser biedt het een nette, OS X-achtige interface, die sterk overeenkomt met de iPad-app.

Quip maakt enkele voorbeelddocumenten aan waarmee je direct aan de slag kunt, maar je kunt ook zelf een document beginnen en hier eventueel meteen andere gebruikers voor uitnodigen. Wijzigingen die gebruikers maken zijn direct zichtbaar in het document. In een balk aan een zijkant, de thread, zie je daarnaast een melding van wijzigingen. Deze thread dient tevens als chatfunctie en je kunt hier zelfs bestanden uitwisselen.

Samenwerking is duidelijk het sterkste punt van Quip. Voor het opmaken van een document zijn weinig opties voorhanden, vermoedelijk een bewuste keuze. Opmaken gebeurt per blok. Via het stijlmenu, dat op iPhone en iPad direct boven het toetsenbord is geplaatst, kan je aangeven of het blok een kop (klein, gemiddeld of groot), paragraaf of lijst (bullets, nummers of vinkjes) betreft. Naast het stijlmenu vind je de Insert-knop voor het invoegen van een afbeelding, tabel of een verwijzing naar een persoon of document. Voor vet gedrukte, cursieve of onderstreepte tekst maak je eerst een selectie. De mogelijkheden zijn weliswaar wat beperkt, maar ook op een smartphone werkt dit goed en overzichtelijk.

Ook aantrekkelijk is dat je documenten offline kunt bewerken. Verder kan je hele mappen delen met familie of in een team. De app geeft tevens aan wie er online zijn en je ontvangt notificaties als bijvoorbeeld iemand een document opent. De prijs hoeft ook geen obstakel te zijn. Je kunt Quip gratis gebruiken met tot vijf personen per document. Zakelijke gebruikers kunnen een abonnement afsluiten, waarmee ze maximaal 250 mensen toegang tot hetzelfde document kunnen geven. Een groot minpunt zijn de nog zeer beperkte exportmogelijkheden. Je kunt hooguit via de browser een document afdrukken of downloaden als pdf-bestand.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Online office

Tags: quip, online office

Nieuws headlines

dinsdag 16 januari

Laatste reactie