Oloneo introduceert een tweede pakket voor hdr-fotografie, naast het uitgebreide PhotoEngine. Oloneo HDRengine mist de extra mogelijkheden van PhotoEngine, maar richt zich op een snelle, gemakkelijke manier om goede resultaten te krijgen.

In de zomer van 2011 bracht Oloneo het programma PhotoEngine uit, een raw-converter die ook nog enkele bijzondere dingen kan doen met serieopnamen, zoals ruis weghalen uit een serie dezelfde foto's en verlichting variëren van een beeld dat bestaat uit meerdere opnamen met verschillende verlichting. Ook hdr-fotografie (high dynamic range) behoorde tot de mogelijkheden. Nu komt Oloneo met HDRengine, dat je kunt zien als een eenvoudigere versie van PhotoEngine, waarin alleen de hdr-mogelijkheden zijn opgenomen. HDRengine kan zowel een serie verschillend belichte foto's samenvoegen tot een hdr-bestand en dan tone-mappen als een hdr-effect maken met een enkele foto.

Hdr-fotografie is fotografie waarbij een serie precies dezelfde opnamen wordt gemaakt met verschillende belichting. Die foto's worden dan samengevoegd tot een bestand met een extreem hoge contrastomvang: een hdr-bestand. Zo kun je foto's maken die normaal gesproken een te hoog contrast zouden hebben voor de sensor van je camera, zoals foto's van een interieur met een goed belicht uitzicht uit de ramen. Bij gewone foto's zou of het interieur veel te donker worden of het uitzicht uit de ramen volledig uitgebleekt zijn.

Omdat zulke hdr-bestanden niet te bekijken zijn op een monitor of af te drukken zijn op een printer, wordt het hoge contrast samengedrukt via een proces dat tone-mapping heet. Hiermee kun je een perfect belichte, zeer normaal uitziende foto maken, maar het proces kan ook worden gebruikt om vreemde effecten met sterke halo's te maken. Dit laatste is een tijdje zeer populair geweest en wordt het hdr-effect genoemd, hoewel dat eigenlijk een verkeerde naam is. Het is een tone-mappingeffect dat je ook kunt uitvoeren op een normale, niet-hdr-foto. Met Oloneo HDRengine kun je beide doen.

De interface van HDRengine is in eerste instantie een beetje verwarrend. Je moet een serie foto's laden via Browse, niet via File, Open. Dat menu gebruik je alleen om een bestaand HDRengine-project opnieuw te openen. De foto's komen als thumbnails in het middenvenster te staan, dan moet je ze nog selecteren en op Add klikken. Dat voegt ze samen in een nieuw project, waarbij de beelden automatisch kunnen worden uitgelijnd en eventuele ghosts (spookbeelden, doordat er iets in de foto heeft bewogen tussen de opnamen in) kunnen worden verwijderd. Nadat het hdr-bestand is aangemaakt, is er een groot aantal tone-mappingvoorinstellingen, variërend van zeer natuurlijk tot zeer 'grungy'. Er zijn ook allerlei voorinstellingen met een zwart-witresultaat of een monochroom resultaat. In vergelijking met andere hdr-programma's blinkt HDRengine uit door zijn eenvoud, vooral als je Auto Tone Mapper kiest. De standaard Local Tone Mapper heeft wat meer opties om zelf nog dingen aan te passen, maar Auto Tone Mapper werkt vaak al prima.

Downloadversie beschikbaarjaDemoversie beschikbaarjaBesturingssysteem (minimaal benodigd)Windows 7
Windows Vista
Windows XP

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

zeer natuurlijke resultaten

ook leuke 'grungy' effecten

eenvoudig in gebruik

Minpunten

interface soms wat onlogisch

Conclusie

De resultaten met HDRengine zijn erg fraai. Je kunt er zeer natuurlijke foto's mee maken, waaraan niet of nauwelijks is te zien dat het hdr-opnamen zijn. En je kunt ook juist lekker over the top gaan met zeer overdreven beelden, ook nog in allerlei afwijkende kleuren. Dat laatste gaat vermoedelijk wel sneller vervelen, maar voor wie serieus met hdr-fotografie aan de slag wil, is Oloneo HDRengine zeker een aanrader....
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten