Fotoshow in high-res

Je hebt een bluray- of mediaspeler die met bluray-iso’s overweg kan? Dan wil je natuurlijk je fotoshow in hoge resolutie afspelen. Met het gratis DVD Slideshow GUI lukt dat zonder veel moeite.

In deze workshop gaan we aan de slag met DVD Slideshow GUI. Uiteraard kun je ook foto’s in dvd-videoformaat gieten, maar, ondanks de naam, ondersteunt het programma inmiddels ook bluray. Je kunt zelfs kiezen of je het resultaat rechtstreeks naar een bluraybrander overzet of in de vorm van een bdmv-map of een bd-iso op schijf zet. Zo’n iso-bestand kan erg nuttig zijn in twee gevallen: je hebt geen bluraybrander, maar wel een mediaspeler die zo’n bd-iso-hdtv streamt (zoals een aantal Xtreamer-modellen), of je wil het resultaat eerst bekijken op je pc, zodat je je een ‘dure onderzetter’ kunt besparen.

Stap 1: Programma opstarten

Je vindt DVD slideshow GUI op http://download.videohelp.com/tin2tin. De toevoeging GUI (graphical user interface) is hier niet toevallig: de tool is namelijk een verzameling van allerlei componenten, waarvan een aantal zich via lastige parameters op een al even lastige opdrachtregel laat bedienen. Gebruik je DVD slideshow GUI, dan hoef je je daar dus niet druk over te maken. Tenzij je bepaalde onderdelen écht niet nodig hebt (al geïnstalleerd), is het belangrijk dat je tijdens de installatie voor een Full installation kiest.

Wanneer je DVD slideshow GUI opstart, verschijnt een vooralsnog leeg venster. Daar breng je zo snel verandering in, maar eerst zorg je voor een Nederlandstalige interface via View, Language Setting, Dutch. Nu komt het erop aan alle gewenste mediabestanden op te halen. Dat doe je via het menu Slideshow. Met Add pictures and Videos haal je jpg, bmp, png, avi, avs, odp en ppt op en met Voeg Muziek toe stapel je daar eventueel mp3-, wav- en m3u-afspeellijsten bovenop..

Stap 2: Projectinstellingen vastleggen

Voor we met dit materiaal aan de slag gaan, doe je er goed aan de algemene projectinstellingen te controleren. Open daarvoor Bestand, Projectinstellingen. Helemaal bovenaan stel je de gewenste resolutie in, bijvoorbeeld de onderste optie: 1080p 1920x1080x25(16:9). Tenzij je een extra zwarte rand rond je foto’s wilt om te vermijden dat je foto’s net niet helemaal op je tv te zien zijn, laat je TV Veilig X/Y maar beter op 0 staan. Idealiter heb je zelf je foto’s al geschaald naar het 1920x1080-formaat.

Hier kun je het lettertype voor de eventuele ondertiteling van je foto’s ook wijzigen. De eigenlijke inhoud van deze ondertiteling kun je eveneens vastleggen (standaard staat dit ingesteld op Photo Data: je bepaalt dan zelf welke tekst bij welke foto te zien moet zijn, zie ook stap 3). Niet onbelangrijk: ook de standaardovergang tussen de dia’s evenals de standaardduur van de diaweergave en van de overgangen is aan te passen. De duurtijd is uitgedrukt in aantal frames (100 frames bij een show van 25 fps betekent dat een dia vier seconden te zien is). Voor wie uit is op special effects: je kunt uit een hele reeks pre- én post-processeffecten kiezen. Besef wel dat dit de renderingtijd sterk kan verlengen. Vergeet je aanpassingen niet vast te leggen met Oké.

Stap 3: Fotoshow optimaliseren

Intussen staan je afbeeldingen al in het hoofdvenster van het programma (eventuele muziekbestanden vind je in het onderste paneel terug). De onderlinge volgorde regel je via de pijltjesknoppen bovenaan. Wil je de instellingen van een of meer foto’s aanpassen, rechtsklik dan op je selectie. Er verschijnt een dialoogvenster: alles wat je hier wijzigt, zet zich in de hele selectie door. Zo kun je onder meer de tijdsduur en de overgang aanpassen en een ondertitel invullen of via het uitklapmenu aangeven dat je hier liever bepaalde exif-metadata ziet verschijnen. Je titels zijn bovendien makkelijk van stijltags te voorzien: selecteer de gewenste tekst en kies een geschikte tag uit de lijst. Wil je het resultaat tussentijds bekijken, selecteer dan de foto die je wilt zien en dubbelklik erop: het meegeleverde Media Player Classic Homecinema speelt het filmpje af, weliswaar na de nodige rendering en mogelijk nog met wat hapering.

Stap 4: Animaties toevoegen

Zowel in de knoppenbalk als in het dialoogvenster Dia-instellingen zie je de filmklapperknop, waarmee je een animatie aan de foto(’s) toevoegt. Je kiest eerst een van de voorinstellingen in het uitklapmenu: via de schuif- of afspeelknop krijg je al een goede indruk van hoe de animatie eruit komt te zien. De Voorbeeld-knop opent hiervoor zelfs de meegeleverde mediaspeler. Interessant is dat je op elk positie van de schuifknop de animatie kunt beïnvloeden door de parameters onderaan het venster aan te passen. Zorg dan wel dat je na elke aanpassing een keyframe toevoegt via de knop Stel sleutel in – als je het nodig acht, kun je ook altijd weer een sleutelframe verwijderen.

Stap 5: Op naar bluray

Is je fotoshow af? Dan is het de hoogste tijd om die op schijf te zetten. We gaan er nu eerst vanuit dat je over een bluraybrander beschikt. Klik je op Stel samen en brand naar schijf. Er verschijnt een waarschuwing dat je hd-filmpje alleen maar in blurayspelers en niet in dvd-spelers zal afspelen. Na je bevestiging krijg je nog de vraag of je tevens een reservekopie van je oorspronkelijke foto’s en video’s wilt toevoegen op schijf. Het programma begint dadelijk aan de voorbereidingen en start zelf de nodige modules op (waaronder HCenc en tsmuxer) – een proces dat wel wat tijd in beslag kan nemen. Uiteindelijk start ook het eigenlijke brandproces.

Heb je geen bluraybrander, maar bijvoorbeeld wel een mediastreamer die met bd-iso’s overweg kan, dan pak je het anders aan. Klik dan op Exporteer Diavoorstelling en kies in het uitklapmenu bij Opslaan als voor BD-ROM.ISO (*.iso). Als het goed is, werkt je mediastreamer dan met dit iso-bestand.

Zo’n iso gebruik je ook handig om na te gaan of het resultaat wel geheel naar wens is, voordat je een bd-schijf brandt. Je hoeft in dit geval het hele coderingsproces niet een tweede keer te doorlopen: het volstaat ImgBurn op te starten, Write image file to disc te kiezen en naar het iso-bestand te verwijzen om het rechtstreeks te branden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten