abonneren

Adobe Photoshop Express Editor

Als je op reis bent, is het bijhouden van een reisblog of een regelmatige post op Facebook een leuke manier om het thuisfront op de hoogte te houden. Daar horen natuurlijk ook foto's bij. Maar soms wil je die wel eerst even wat bewerken. De online Photoshop Express Editor is daarvoor een perfecte oplossing.
Score
90
  • Pluspunten
  • redelijk uitgebreide mogelijkheden
  • eenvoudige en intuïtieve interface
  • soepel draaiende online editor
  • Minpunten
  • grafische elementen vaak erg Amerikaans

None

Photoshop Express Editor is gratis te gebruiken als test, waarbij bewerkte foto's zijn te uploaden naar je computer en naar enkele bekende sites (Facebook, Picasa, Flickr, PhotoBucket). De bedoeling is uiteraard dat je een account opent bij Photoshop.com. Dit gratis account geeft je 2 GB opslagruimte, die tegen betaling is te vergroten tot 20 GB ($ 50 p.j.) of 500 GB ($ 530 p.j.). Er is overigens ook een versie van Photoshop Express Editor voor iOS en Android. Ook die zijn gratis, maar bepaalde functies zijn dan alleen beschikbaar als aankoop binnen de app.

De meeste mensen zullen op hun thuiscomputer wel een of ander programma hebben staan waarmee je beelden kunt bewerken, al is het maar een eenvoudige en gratis editor. Maar als je op reis bent en bijvoorbeeld een reisblog of een Facebook-account bijhoudt, heb je daar minder aan. Ook een foto voor je reisverslag wil je soms even wat bewerken. Het zal daarbij niet meteen gaan om hele ingewikkelde beeldmontages of andere beeldtechnische hoogstandjes, maar een basale editor om helderheid, contrast en kleur te optimaliseren kan heel handig zijn om dat reisblog net even een fraaiere uitstraling te geven. Daarnaast is het natuurlijk ook leuk om eens een beeldgrapje of wat tekst te kunnen toevoegen, zodat niet iedere foto 'alleen maar' een gewone foto is. Voor zulke beeldbewerkingen kan je een laptop meenemen met een programma als Adobe Photoshop Elements erop, maar je kunt ook vertrouwen op de mogelijkheden die Adobe biedt met Photoshop Express Editor. Dat is een volledig online draaiend programma, waarmee je beelden van je eigen harde schijf kunt bewerken, of beelden die je bij Photoshop.com in de cloud hebt staan. Een laptop is dus niet meer nodig: een webbrowser in het plaatselijke internetcafé volstaat.

Mogelijkheden
Photoshop Express Editor is een verrassend compleet en soepel draaiend pakket. Met een snelle verbinding heb je nauwelijks in de gaten dat je met een online pakket werkt, zeker ook omdat je het in full screen-modus kunt doen, zodat de browseromgeving onzichtbaar wordt. De editor heeft twee hoofdschermen. Onder Edit vind je de gereedschappen voor basale beeldbewerking, daaronder de geavanceerdere gereedschappen als de nieuwe Dodge en Burn tools (kwasten waarmee je de foto plaatselijk lichter of donkerder kan schilderen) en enkele speciale effecten als zwartwit, kleureffecten en omzetten naar een pentekening. Al deze tools werken heel simpel en intuïtief, vaak met een aantal voorbeeldjes. Even de cursor boven zo'n voorbeeldje houden is voldoende om het effect op de foto te zien, een klik volstaat om het aan te brengen. Onder Decorate heb je de gereedschappen om de foto te verfraaien met extra effecten, zoals het toevoegen van tekst, een rand toevoegen, tekstbubbels maken en andere grapjes uithalen. De mogelijkheden zijn redelijk uitgebreid en divers, maar soms wel erg Amerikaans qua uitvoering. Zo zijn de meeste frames (om een rand om de foto te maken) nogal woest en karikaturaal, terwijl je tevergeefs zoekt naar meer realistische randen, bijvoorbeeld een eenvoudige houten lijst. Een onverwachte beperking is dat je toetsenbord niet werkt in full screen-modus, dus die teksteffecten kan je alleen in de browsermodus toevoegen. Ondanks deze beperkingen is Photoshop Express Editor een fraai en compleet product.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Online fotobewerking

Tags: