Een betaalbaar alternatief voor Microsoft Exchange.

Het Delftse bedrijf ConnexTUX heeft een Exchange-alternatief ontwikkeld dat dezelfde functionaliteit biedt, maar aanmerkelijk goedkoper is. Zarafa maakt gebruik van open standaarden, werkt onder Linux of Windows en biedt webgebaseerde toegang tot e-mail, gezamenlijke agenda en dergelijke. Zelfs geavanceerde zaken zoals https, een ldap-koppeling en active directory worden ondersteund.

Werking

Software-ontwikkelaars die een groupware-alternatief voor Exchange willen ontwikkelen hebben twee mogelijkheden: aansluiting zoeken met Outlook of een eigen client-oplossing ontwikkelen. Dat laatste is bij Novell Groupwise en bij Lotus Domino/Notes het geval. Minder wijdverbreide oplossingen zoals Kerio MailServer en Ipswitch Collaboration Suite doen er verstandig aan om Outlook als client-platform te gebruiken. Outlook wordt nu eenmaal beschouwd als de standaard voor het beheer van e-mail, adresboek en agenda op de desktop.

Ook Zarafa gebruikt Outlook als client-applicatie. Het bijzondere is dat Zarafa zowel voor Windows als voor Linux beschikbaar is en dat de gegevens in een open sql-database worden opgeslagen. Zarafa levert wel een client-applicatie voor de eindgebruiker, maar die doet alleen dienst om een Simple Object Access Protocol-verbinding met de server te maken (zie webservices.xml.com/pub/a/ws/2001/04/04/soap.html). De server zorgt op zijn beurt voor de opslag en het beschikbaar stellen van de gegevens in een sql-database. Voor de webtoegang wordt gebruikgemaakt van Apache, php en een mapi-extensie. Webtoegang werkt ook op mobiele apparaten, zoals een Pocket PC. Synchroniseren met pda's is ook mogelijk, maar daarbij speelt de Zarafa-server een indirecte rol. De synchronisatiesoftware, bijvoorbeeld HotSync voor het PalmOS, wisselt gegevens uit via Outlook.

Mogelijkheden

Volgens de ontwikkelaars ontdekken klanten met Zarafa nieuwe mogelijkheden die ze voorheen met Exchange eigenlijk ook al hadden, zoals het versturen van vergaderverzoeken of het instellen van een vakantiebericht.

De installatie verloopt plezierig. Het enige dat de gebruiker hoeft te doen is het installeren van Zarafa. Wanneer Outlook als standaard e-mailclient is ingesteld, is dat met een paar klikken geconfigureerd. Daarna maakt de gebruiker op de normale wijze een nieuw e-mailprofiel aan in Outlook 2003 of Outlook XP, waarbij er voor Aanvullende servertypen moet worden gekozen. Even aangeven dat de Zarafa-server moet worden gebruikt en na het invullen van servernaam, poort, gebruikersnaam en wachtwoord bent u klaar. In Outlook 2000 is de werkwijze iets afwijkend, maar vergelijkbaar.

Beheer

Via de Outlook-client kunt u de gebruikelijke handelingen doen, zoals het beheren van e-mail, maar ook het aanmaken en delen van publieke mappen. Handig is ook het soft delete-systeem: daardoor blijven berichten die u in Outlook verwijdert nog wel op de server staan. Na het legen van de map Verwijderde items in Outlook kunt u dus nog steeds berichten terughalen. Pas als de berichten op de server worden verwijderd, bent u ze definitief kwijt. In het configuratiebestand kan de beheerder een tijdslimiet instellen waarna berichten automatisch definitief worden verwijderd.

Met het onderdeel Zarafa Admin kan de beheerder gebruikers en groepen aanmaken. Standaard heeft iedereen leesrechten op de agenda van iedere gebruiker, maar dit kunt u als beheerder aanpassen.

Zelfs als u weinig ervaring hebt met Exchange en Outlook, kunt u met Zarafa uit de voeten. Ontwikkelaar ConnecTUX biedt op de website diverse handleidingen in pdf-formaat. Het product wordt voortdurend verder ontwikkeld: zo is er al een Exchange-migratietool en er komt nog een migratietool voor het omzetten van mailboxen uit Kerio.ConclusieDownloadversie beschikbaarneeDemoversie beschikbaarneeProcessor (minimaal benodigd)Intel Pentium 4Hoeveelheid RAM (minimaal benodigd)512Besturingssysteem (minimaal benodigd)Windows Server 2000

0,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten