abonneren

Xobni

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Wat krijg je als je 'Inbox' omdraait? Precies! Xobni, een add-on voor Microsoft Outlook 2003 en 2007.

In Office 2007 is Outlook verbeterd met een aantal handige nieuwe opties; zo is het zoeken naar mailtjes sneller gemaakt en is de Takenbalk een welkome aanvulling waar u een overzicht krijgt van uw afspraken en taken. Xobni biedt vergelijkbare mogelijkheden, maar ook een aantal handige extra opties. Na installatie van de 8 MB zware add-on begint Xobni met het indexeren van al uw mail van de laatste zes maanden. Er word een bibliotheek opgebouwd met contactpersonen, 'conversaties' en nog veel meer informatie. Vervolgens verschijnt een kleurrijke verticale balk rechts in Outlook en al snel is Xobni klaar voor gebruik.

Functioneel

Net als de Outlook Takenbalk is ook de add-on erg handig. Klikt u in uw lijst met e-mails op een bericht, dan toont Xobni direct het profiel van de afzender. Zo ziet u hoeveel mailtjes u van de afzender in uw Inbox heeft, wanneer de afzender meestal berichten naar u stuurt, wat het telefoonnummer van de afzender is (als dit in een mailtje gevonden is!) en hoe laat uw contacten meestal reageren. Het is erg handig dat u dat kunt zien, want dan kunt u redelijk goed bepalen hoelang u moet wachten voordat de ander op uw mail reageert. Andere handige informatie die Xobni direct toont zijn de 'conversaties' met een contactpersoon. Als u beiden steeds antwoordt op een bericht en er zich een hele berichtgeschiedenis vormt, dan kunt u deze in Xobni veel gemakkelijker volgen dan in uw Inbox, waarin vaak andere berichten tussendoor komen.

Sociaal

Xobni is erg gericht op sociale contacten. Logisch, want e-mail is tenslotte een uitermate belangrijk medium om contacten te onderhouden. Van elk contact wordt dan ook het 'Netwerk' getoond. Deze informatie lijkt gehaald te worden uit door u ontvangen mailtjes die ook aan andere ontvangers zijn verstuurd. Zo kunt u dus in één oogopslag zien wie bevriend is met uw vrienden, of welke collega's u kunt mailen als uw vaste contactpersoon met vakantie is. Contacten die u beide kent, worden met een speciale kleur aangegeven. Onder het Netwerk staat een erg handige lijst, genaamd Files Exchanged; met alle bijlagen die u met deze persoon hebt uitgewisseld. Als uw contact dan iets wil weten over 'dat ene Word-document' kunt u het betreffende document met één muisklik openen. De mooiste optie is misschien nog wel dat Xobni uw agenda in de gaten houdt. U kunt een afzender met één druk op de knop een mailtje sturen met alle tijden waarop u beschikbaar bent in de komende dagen. De tekst met de correcte tijden uit uw Agenda worden door Xobni automatisch gegenereerd, maar is natuurlijk nog aanpasbaar.

Tweak

Onder de motorkap zijn nog wat instellingen aan te passen, zoals het indexeren van alle mail in plaats van alleen het laatste half jaar. Ook kunt u verschillende gegevens uitgebreid inzien per uur, dag, week, maand of jaar. Bijvoorbeeld hoeveel mailtjes u in februari hebt ontvangen en beantwoord, hoe snel u gemiddeld reageert op mailtjes van uw partner of baas en wie het traagst antwoordt op uw mails. Op deze manier krijgt u extra inzicht in hoe u en uw contacten met e-mail omgaan. Zo bleken er in onze inbox nog 9713 mailtjes te staan van in totaal 10401 ontvangen mails. 391 Van die mails bleken we ‘geflagd' te hebben als 'Klaar'. De beta-versie van Xobni is er voor Outlook 2003 en 2007 op XP en Vista. Binnenkort komen er ook versies beschikbaar voor Yahoo! Mail, Entourage, Apple Mail, Gmail, Thunderbird en Hotmail.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • handige extra opties en statistieken
  • sneller zoeken
  • er valt meer uit te halen
Xobni is een schitterende uitbreiding op Outlook 2003 en 2007 die een hoop functionaliteit toevoegt. Op dit moment verkeert het programma nog in de bèta fase en we denken dat er nog meer uitgehaald kan worden, maar vooralsnog is Xobni zeker een aanrader voor Outlook gebruikers.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Office

Tags:

Laatste reactie