abonneren

Word 2013: Standaard zoekmachine aanpassen

In Word 2013 is het mogelijk om direct vanuit het tekstvenster te zoeken naar een van je ingetypte woorden. Standaard gebruikt Word de zoekmachine Bing, maar deze kun je ook aanpassen naar bijvoorbeeld Google.

Het wijzigen van de standaard zoekmachine in Word kan niet direct vanuit de software zelf, maar moet je doen via het Windows register: de database van Windows waarin alle instellingen met betrekking tot het besturingssysteem en de software zijn opgeslagen.

Start het Windows register via het menu start | Uitvoeren en zorg dat je de software start met Administrator-rechten, door rechts op het pictogram van Regedit te klikken en te kizen voor 'Als administrator uitvoeren'.

 

 

Blader nu in de Windows Register-editor naar de volgende hyve:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\15.0\Common\General


Klik vervolgens met de rechter muisknop op een leeg gedeelte aan de rechterkant van het venster en maak de volgende nieuwe sleutel aan als Tekenreekswaarde :

Geef deze nieuwe sleutel nu de volgende naam: SearchProviderName en dubbelklik vervolgens op de aangemaakte sleutel. Bij 'Waardegegevens' kun je nu een naam opgeven. De naam die je hier opgeeft, is dezelfde naam die je terugziet in het tekstvenster van Word.

Wil je bijvoorbeeld voortaan zoeken met Google, dan geef je hier de naam Google op. In Word 2013 zie je dan staan 'Zoeken met Google'

Nu heb je alvast de naam opgegeven die Word toont in het tekstvenster, maar de url die moet worden gebruikt om het woord vanuit Word direct te zoeken, is nog niet toegevoegd; dat gaan we nu doen.

Ga op dezelfde manier te werk als hierboven, maar maak nu een tweede sleutel aan met de naam SearchProviderURI (de laatste letter is een hoofdletter 'i'). Geef een enter om de wijziing op te slaan en dubbelklik nu weer op de aangemaakte sleutel.

Geef bij 'Waardegegevens' nu de url op die gebruik moet worden om een zoekopdracht in Google te geven, dat is in dit geval https://www.google.nl/search?hl=nl&q

Als je beide sleutels correct hebt toegevoegd kun je de Windows register-editor afsluiten. Als je nu Word 2013 start, zul je zien dat je - wanneer je met de rechter muisknop op een woord klikt - het popup-menu is gewijzigd en dat je nu kunt zoeken in Google in plaats van Bing.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Tips en Trucs, Office

Tags: