abonneren

Van Dale Elektronisch 11-talig woordenboek ICT

Wie in de ict-wereld werkt en internationale contacten heeft, weet dat het lastig is om in een vreemde taal een tekst over deze materie te lezen. Voor deze groep kan het Van Dale Elektronisch 11-talig woordenboek ICT uitkomst bieden.

Naast alle West-Europese talen worden ook Tsjechisch, Hongaars en Pools ondersteund. De installatie van het woordenboek verloopt soepel en vlot. Het zoeken gaat snel: in het invoervak voert u het woord in en tijdens het typen verschijnen al suggesties in beeld. Als het gezochte woord is gevonden, verschijnen tien vertalingen op het scherm. Gevonden vertalingen zijn gemakkelijk te kopiëren naar het klembord of Word. Tijdens onze test valt het op dat het aantal te vertalen Nederlandse ict-woorden erg beperkt is. We tellen slechts 2201 Nederlandse woorden. Uit een eigen steekproefje blijkt dat woorden als koelpasta, behuizing en moederbord in het elektronische woordenboek ontbreken. De gebruikersinterface van het woordenboek is helder en duidelijk. Veel zaken, zoals lettergrootte en schermindeling, zijn geheel naar wens in te stellen. Het is wel jammer dat het woordenboek niet op de voorgrond van het scherm kan worden vastgezet en dat is tijdens het werken met meerdere applicaties erg lastig. Het woordenboek is ook te raadplegen vanuit Word. Het is helaas niet mogelijk om vanuit uw internetbrowser woorden te vertalen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • heldere zoekinterface
  • werkvenster kan niet worden vastgezet op scherm
  • beperkt aantal Nederlandse woorden
  • werkt niet vanuit internetbrowser
  • te hoge aanschafprijs
Hoewel Van Dale doorgaans producten van hoge kwaliteit levert, zijn we deze keer niet tevreden. Dat heeft vooral te maken het beperkte aantal ict-gerelateerde woorden. De makers doen er verstandig aan om de laatste jaargang van PCM door te lezen om zo wat inspiratie op te doen. Het woordenboek is op cd-rom en als download beschikbaar. Wij kijken reikhalzend uit naar de volgende versie.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Office

Tags:

Laatste reactie