abonneren

Thunderbird 5

Thunderbird, de e-mailclient van Mozilla, ontvangt de grootste update in anderhalf jaar. Oplettende lezers zullen zich afvragen waar versie 4 is gebleven. Die is echter overgeslagen, zodat de versienummers van Thunderbird en Firefox gelijklopen.

None

6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Minpunten

Zodra je Thunderbird voor het eerst opstart, vraagt de client in de verbeterde opstartwizard om je naam, e-mailadres en wachtwoord. Vervolgens gaat de client zelf proberen de e-mailinstellingen op te halen. Bij veel populaire e-maildiensten slaagt het hierin, zoals Gmail en Hotmail, maar bij een inbox bij een provider lukt dat vaak niet.

Direct valt op dat Thunderbird een enorme make-over heeft gekregen. Zo gebruikt de software onder Windows Vista en Windows 7 nu Aero Glass, zodat het venster doorzichtig wordt. Waar dit in Firefox erg goed uitpakt, is Mozilla er in Thunderbird 5 iets te ver mee doorgegaan, waardoor het simpelweg mislukt is. Dat is overigens niet het enige wat op te merken is aan de interface. Zo zit er bovenin een groot 'gat', lijkt de menubalk er niet thuis te horen en maakt Thunderbird standaard nog gebruik van de oude e-mailinterface waarbij titels boven en berichten onder staan. Gelukkig is deze layout nog wel aan te passen. Een andere handigheid die ontbreekt, is het onder elkaar weergeven van berichten met hetzelfde onderwerp, iets wat weer wel via een addon kan.

Waar we dan weer wel over te spreken zijn, is de nieuwe addonsmanager, zoals we gewend zijn van Mozilla. Deze is bijna identiek aan de Firefox-manager. Ook nieuw zijn drag-and-dropmogelijkheden tussen verschillende vensters.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • nieuwe addonsmanager
  • drag-and-dropmogelijkheden
  • uitgebreid (filters, labels, extensies)
  • interface onoverzichtelijk
  • te weinig vernieuwends
Fervente Thunderbird-gebruikers zullen blij zijn met deze upgrade en zullen de onvolkomenheden ongetwijfeld met addons wegwerken. In zijn standaardvorm zijn we echter niet ondersteboven van Thunderbird 5, die vooral power users aan zal spreken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Office

Tags:

Laatste Vacatures