Thunderbird 3

De gratis e-mailcliënt Mozilla Thunderbird is op een aantal punten vernieuwd. Meest in het oog springend in versie drie is de mogelijkheid om e-mailberichten in aparte tabbladen te openen.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

In het begin is dit flink wennen: u moet veel klikken en hebt constant het gevoel dat u het overzicht kwijt bent. Maar als u eenmaal vertrouwd bent met de werking, kunt u eigenlijk niet meer zonder. Behalve de overzichtelijkheid die het biedt, is het ook een handig geheugensteuntje om belangrijke mail niet te vergeten. Deze blijft immer altijd openstaan, zelfs als u Mozilla Thunderbird tussentijds afsluit en weer opnieuw opstart.

De overzichtelijkheid van Mozilla Thunderbird wordt nog verder verbeterd door het gebruik van Slimme Mappen. De Slimme Map zorgt ervoor dat de e-mails van verschillende e-mailaccounts worden weergegeven in één enkele inbox, waardoor u direct een overzicht hebt van al uw e-mail.

Het is even wennen dat de knoppen in de hoofdnavigatiebalk voor het beantwoorden, doorsturen en verwijderen van e-mail zijn verplaatst naar de individuele e-mailberichten. De positie waar ze nu staan, rechtsboven de e-mail, vinden wij niet prettig. Gelukkig is het wel mogelijk om de knoppen weer terug te plaatsen in de hoofdnavigatiebalk.

Sterk verbeterd in Mozilla Thunderbird 3 zijn de zoekmogelijkheden. U kunt nu e-mails terugvinden door gebruik te maken van specifieke filters zoals labels, bijlagenstatus, datum of prioriteit. De zoekfunctie is eenvoudiger te gebruiken, doordat er een standaard zoekvenster is opgenomen in de hoofdnavigatiebalk.

Erg jammer is dat vrijwel alle add-ons van versie 2, zoals Google Agenda, andere lay-outs of uiteenlopende functies om e-mailberichten te lezen en te schrijven, niet meer compatibel zijn. De functionaliteit van Mozilla Thunderbird wordt hierdoor erg beperkt.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • goed overzicht
  • eenvoudig in gebruik
  • weinig add-ons
  • saai uiterlijk
Het is te hopen dat er snel nieuwe add-ons voor Thunderbird 3 beschikbaar komen, want dit geeft Mozilla Thunderbird 3.0 net een extra zetje in de concurrentiestrijd met Windows Mail, Eudora en Pegasus Mail.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Office

Tags: