abonneren

StarOffice 8

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Wie Windows gebruikt, heeft sinds kort een extra keuze voor een gratis officepakket. StarOffice 8 maakt voortaan deel uit van Google Pack en is zo gratis te downloaden.

StarOffice kent een lange geschiedenis. Al in de jaren 80 werd het pakket ontwikkeld door het Duitse bedrijf StarDivision. Sun kocht het pakket in 1999 en gaf in de zomer van 2000 de code aan het OpenOffice.org-project. De nieuwste versie van StarOffice is gebaseerd op OpenOffice.org 2.x.
Waarom zou u kiezen voor StarOffice - dat tot voor kort alleen verkrijgbaar was tegen betaling van zo'n $70 - in plaats van OpenOffice.org? StarOffice biedt net iets meer. Zo ontbreken bepaalde lettertypen in OpenOffice.org en zijn bepaalde sjablonen alleen te vinden in StarOffice. Ook biedt het pakket een flink aantal clipart-afbeeldingen die documenten kunnen opvrolijken. Verder zitten er enkele filters in om bestanden van oude tekstverwerkers te kunnen lezen en kan StarOffice beter overweg met Aziatische talen. De spellingchecker van StarOffice heeft een andere herkomst dan die van OpenOffice.org en het pakket beschikt over een thesaurus.

Klantenbinding

De StarOffice-versie in Google Pack verschilt op een punt met de 'gewone' StarOffice. Er is een Google Toolbar in verwerkt, waarmee u vanuit het Office-pakket kunt zoeken op internet. Klantenbinding voor Google dus. Het bedrijf verdient geld door advertenties bij de zoekresultaten te tonen. Overigens is de toolbar ook uit te zetten. Er is geen sprake van verdere integratie met andere Google-diensten. Zo werkt het pakket niet samen met Google Docs & Spreadsheets.
Het openen van Word 2003-bestanden gaat redelijk goed in StarOffice. Niet alle opmaak blijft behouden, maar de schade blijft beperkt tot wat afbeeldingen die net niet op de juiste plek staan. Met het nieuwe Office Open xml-formaat van Microsoft (Office 2007) weet deze versie van StarOffice nog geen raad. Het programma slaat documenten op in het OpenDocument-formaat. Het is ook mogelijk ze als Microsoft Office 2003-document op te slaan. Makkelijk is de ingebouwde optie om bestanden als pdf op te slaan.

Tekenprogramma

Naast de tekstverwerker bestaat het pakket uit Base (databaseprogramma), Calc (spreadsheets) en Impress (voor presentaties). Verder is er het tekenprogramma Draw, dat vooral bedoeld is voor wie wil werken met vectoren. Een mail- of agendaprogramma ontbreekt. Het programma werkt onder Windows, Linux, Sun Solaris SPARC of Sun Solaris x86 en is vertaald in het Nederlands. StarOffice laat zich niet van de wijs brengen door grote bestanden. Hoewel het openen van een omvangrijk Word-bestand (ruim negentig pagina's) met veel tabellen en formules iets meer dan tien seconden duurt, gaat het er doorheen scrollen vlot en zonder problemen. De bediening van de software behoeft weinig uitleg. Het is bovendien een uitgebreid pakket met macro's, revisies, stijlen, afbeeldingen en sjablonen. Wie met MS-Office heeft gewerkt, zal StarOffice vlot onder de knie hebben.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • omvangrijk
  • exporteert naar pdf
  • oogt wat saai
StarOffice oogt wellicht wat saai maar als het u niet zozeer om uiterlijk vertoon gaat, maar om het schrijven van teksten of het maken van spreadsheets, dan voldoet StarOffice prima.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Office

Tags:

Laatste reactie