Bij het schrijven van een boek lopen er al snel veel verhaallijnen door elkaar. Om uw bronmateriaal, notities en kladjes te organiseren, kunt u een ordner kopen, maar met Scrivener kan het ook eenvoudig op pc en Mac.

Scrivener is van oorsprong een tekstverwerker voor de Mac die specifiek is gericht op schrijvers. Het vooroordeel wil dat deze groep om inspiratie op te doen vaak lange dagen maakt met een Macbook in de dichtstbijzijnde hippe koffiezaak (let ook op de domeinnaam van de ontwikkelaar: literatureandlatte.com). Met de bètaversie van Scrivener voor Windows kunnen ook trendy pc-gebruikers nu overal aan hun boek of filmscript werken.

Scrivener is nog in ontwikkeling, maar alle belangrijke functies zijn al beschikbaar en wie het programma al op de Mac heeft gebruikt, zal de eenvoudige interface direct herkennen. In het linkerdeel kunt u mappen aanmaken die uiteindelijk uw hoofdstukken, notities en andere materialen gaan bevatten. Standaard zijn er twee mappen (Draft en Research) en een prullenbak, maar u kunt zoveel mappen aanmaken als u wilt. In elke map kunt u teksten aanmaken, eventueel ingedeeld in submappen. Bij een roman is het handig om bijvoorbeeld per hoofdstuk nieuwe map aan te maken, terwijl het schrijven van
een wetenschappelijk artikel baat kan hebben bij een indeling naar onderzoeksvraag.

Naast een korte samenvatting van de inhoud kunt u alle teksten en mappen rechts in het scherm voorzien van een label (bijvoorbeeld 'hoofdstuk' of 'aantekeningen') en een status (bijvoorbeeld 'eerste concept'). In de praktijk overlapt dit met de mapnamen die u ook al aan moet maken. Het was handiger geweest als er per tekst meerdere labels aangemaakt konden worden, bijvoorbeeld om voorkomende personages van een toneel- of filmscript aan te geven.

Waar het uiteindelijk om draait, is het schrijven van teksten. Scrivener kiest voor een aanpak waarbij u zo min mogelijk afgeleid wordt. Het grootste deel van het scherm wordt ingenomen door de tekst zelf. Het toevoegen van opmaak aan tekst is mogelijk, maar beperkt. Naast lettertype- en grootte kunt u tekst uitlijnen, tabellen en lijsten invoegen en een kleur kiezen voor tekst of achtergrond. Het programma is hier duidelijk geen alternatief voor het maken van publiceerbare teksten, maar echt voor het voor uzelf opzetten van een tekst. Scrivener beschikt daarom ook over exportmogelijkheden, om in één keer een compleet document of delen daarvan als pdf, txt, rtf of html op te slaan. Als u een tekst wilt publiceren, moet u daarna met een uitgebreider programma als Word alles nog een keer doorlopen om opmaak toe te voegen.

Het toevoegen van media aan teksten is eenvoudig, maar niet heel overzichtelijk. Omdat Scrivener een tekstschrijfprogramma is, voegt u afbeeldingen niet direct toe in de tekst, maar kunt u ze verzamelen in de map Research en ze dan als referentie aan een tekst hangen. Voetnoten kunt u ook eenvoudig toevoegen, maar verwijzingen naar boeken of webpagina's kunt u niet organiseren zoals bij EndNote, waardoor Scrivener voor wetenschappelijke artikelen minder geschikt is.

Overal in het programma vindt u handigheidjes die het schrijven makkelijker maken, zoals het bijhouden van een lijst met veelgebruikte woorden en namen, die u makkelijk in een tekst kunt plakken. Als u op een map klikt, krijgt u een prikbord te zien in het midden van het scherm met daarop alle teksten in de map en hun synopsis, labels en status.

De bètaversie voor Windows is gratis te downloaden, maar de volledige versie gaat $ 40 kosten. Voor de Mac (vanaf OS X 10.4) is Scrivener 2.0 beschikbaar. Deze versie kost $ 45 en beschikt over iets meer features, die op termijn allemaal ook in Scrivener voor Windows terecht gaan komen. Projecten van beide versies zijn compatibel met elkaar.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • focussen op schrijven

  • veel kleine handigheidjes

  • Mac en Windows, projecten compatibel

  • geen geavanceerde referenties

De Windows-versie is af en toe wat langzaam, maar verder is Scrivener een uitstekende tool om overzicht te houden op uw schrijfprojecten. Voor wetenschappelijke projecten is het minder geschikt, maar het schrijven van een verhaal of script gaat ideaal.Downloadversie beschikbaarjaDemoversie beschikbaarjaBesturingssysteem (minimaal benodigd)Windows 7
Windows Vista
Windows XP
Mac OS X (t/m 10.4)
Mac OS X 10.5-

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten