}
abonneren

Readiris 14

Iris is een bekende speler op de markt voor software om documenten te digitaliseren en doorzoekbaar te maken. Onlangs kwam Readiris 14 beschikbaar. Wat zijn de belangrijkste vernieuwingen?
Readiris is snel, maar laat qua correctiemogelijkheden wat steken vallen. Jammer is ook de missende ondersteuning voor SkyDrive.
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • ondersteunt multicore processoren
  • integratie clouddiensten
  • verbeterde werkomgeving
  • Minpunten
  • geen correcties na tekstherkenning
  • tijd nodig om alle functies te doorgronden

De installatie van het pakket verloopt soepel. Het is mogelijk om met Nederlandse menu’s te werken. Wil je liever in een andere taal werken, dan is dat ook mogelijk. Readiris 14 ondersteunt voor de menu’s maar liefst 24 talen. De werkomgeving is flink onder handen genomen. De werkbalken zijn vervangen door een lint, een oplossing die gebruikers van Microsoft Office bekend zal voorkomen. Het lint bevat maar negen onderdelen en dat komt de overzichtelijkheid van het programma ten goede. Aan de bovenkant van het werkvenster bevinden zich nu vijf tabs (Home, Zones, Pagina, Cloud instelling en Bekijken). Als je een tab selecteert, verschijnt daaronder een venster met specifieke opties.

137 talen

Wat zijn de belangrijkste vernieuwingen in deze versie? Allereerst claimt Iris de ocr-engine (DRS15) te hebben verbeterd. Readiris 14 kan tekstherkenning toepassen op maar liefst 137 verschillende talen. Wel jammer is dat je na het proces van automatische tekstherkenning geen handmatige controles en correcties kunt uitvoeren. Concurrent Abbyy FineReader geeft gebruikers wél de mogelijkheid om een herkende tekst handmatig te checken en zo nodig fouten te herstellen. Het ontbreken van deze optie is een groot gemis.

Online opslag

Verder ondersteunt Readiris 14 het gebruik van online opslagdiensten, zoals Google Docs, Box.net, Evernote en Dropbox. Vanuit de werkomgeving kun je het resultaat direct uploaden naar de clouddienst. Vanzelfsprekend moet je wel een account hebben bij een van deze diensten. Daarnaast moet je in Readiris 14 eenmaal per dienst je gebruikersnaam en wachtwoord invullen. Opvallend genoeg biedt Readiris 14 geen ondersteuning voor SkyDrive van Microsoft.

30 formaten

Voor het digitaliseren van documenten kun je een scanner aansluiten op Readiris 14. Je kunt ook probleemloos bestaande grafische bestanden in Readiris 14 importeren. Met de ingebouwde beeldeditor kun je scans of grafische afbeeldingen handmatig verbeteren voordat je het proces van tekstherkenning start. Na bewerking kun je het resultaat wegschrijven naar maar liefst 30 verschillende formaten, zoals xml, html en pdf. Veel gebruikers kiezen standaard als output voor een doorzoekbaar pdf-formaat. Bij deze optie blijft de originele opmaak van het brondocument intact en bevat de pdf een doorzoekbare tekstlaag.

Multicore

Readiris 14 ondersteunt multithreading. Heb je een processor met vier kernen, dan kan Readiris 14 vier pagina’s tegelijkertijd bewerken. Elke kern neemt een pagina voor zijn rekening en dat betekent in de praktijk sneller werken. Via een venster kun je de voortgang van het proces per processorkern in de gaten houden. Met de inzet van de High-Quality Compression (iHQC) kun je pdf-documenten en grafische afbeeldingen 20 tot 50 maal kleiner maken. Dat is vooral handig als je grote pdf-documenten of dito grafische bestanden via e-mail wilt versturen.

Zakelijk

Het pakket Readiris 14 is verkrijgbaar in twee versies: Pro en Corporate. Voor de consument en kleinzakelijke gebruiker voldoet de Pro-variant prima. De Corporate-versie biedt wat meer mogelijkheden voor de zakelijke gebruikers. Zo kun je gebruik maken van een Watch Folder. Elk bestand dat je in deze map kopieert zal automatisch door Readiris 14 Corporate worden verwerkt. De Corporate-versie kan ook pdf-documenten versleutelen en voorzien van een wachtwoord. Overigens is er genoeg freeware beschikbaar waarmee je dit klusje zonder kosten kunt klaren. Wil je papieren barcodes digitaliseren, dan moet je ook de Corporate-versie gebruiken. Bij Readiris 14 Corporate kun je tevens een tweede ocr-taal selecteren. Dat is handig als je de functie tekstherkenning wilt loslaten op een tweetalig document. Wat betreft clouddiensten biedt ReadIris Corporate nog als extraatje ondersteuning voor SharePoint 2011 en Therefore. 

Geschreven door: Marc Boersma op

Category: Review, Office

Tags: Ocr, readiris, irislink

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Java Developer - CGI