abonneren

PDF XChange Lite

Wanneer Adobe Acrobat voor u te zwaar of te kostbaar is zijn, er heel wat alternatieven om pdf-documenten te manipuleren. Maar voldoen ze ook?

PDF XChange Lite is het kleine broertje van PDF Designer. In dit pakket vinden we namelijk alleen het virtuele printerstuurprogramma en daarvan de Lite-versie. Dat betekent dat u in principe vanuit elke applicatie die gebruikmaakt van de Windows-printstandaard pdf’jes kunt maken. Het betekent echter ook (het nadeel van ‘Lite’) dat allerlei toepassingsspecifieke elementen ontbreken. Zo biedt de standaard-versie van XChange aanvullende functies om het converteren van MS-Office-documenten te optimaliseren, terwijl die in de Lite-versie ontbreken.

Dat zulke functies geen overbodige luxe zijn, merken we wanneer we een Word-document met complexe opmaak willen converteren. Het als tijdschriftpagina opgemaakte document met vier uitgevulde tekstkolommen, verschillende kleuren, lettertypen en illustraties komt bepaald niet ongeschonden in het pdf-document terecht. Kleuren veranderen, de inhoud past ineens niet meer op één pagina, illustraties krijgen een andere positie, enzovoort. Uiteraard is dat een zeer serieus bezwaar, omdat de charme van pdf nu juist is dat je daarmee bestanden kunt uitwisselen met behoud van de oorspronkelijke opmaak.

Een tweede gemis in deze Lite-editie is de zeer beperkte controle over het eindresultaat. In de standaard-versie kunt met allerlei instellingen spelen voor bijvoorbeeld de kwaliteit van afbeeldingen of het gebruik van lettertypen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • geen overbodige functionaliteit
  • relatief duur
  • faalt in complexe situaties
Bij alle Adobe Acrobat-alternatieven geldt dat ze onder de maat presteren zodra documenten een beetje ingewikkeld worden. De bruikbaarheid van het kale PDF XChange Lite is daarmee dan ook beperkt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Office

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord