abonneren

PDF Transformer

Wanneer Adobe Acrobat voor u te zwaar of te kostbaar is zijn, er heel wat alternatieven om pdf-documenten te manipuleren. Maar voldoen ze ook?

De mogelijkheden van Abbyy’s PDF Transformer lijken sterk op die van andere Acrobat-alternatieven. Dat wil zeggen dat u zowel pdf-documenten kunt maken als bestaande documenten kunt converteren naar een bewerkbaar bestandstype, zoals dat van Word. Daar houden de overeenkomsten niet op. Het virtuele printerstuurprogramma blijkt in beide programma’s namelijk uit dezelfde bron te komen. Ook Abbyy maakt gebruik van een (enigszins aangepaste) versie van PDF XChange. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de documenten die in beide voorgaande programma’s problemen opleveren ook voor PDF Transformer een struikelblok vormen. We ontkomen dan ook niet aan de conclusie dat PDF XChange als motor voor het maken van pdf-bestanden flinke problemen kent zodra de documentopmaak wat ingewikkelder wordt.

Uiteraard zijn er ook flinke verschillen tussen PDF Designer en PDF Transformer. Waar de eerste via aan groot aantal wizards werkt, kent de tweede slechts twee onderdelen; één voor het maken en één voor het converteren van pdf-bestanden. Bij PDF Transformer krijgt u bijvoorbeeld geen makkelijke manier om gescande boekpagina’s tot pdf om te toveren. Dat gemis wordt echter ruimschoots goedgemaakt door de kwaliteit van de pdf-conversie. Deze is aanzienlijk verbeterd ten opzichte van de vorige versie en verslaat met gemak PDF Designer. Waar deze laatste regelmatig grote steken laat vallen en soms zelfs complete documenten weigert te converteren (en dus een blanco Word-document genereert), doet PDF Transformer onder allerlei omstandigheden moeiteloos zijn werk.

Vrijwel alle testdocumenten waarop we het programma loslaten (allemaal fraai opgemaakte boeken in pdf-formaat) blijken keurig te worden omgezet naar Word. Perfect is de technologie beslist nog niet, maar het programma maakt zelden grote fouten bij deze toch zeer lastige klus. Alleen documenten met formules kan PDF Transformer nog steeds niet goed aan.

Alhoewel de steken die het programma laat vallen de bruikbaarheid verminderen, hebben de makers er alles aan gedaan om ook in die situaties nog uitkomst te bieden. Wanneer er erg veel misgaat op een pagina, kunt u het programma handmatig op het goede spoor zetten door aan te geven welke onderdelen van een pagina als tekst en welke als grafiek moeten worden behandeld. Ook kunt u zo aangeven of delen van een pagina in een andere taal zijn gedrukt. In dergelijke gevallen ontstaat doorgaans een betere conversie.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • automatisch converteren van pdf is indrukwekkend goed
  • weinig extra’s
  • pdf-aanmaak kan veel beter

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Office

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie