abonneren

PDF Designer 3

Wanneer Adobe Acrobat voor u te zwaar of te kostbaar is zijn, er heel wat alternatieven om pdf-documenten te manipuleren. Maar voldoen ze ook?

PDF Designer 3 van Easy Computing is een echte allrounder die bestaat uit drie componenten. Het hart wordt gevormd door PDF Saver (ook wel PDF XChange), het virtuele printerstuurprogramma dat uitvoer vanuit elke applicatie kan afvangen om er een pdf-document van te maken. Het op deze manier maken van pdf’jes vormt sinds jaar en dag de basis van het conversieproces. Voordeel is dat deze methode met elke applicatie werkt. Nadeel is dat opmaakkenmerken van documenten nog wel eens verloren gaan. PDF Designer probeert echter zoveel mogelijk elementen van een document (zoals links) te behouden zodat u er achteraf nog van alles mee kunt.

De tweede module is Office2pdf. Hiermee converteert u in batch in één keer een heleboel Word-, Excel- en html-documenten naar pdf. Daarbij kan het programma proberen automatisch bladwijzers en hyperlinks om te zetten, kunt u uw document beveiligen en hebt u uitgebreide controle over de (grafische) kwaliteit en de uiteindelijke bestandsgrootte.

Het meest zult u werken in het derde onderdeel, PDF Tools 3.5. Hierin vindt u allerlei wizards waarmee u de belangrijkste programmafuncties snel en gemakkelijk uitvoert. Hier kunt u bijvoorbeeld bladwijzers toevoegen, pdf-documenten optimaliseren of in losse pagina’s splitsen en pagina’s verder bewerken. Ook is er een onderdeel waarmee u van gescande afbeeldingen een pdf-document maakt (voor mensen die boeken digitaliseren).

Tot slot vindt u hier de wizard om een pdf-bestand terug te converteren naar een rtf- of Word-document. Dit onderdeel maakt gebruik van ocr-technologie. Zoals bij veel van dit soort programma’s schort daar nog al wat aan. Bij simpele tekst in een gangbaar lettertype loopt alles gesmeerd, maar zodra er een exotischer lettertje of een formule verschijnt haakt het programma af. Ook de opmaak van documenten komt niet bepaald vlekkeloos over zodat u aan een geconverteerd pdf-document doorgaans nog heel wat moet sleutelen. Sommige documenten worden om onduidelijke redenen geheel niet geconverteerd, maar daar krijgt u vooraf geen waarschuwing voor. U ontdekt dat pas wanneer u naar een wit vel in Word zit te staren. Dit onderdeel laat dan ook nog veel te wensen over.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • veelzijdig
  • scherp geprijsd
  • laat te veel steken vallen
PDF Designer valt in positieve zin op door zijn vele mogelijkheden, maar als het om het terugconverteren naar bewerkbare tekst gaat, haalt deze het niet bij een pakket als PDF Transformer.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Office

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord