abonneren

PDF Converter 6 Professional

De mogelijkheden van het elektronisch afdrukplatform pdf nemen nog altijd toe. Nuance komt daarom met een nieuwe versie van haar PDF Converter.

Nuance PDF Converter is toe aan versie 6, waarvan wij de Professional-editie bekijken. Deze wordt geleverd in een opvallende groene doos (groen is tegenwoordig hot) waar, in de kartonnen binnendoos, bij nadere inspectie slechts een cd'tje en een briefje in zit. Op het briefje lezen we dat bij dit product slechts een handleiding in digitale vorm wordt geleverd vanwege 'het milieubeleid' van Nuance. Oh, dus niet om op de kosten te besparen, zoals al die andere bedrijven die al jaren geen handleiding meer leveren? En was die doos - waar wel dertig cd'tjes in kunnen - ook zo groot vanwege het milieubeleid? Eén strafpunt voor de misvatting dat iedere Nuance-klant een groentje is die dit niet doorziet.

Volop inhoud


Over dan naar de echte inhoud van het product: de software, want daar gaat het ten slotte om. Die is, zo kunnen we u verzekeren, zeer compleet en veelzijdig. Hart van het pakket is natuurlijk het pdf-stuurprogramma waarmee u vanuit elke applicatie met een printfunctie pdf'jes kunt maken. Die functionaliteit wordt overigens door steeds meer programma’s zelf al geboden. Belangrijker is dan ook de conversie van bestaande pdf-bestanden naar bewerkbare documenten. PDF Converter tovert ze om naar Word, Excel, PowerPoint, XPS en WordPerfect. Met name de ondersteuning voor die laatste is aardig voor de vele fans die deze tekstverwerker in Nederland nog steeds heeft. Leuk is ook dat we nu voor het eerst slechts een deel van een pdf-pagina te lijf kunnen.

Het belangrijkste is echter de kwaliteit waarmee de conversie plaatsvindt. Die is buitengewoon indrukwekkend. Voor niet al te ingewikkelde documenten bestaande uit tekst en afbeeldingen behoort ze tot het beste dat we ooit zagen en ook tabellen laten zich keurig omzetten naar spreadsheets. Dat wil echter niet zeggen dat het nooit mis gaat; over extreem complexe opmaak en teksten met (wiskundige) formules struikelt ook deze versie regelmatig bij conversie naar Word. Daarin verschilt PDF Converter echter niet van de concurrentie, dus dat nemen we het programma niet al te zeer kwalijk.

Het echte werk


Vroeger was het echte bewerken van pdf-bestanden voorbehouden aan Adobe Acrobat. PDF Converter biedt hiertoe echter ook volop mogelijkheden. Zo kunt u tekst en afbeeldingen annoteren met symbolen als pijlen en tekst direct in een pdf corrigeren. Voor dat laatste moet een pdf-document uiteraard wel doorzoekbaar zijn en niet alleen uit afbeeldingen bestaan. Zodra u een document opent waarvoor dat geldt, stelt het programma dan ook zelf voor om het doorzoekbaar te maken. Hier wreekt zich het feit dat PDF Converter helaas niet multi-threaded is; grote documenten op één pitje doorzoekbaar maken duurt namelijk wel even.
Naast het bewerken van 'gewone' pdf-documenten biedt het programma uiteraard ook de mogelijkheid om invulbare pdf-formulieren te maken en bewerken en om documenten te beveiligen. Bovendien kunt u nieuwe documenten samenstellen door pagina’s uit andere documenten samen te voegen.
Tot slot moeten we nog de scanfunctie noemen. Hiermee scant u papier direct naar pdf, iets dat tot nu toe altijd via een omweg moest.

Uitgebreid


Voor wie dit alles niet genoeg vindt, is er voor € 50 meer ook een Enterprise-editie. Deze biedt ondersteuning voor verschillende documentmanagementsystemen (OpenText, SharePoint en andere), configureerbare netwerkinstallatie, een eigen programma-interface (api), een blackoutfunctie voor gevoelige informatie en ondersteuning voor dynamische XFA-formulieren (XML Forms Architecture).

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • conversiekwaliteit
  • veelzijdigheid
  • niet multicore
  • groene leugen
PDF Converter 6 Professional is een zeer uitgebreide en gedegen pdf-applicatie die alleen bij de aller zwaarste klussen steken laat vallen. Multicore-support was echter wel zo van deze tijd geweest.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Office

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie