abonneren

OpenOffice.org 2.1.0

De Nederlandstalige versie van OpenOffice.org 2.1.0 is beschikbaar. Het gratis kantoorpakket bevat enkele nieuwe functies, maar ook de reeds aanwezige programmafuncties zijn op een aantal punten aangepakt. Spectaculaire interface-aanpassingen zoals bij betaalde concurrent Microsoft Office 2007 hoeft u niet te verwachten.

OpenOffice.org bevat verschillende kantoortoepassingen: tekstverwerking, spreadsheets, presentaties en tekenen. Een databaseprogramma en formule-editor zijn eveneens aanwezig. Bij de installatie kan OpenOffice.org meteen een koppeling met Microsoft Office-bestanden maken. Ook mogelijk zijn netwerk- of gebruikersgedefinieerde installaties, die vooral van pas komen voor IT-beheerders, bij de inrichting van client-pc’s. Voor professioneel gebruik in organisaties zijn de verfijnde SQL-queries en de databasekoppelingen via LDAP interessant.

Het op XML gebaseerde Oasis Open Document-formaat slaat bestanden zodanig op, dat een groot aantal andere Office-toepassingen de OpenOffice.org-documenten kan interpreteren. Dankzij nieuwe importfilters kunt u ook werken met documenten die met oudere versies van MS Office en met andere kantoorpakketten zijn gemaakt. Ondersteuning voor het nieuwe, eveneens op XML gebaseerde MS Office 2007-formaat is nog niet aanwezig; daarvoor zult u moeten terugvallen op de conversietools die Microsoft zelf beschikbaar stelt.
Wel heeft OpenOffice.org standaard een PDF-Writer aan boord, zodat u uw documenten meteen naar pdf kunt omzetten.

De nieuwe versie 2.1.0 van OpenOffice.org bevat talloze verbeteringen en enkele uitbreidingen. Het presentatieprogramma Impress ondersteunt nu meerdere monitoren. De functie Changelog zorgt in het databaseprogramma Base voor een verbeterde toegang tot Microsoft Access-databases. Ook is de HTML-export in het spreadsheetprogramma Calc verbeterd. Verder zijn er vernieuwingen in de (uitschakelbare) updatefunctie: het programma houdt automatisch in de gaten of er nieuwe versies beschikbaar zijn. Tenslotte is het gebruik van sneltoetsen gefinetuned.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Alle functionaliteit die u nodig hebt
  • Uitstekende compatibiliteit met MS Office
  • PDF-export meegeleverd
  • Gratis
  • Nieuwe Microsoft Office-formaat wordt nog niet ondersteund
Kan OpenOffice.org de concurrentie aan met de eveneens verbeterde MS Office 2007? Vernieuwingen zoals de ribbon en andere nieuwigheden in MS Office 2007 ontbreken in OpenOffice.org, maar het is de vraag of dat erg is. Alle benodigde functionaliteit is aanwezig in OpenOffice.org en dat is waar het uiteindelijk om gaat. Dat de functies in MS Office 2007 intuïtiever in beeld verschijnen en makkelijker toegankelijk zijn gemaakt, is ook iets waard, maar niet iedereen zal daar een paar honderd euro voor over hebben.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Office

Tags:

Laatste reactie