Office 2010 Professional

In juni heeft Microsoft een nieuwe versie van zijn Office uitgebracht. Er zijn veel functies toegevoegd, vooral op het gebied van samenwerken. Zijn alle veranderingen echter ook nuttig voor thuisgebruik?
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

In de drie jaar sinds Office 2007 is er veel gebeurd: bijna alle pc's hebben inmiddels een 64-bits processor, de opkomst van sociale netwerken is erg snel gegaan en ook is het compleet nieuwe besturingssysteem Windows 7 uitgekomen. Genoeg reden voor Microsoft om een nieuwe versie van Office te ontwikkelen die inspeelt op al die veranderingen. Niet alle applicaties bevatten echter wereldschokkende veranderingen.

Alle programma's in de Office-suite zijn nu beschikbaar in 64-bits versies. Hierdoor kan meer geheugen worden aangesproken, wat vooral handig is als u bijvoorbeeld werkt met extreem grote datasets in Excel. In de andere applicaties zal nauwelijks enige versnelling merkbaar zijn. Sterker nog, Microsoft raadt op Technet zelfs af om de 64-bits versie te gebruiken, tenzij u het echt nodig hebt. 32-bits plugins werken namelijk ook niet op 64-bits versies, dus veel add-ins moeten bijgewerkt worden.

Het lint is nu eindelijk uitgebreid naar alle applicaties. Ook maken sommige programma’s gebruik van de jumplists in Windows 7, zodat u vanaf de taakbalk snel vaakgebruikte taken kunt uitvoeren of bestanden openen. Het Office-logo dat het bestandsmenu verving in Office 2007 is weer terugveranderd. De knop Bestand is weer terug en geeft nu de zogenaamde Backstage weer. Hier vindt u alle opties die over uw documenten gaan, zoals metadata, maar ook de afdrukopties en het opslaan van bestanden. Erg handig is het afdrukvoorbeeld, dat al direct wordt weergegeven zonder verder te klikken.

De interessantste vernieuwingen zitten in Outlook 2010. Berichten kunnen worden weergegeven in discussies, een optie die u kent van webmaildiensten als Gmail. Bovendien kunnen met de nieuwe functie Opschonen automatisch duplicaten in een discussie worden verwijderd. Om de sociale netwerken te integreren, heeft Microsoft de Social Connector ingebouwd (die als plugin ook beschikbaar is voor Outlook 2003 en 2007). Hiermee kunt u contacten uit sociale netwerken koppelen aan berichten in uw inbox, zodat hun contactinformatie en foto wordt weergegeven. Vooralsnog is ondersteuning voor Linkedin en Myspace beschikbaar; Facebook volgt binnenkort. Tot slot kunt u met Snelle stappen kleine macro's instellen, die automatisch een aantal acties tegelijkertijd op een bericht uitvoeren, zoals het als gelezen markeren en naar een map verplaatsen.

Andere applicaties kennen minder zichtbare veranderingen. In Word kunt u teksteffecten al bekijken voordat u ze toevoegt, net als bij het instellen van stijlen. De handigste toevoeging aan Excel zijn de Sparklines, een soort minigrafiekjes die u in één cel plaatst om snel inzicht te krijgen in veel data. Ook draaitabellen zijn makkelijker gemaakt met opties om de data in groepen weer te geven, maar voor thuisgebruik zult u dit niet vaak nodig hebben. PowerPoint kent een paar nieuwe overgangen, maar het interessantst is het makkelijk bewerken van video. U kunt video's bijsnijden door het begin en einde eraf te knippen. Bovendien kunt u effecten op de video's toepassen, zoals reflectie.

Veel nieuwe functies hebben te maken met samenwerken. Zo kunt u in Outlook voordat u een bericht verstuurt al een waarschuwing ontvangen dat een of meerdere ontvangers out of office zijn. Hiervoor zijn echter wel dure serverproducten van Microsoft nodig, dus het zal vooral op kantoor handig zijn. Thuis kunt u wel gebruikmaken van Microsofts clouddienst Skydrive, dat in Word is ingebouwd om er direct documenten op te bewaren.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • sociale netwerken in Outlook
  • videotools in Powerpoint
  • 64-bits beschikbaar
  • weinig verbeteringen voor thuisgebruik
De veranderingen in de nieuwe Office zijn handig, maar veel mogelijkheden spitsen zich toe op professionele samenwerking. Als u Office 2007 al gebruikt, is er niet enorm veel veranderd, maar voor gebruikers van Office 2003 bevelen we een upgrade zeker aan. Outlook-gebruikers moeten zeker naar de nieuwe versie kijken, want dat is waar de nuttigste verbeteringen in zitten.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Office

Tags: