abonneren

Notepad++ 6.5

Notepad++ is een lichtgewicht teksteditor dat speciaal bedoeld is voor code. Het is een handig programma dat al ongeveer tien jaar bestaat en gestaag is geƫvolueerd tot een zeer compleet programma: een interface met tabbladen, drag-en-drop, enorm veel ondersteuning voor programmeertalen, spellingscontrole en meer.

Wij bekeken de mogelijkheden van de onlangs verschenen versie 6.5. In deze versie zijn naast C, C++, C#, Haskell, Java, Objective-C en Visual Basic ook andere talen ondersteund, zoals CoffeeScript: een op JavaScript-gebaseerde programmeertaal. De complete lijst van native ondersteunde programmeertalen bestaat met de nieuwe update uit meer dan 50 items. Bovendien kunnen gebruikers hun eigen talen definiëren, zodat ook daarvan de syntax gemarkeerd wordt en de taal hierdoor overzichtelijk wordt weergegeven.

De interface van Notepad++ is geheel naar eigen wens aan te passen: deze kan op standje compleet minimalistisch, waarbij écht alleen de code wordt weergegeven, op ‘standaard’ met horizontale tabbladen, een werkbalk met pictogrammen en een menubalk, iets groter of op met verticale tabbladen groot of klein. Ook aanwezig is een documentmap, waarmee rechts van het geopende item een miniatuur wordt weergegeven van het document. Hiermee is het eenvoudig te zien waar je je bevindt en wordt het erg makkelijk om naar een ander deel van het document te springen. Ook biedt Notepad++ ondersteuning voor macro’s. Met macro’s kunnen veel uitgevoerde taken ‘opgenomen’ worden door Notepad++ en vervolgens opnieuw ‘afgespeeld’ worden met een druk op de knop. Het is echt érg handig om veel uitgevoerde taken zo te verkorten tot een muisklik. Hetzelfde geldt voor de splitscreen-functie. Even twee documenten vergelijken? Geen probleem: via Beeld klik je op Beeldvenster groeperen. Scrollen kan dan ‘gekoppeld’ worden, zodat scrollen in het ene document ook zorgt dat het andere document mee omlaag gaat.

In versie 6.5 zien we een aantal wijzigingen. Naast de extra programmeertaalondersteuning is het nu mogelijk om haakjes automatisch door Notepad++ te laten sluiten. Dit kan worden ingesteld in het menu Voorkeuren bij Automatisch aanvullen. Er kunnen zelfs eigen tekens worden toegevoegd die ook automatisch door Notepad++ afgemaakt moeten worden. Verder is er de functie Multi-paste: hiermee kan gekopieerde tekst in één keer meerdere keren worden geplakt, indien Multi-editing is ingeschakeld, en de functielijst is verbeterd, met ondersteuning voor door de gebruiker gedefinieerde talen.

Notepad++ is een zéér krachtige teksteditor. Als je vaak met broncodebestanden werkt, is dit simpelweg een must-haveprogramma. Het functieaanbod van de editor is zeer compleet en het aantal ondersteunde dankzij de update nog verder uitgebreid. Bovendien kan erg veel naar eigen hand in worden gesteld, waardoor het programma nog meer gebruikers zal aanspreken. In versie 6.5 wordt de applicatie nóg iets beter, met het automatisch afmaken van haakjes en het tegelijk plakken op meerdere plekken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Office

Tags: