abonneren

MS Office Standard 2007

Bijna vier jaar zijn verstreken sinds Office 2003 op de markt kwam. Is die lange periode de moeite waard of heeft Microsoft zich er gemakkelijk vanaf gemaakt?

None

7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten

Office 2007 belooft echte vernieuwing. Voordat we u vertellen over de vernieuwingen in de pijlers van Office, gaan we in op de interface en de bestandsformaten. De hele interface is namelijk op de schop gegaan; de tientallen menu’s en werkbalken hebben plaats gemaakt voor een speciale werkbalk: het Lint (Ribbon in het Engels). Daarnaast zijn de bestandsformaten flink onder handen genomen.

Door het lint

Met het Lint wil Microsoft het oerwoud aan taakbalken, menu's en submenu's uitroeien. Het Lint is een widget, waar iedereen lekker tegenaan kan gaan programmeren. Wie daar zin in heeft, kan vrij gemakkelijk allerlei gratis en commerciële toevoegingen voor het Lint maken. Het Lint is contextgevoelig en reageert op alles wat u doet. Dubbelklikt u bijvoorbeeld in Excel op een grafiek, dan verschijnen automatisch de tools voor het bewerken van grafieken. Zelf in de menustructuur zoeken naar die ene tabeloptie hoeft nu dus niet meer.
Het Lint is uitgerust met Live Preview. Terwijl u de cursor over het Lint beweegt, wordt getoond wat de optie waar u op dat moment boven zweeft met uw huidige document zal doen. U hoeft dus niet telkens in een keuzelijst te klikken op bijvoorbeeld een tabelopmaak om te zien of deze goed past bij uw tabel. Even kort de cursor laten rusten is voldoende.
Het Lint maakt zijn debuut in Word, Excel, PowerPoint, Access en voor een deel in Outlook. De overige applicaties doen het nog zonder. In de genoemde vijf applicaties zit u aan het Lint vast. Wij denken dat u de oude menu's en werkbalken na een tijdje niet meer zult missen. Mocht u tóch heimwee krijgen: er is nog één werkbalk over. Dit mini-werkbalkje heet Snelle toegang. Standaard zijn de opties Opslaan, Ongedaan maken en Opnieuw aanwezig. U kunt zelf alle andere opties naar behoefte toevoegen. De toetsenbordsnelkoppelingen werken nog. Overigens wordt Office 2003 ondersteund tot 13 januari 2009.

Extra X

De bestandsformaten zijn flink aangepakt. Om dat te benadrukken hebben alle bekende extensies nu de letter x meegekregen. Dus een Word document is nu een .docx, PowerPoint .pptx enzovoorts. Die x komt van de opmaaktaal xml. Met xml heeft Microsoft een stap gezet naar een minder gesloten documentformaat.
Elk document wordt nu automatisch gecomprimeerd en alle objecten in een document (afbeeldingen bijvoorbeeld) worden apart binnen dat document opgeslagen. Zo'n object kan dan individueel worden benaderd. Backwards compatibel zijn de nieuwe bestandsformaten niet, maar voor Office 2000, XP en 2003 brengt Microsoft wel gratis plug-ins uit. Office 95 en 97 worden niet meer ondersteund. Daarvoor komen dan ook geen plug-ins beschikbaar. Wél kunt u bestanden opslaan in het oude Office bestandsformaat, zodat u mensen met Office 97 tot 2003 tegemoet kunt komen.

Word

In Word zit WordArt: wanneer u daarmee een pagina opmaakt, wordt een standaardtekst al gauw een in het oog springende pagina. En hebt u even geen zin meer in de hectiek van de 21e eeuw, dan kunt u elke alinea automatisch laten voorzien van een middeleeuws aandoende decoratieve initiaal. Het is gemakkelijker geworden om vergelijkingen toe te voegen en SmartArt en diagrammen zijn eenvoudig in te voegen. De interface is wat informatiever dan voorheen. Ook hier bewijst het Lint een behulpzame toevoeging te zijn. En vindt u dat blauw niet zo prettig? Standaard kunt u de achtergrondkleur van het programma ook Zilver of Zwart maken. Minder vermakelijk, maar zeker belangrijk zijn de mogelijkheden om een document te versleutelen, om te controleren op compatibiliteit en om te zoeken naar verborgen persoonlijke gegevens die niet mogen uitlekken. Verder is het mogelijk om een document op te slaan als pdf-bestand, nadat u een gratis plug-in hebt gedownload. Word zit in elke Office-versie.

Excel

Cijfers vormen de basis van wat er in Excel mogelijk is. Daarom gelijk maar wat cijfers over Excel 2007. Een werkmap kan nu ruim een miljoen rijen en zestienduizend kolommen bevatten, elke cel kan zo’n tweeëndertigduizend karakters bevatten en er zijn maar liefst zestien miljoen kleuren om uit te kiezen. Daarnaast zijn er twee interessante verbeteringen in Excel: voorwaardelijke opmaak en driedimensionale grafieken. Bij voorwaardelijke opmaak krijgt elke cel een net iets andere kleur dan de andere, gebaseerd op de waarde in die cel. Zo ziet u direct waar opvallende waarden staan. Naast kleurtjes kunt u zaken als balkjes en pictogrammen in de cellen plaatsen. Grafieken driedimensionaal opmaken is een makkie, inclusief schaduwen, transparantie en vele andere goed aan te passen opties. Dankzij het Lint is Excel 2007 beter toegankelijk dan de 2003-versie.

Powerpoint

Al die gelikte programma's zijn leuk en aardig, maar pas écht belangrijk zijn gelikte presentaties. Was het maken van echt mooie slides altijd hard werken (en vaak alleen mogelijk met behulp van Photoshop), in PowerPoint 2007 kan iederéén een juweeltje presenteren. Hoe dan? Met SmartArt! Een kwestie van een paar bullets selecteren, een van de ruim honderd SmartArt afbeeldingen uitzoeken en met een muisklik verschijnt er een driedimensionaal kunststukje, compleet met schaduw- en transparantie-effecten. En kiest u een ander sjabloon voor de presentatie, dan kunnen de SmartArt afbeeldingen automatisch aan het nieuwe kleurenpatroon worden aangepast. Daarnaast is er WordArt, waarmee spiegeling, schaduw en vervorming van uw tekst in een wip geregeld is.

Outlook

Voor veel mensen is Outlook een vaste waarde geworden. E-mail is voor veel zakelijke gebruikers zelfs belangrijker geworden dan de telefoon. Microsoft komt in Office 2007 met twee versies van Outlook: Outlook en Outlook met Business Contact Manager (BCM) voor zakelijke gebruikers. De standaard variant van Outlook zit in de Standaard- en Basic-versies, de BCM-variant zit in de Small Business, Professional en Ultimate versies. Met Thuisgebruik en Studenten vist u naast het net. Voor die doelgroep heeft Microsoft Windows Live Mail in gedachten, met een gratis te downloaden Windows Live Mail-client. Het Lint is niet in alle onderdelen van Outlook 2007 verwerkt; alleen als u een nieuw mailtje of afspraak maakt komt het tevoorschijn. Zoekmappen moeten een belangrijkere rol gaan spelen dan ze nu doen en de workflow moet soepeler verlopen. Zo kunt u nu simpel een mailtje omtoveren tot een taak of afspraak in de agenda. Ook het online delen van agenda's is sterk verbeterd.

Conclusie
In vergelijking met Office 2003 ziet Office 2007 er gelikter uit en werkt het ook allemaal prettiger. Hoewel het lint voor ervaren MS Office gebruikers toch wel even wennen zal zijn. Voor Office 2007 moet u vrij diep in de buidel tasten. Of u direct al zou moeten overstappen hangt af van wat u met Office doet. Tikt u alleen af en toe een briefje, dan is het de moeite (nog) niet. Voor zakelijke gebruikers zijn de voordelen groter dan voor thuisgebruikers.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Office

Tags: