abonneren

MS Office for Mac 2008

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Mac-gebruikers kunnen na bijna vier jaar eindelijk een nieuwe Office-versie tegemoet zien. Versie 12.0 komt in de winkel te liggen als Office 2008 voor Mac, maar de voorsprong van Microsofts Office-pakket wankelt nu het concurrerende pakket iWork steeds beter wordt.

Microsoft brengt sinds 1990 een Office-suite voor de Mac uit. Voor Mac-gebruikers is het de manier om aansluiting te houden met de rest van de wereld, waar Windows nu eenmaal domineert. Word-documenten uitwisselen leverde voor Mac-gebruikers dan ook weinig hoofdbrekens op, al werd er wel stevig geklaagd over het meegeleverde e-mailprogramma Entourage. Dat is traag, moeilijk doorzoekbaar en biedt matige Exchange-ondersteuning in vergelijking met Outlook. Bovendien kan Entourage geen taken synchroniseren, raakt het foto's bij contactpersonen kwijt en onthoudt het ingestelde categorieen niet.

Volgens Microsoft was Entourage echter nooit bedoeld als tegenhanger van Outlook, maar eerder als het Mac-alternatief van Outlook Express. Aanhangers van samenzweringstheorieen beweren daarentegen graag dat Microsoft de Mac-gebruikers bewust op achterstand zet met minder functionaliteit. Die reactie is wat overtrokken, maar feit is wel dat Microsoft minder mankracht inzet voor de Mac-versie van Office en dat de vernieuwingen in Office 2008 op het eerste gezicht bescheidener lijken dan die in Office 2007 voor Windows. Natuurlijk wordt het nieuwe Open XML-bestandsformaat van Office 2007 wel ondersteund.

Nieuwe start met Office 2008

Office 2008 for Mac is vanaf 15 januari in het Engels verkrijgbaar en in februari in het Nederlands. Er zijn drie versies: een standaardversie (€ 499,95), een Special Media Edition (€ 629,99) en een Home & Student Edition (€ 139,95 voor drie licenties). Deze laatste variant biedt geen ondersteuning voor Exchange. De Media Edition bevat Microsoft Expression Media voor het beheer van digitale ontwerpen. Office 2008 zal voor het eerst ook beschikbaar zijn in het Deens, Fins en Noors, naast de al langer bestaande talen, waaronder Nederlands. Wie na 25 september 2007 Office 2004 for Mac heeft gekocht, kan gratis upgraden.

Sneller

Aan de eerder gehoorde klachten over Entourage heeft Microsoft iets gedaan: de ondersteuning voor Exchange is verbeterd en de zoekfunctie is nu even snel en gebruiksvriendelijk als de algemene zoekfunctie Spotlight. Die verbeterde snelheid heeft er ook mee te maken dat Office 2008 nu native op PowerPC- en Intel-processoren draait. Entourage 2008 heeft een verbeterde agenda-interface gekregen, met kleurcoderingen voor categorieen, statusindicatoren en flexibele takenlijstjes. Nieuw is ook de functie MyDay: een widget-achtig programma dat in een oogopslag afspraken en taken toont, ook als Entourage niet actief is.

Opmaak

Het lint van Office 2007 ontbreekt: Mac-gebruikers werken nog steeds met menu's en werkbalken. Deze nieuwe Mac-versie bevat echter wel een nieuwe Elements Gallery, OfficeArt en SmartArt Graphics waarmee het maken van fraaie lay-outs in Word, grafieken in Excel en stroomschema's in PowerPoint makkelijker wordt. In Excel zijn nieuwe Ledger Sheets toegevoegd: (boekhoud)sjablonen waarmee het eenvoudiger wordt om bijvoorbeeld een projectplanning, beleggingsportefeuille of declaratieoverzicht te maken.
Word en PowerPoint beschikken over nieuwe sjablonen en thema's waarbij de nadruk sterker ligt op een professioneel uitziende lay-out. Eigenlijk komt Microsoft daarmee in het vaarwater van iWork, het kantoorpakket van Apple zelf dat altijd al sterke nadruk op presentatie legde.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • betere Entourage ondersteuning
  • meer aandacht voor creatieve presentatie
  • duurder dan iWork
MS Office for Mac 2008 is een mooi product, maar de meest recente versie van iWork ondersteunt ook de nieuwste Office-formaten, is uitgebreid met het spreadsheetprogramma Numbers en is met €79 betaalbaarder dan Office for Mac. Voor e-mail zult u dan wel genoegen moeten nemen met het programma Mail, dat weinig ondersteuning voor Exchange bevat. Maar dat waren Mac-gebruikers toch al gewend.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Office

Tags: