abonneren

MS Office 2007 Professional

Bijna vier jaar zijn verstreken sinds Office 2003 op de markt kwam. Is die lange periode de moeite waard of heeft Microsoft zich er gemakkelijk vanaf gemaakt?

Office 2007 belooft echte vernieuwing. Voordat we u vertellen over de vernieuwingen in de pijlers van Office, gaan we in op de interface en de bestandsformaten. De hele interface is namelijk op de schop gegaan; de tientallen menu’s en werkbalken hebben plaats gemaakt voor een speciale werkbalk: het Lint (Ribbon in het Engels). Daarnaast zijn de bestandsformaten flink onder handen genomen.

Door het lint

Met het Lint wil Microsoft het oerwoud aan taakbalken, menu's en submenu's uitroeien. Het Lint is een widget, waar iedereen lekker tegenaan kan gaan programmeren. Wie daar zin in heeft, kan vrij gemakkelijk allerlei gratis en commerciële toevoegingen voor het Lint maken. Het Lint is contextgevoelig en reageert op alles wat u doet. Dubbelklikt u bijvoorbeeld in Excel op een grafiek, dan verschijnen automatisch de tools voor het bewerken van grafieken. Zelf in de menustructuur zoeken naar die ene tabeloptie hoeft nu dus niet meer.
Het Lint is uitgerust met Live Preview. Terwijl u de cursor over het Lint beweegt, wordt getoond wat de optie waar u op dat moment boven zweeft met uw huidige document zal doen. U hoeft dus niet telkens in een keuzelijst te klikken op bijvoorbeeld een tabelopmaak om te zien of deze goed past bij uw tabel. Even kort de cursor laten rusten is voldoende.
Het Lint maakt zijn debuut in Word, Excel, PowerPoint, Access en voor een deel in Outlook. De overige applicaties doen het nog zonder. In de genoemde vijf applicaties zit u aan het Lint vast. Wij denken dat u de oude menu's en werkbalken na een tijdje niet meer zult missen. Mocht u tóch heimwee krijgen: er is nog één werkbalk over. Dit mini-werkbalkje heet Snelle toegang. Standaard zijn de opties Opslaan, Ongedaan maken en Opnieuw aanwezig. U kunt zelf alle andere opties naar behoefte toevoegen. De toetsenbordsnelkoppelingen werken nog. Overigens wordt Office 2003 ondersteund tot 13 januari 2009.

Extra X

De bestandsformaten zijn flink aangepakt. Om dat te benadrukken hebben alle bekende extensies nu de letter x meegekregen. Dus een Word document is nu een .docx, PowerPoint .pptx enzovoorts. Die x komt van de opmaaktaal xml. Met xml heeft Microsoft een stap gezet naar een minder gesloten documentformaat.
Elk document wordt nu automatisch gecomprimeerd en alle objecten in een document (afbeeldingen bijvoorbeeld) worden apart binnen dat document opgeslagen. Zo'n object kan dan individueel worden benaderd. Backwards compatibel zijn de nieuwe bestandsformaten niet, maar voor Office 2000, XP en 2003 brengt Microsoft wel gratis plug-ins uit. Office 95 en 97 worden niet meer ondersteund. Daarvoor komen dan ook geen plug-ins beschikbaar. Wél kunt u bestanden opslaan in het oude Office bestandsformaat, zodat u mensen met Office 97 tot 2003 tegemoet kunt komen.

Word

In Word zit WordArt: wanneer u daarmee een pagina opmaakt, wordt een standaardtekst al gauw een in het oog springende pagina. En hebt u even geen zin meer in de hectiek van de 21e eeuw, dan kunt u elke alinea automatisch laten voorzien van een middeleeuws aandoende decoratieve initiaal. Het is gemakkelijker geworden om vergelijkingen toe te voegen en SmartArt en diagrammen zijn eenvoudig in te voegen. De interface is wat informatiever dan voorheen. Ook hier bewijst het Lint een behulpzame toevoeging te zijn. En vindt u dat blauw niet zo prettig? Standaard kunt u de achtergrondkleur van het programma ook Zilver of Zwart maken. Minder vermakelijk, maar zeker belangrijk zijn de mogelijkheden om een document te versleutelen, om te controleren op compatibiliteit en om te zoeken naar verborgen persoonlijke gegevens die niet mogen uitlekken. Verder is het mogelijk om een document op te slaan als pdf-bestand, nadat u een gratis plug-in hebt gedownload. Word zit in elke Office-versie.

Excel

Cijfers vormen de basis van wat er in Excel mogelijk is. Daarom gelijk maar wat cijfers over Excel 2007. Een werkmap kan nu ruim een miljoen rijen en zestienduizend kolommen bevatten, elke cel kan zo’n tweeëndertigduizend karakters bevatten en er zijn maar liefst zestien miljoen kleuren om uit te kiezen. Daarnaast zijn er twee interessante verbeteringen in Excel: voorwaardelijke opmaak en driedimensionale grafieken. Bij voorwaardelijke opmaak krijgt elke cel een net iets andere kleur dan de andere, gebaseerd op de waarde in die cel. Zo ziet u direct waar opvallende waarden staan. Naast kleurtjes kunt u zaken als balkjes en pictogrammen in de cellen plaatsen. Grafieken driedimensionaal opmaken is een makkie, inclusief schaduwen, transparantie en vele andere goed aan te passen opties. Dankzij het Lint is Excel 2007 beter toegankelijk dan de 2003-versie.

Powerpoint

Al die gelikte programma's zijn leuk en aardig, maar pas écht belangrijk zijn gelikte presentaties. Was het maken van echt mooie slides altijd hard werken (en vaak alleen mogelijk met behulp van Photoshop), in PowerPoint 2007 kan iederéén een juweeltje presenteren. Hoe dan? Met SmartArt! Een kwestie van een paar bullets selecteren, een van de ruim honderd SmartArt afbeeldingen uitzoeken en met een muisklik verschijnt er een driedimensionaal kunststukje, compleet met schaduw- en transparantie-effecten. En kiest u een ander sjabloon voor de presentatie, dan kunnen de SmartArt afbeeldingen automatisch aan het nieuwe kleurenpatroon worden aangepast. Daarnaast is er WordArt, waarmee spiegeling, schaduw en vervorming van uw tekst in een wip geregeld is.

Outlook

Voor veel mensen is Outlook een vaste waarde geworden. E-mail is voor veel zakelijke gebruikers zelfs belangrijker geworden dan de telefoon. Microsoft komt in Office 2007 met twee versies van Outlook: Outlook en Outlook met Business Contact Manager (BCM) voor zakelijke gebruikers. De standaard variant van Outlook zit in de Standaard- en Basic-versies, de BCM-variant zit in de Small Business, Professional en Ultimate versies. Met Thuisgebruik en Studenten vist u naast het net. Voor die doelgroep heeft Microsoft Windows Live Mail in gedachten, met een gratis te downloaden Windows Live Mail-client. Het Lint is niet in alle onderdelen van Outlook 2007 verwerkt; alleen als u een nieuw mailtje of afspraak maakt komt het tevoorschijn. Zoekmappen moeten een belangrijkere rol gaan spelen dan ze nu doen en de workflow moet soepeler verlopen. Zo kunt u nu simpel een mailtje omtoveren tot een taak of afspraak in de agenda. Ook het online delen van agenda's is sterk verbeterd.

Publishcer

Publisher is vooral omarmd door marketingprofessionals, want het maken van fraaie, professioneel ogende publicaties is met Publisher een fluitje van een cent. Waren de sjablonen in de 2003-versie al gelikt, in de 2007-versie is het allemaal nog mooier. Het Lint zit niet in Publisher. Echt nieuwe functionaliteit kunnen we eigenlijk niet ontdekken. Alles is wel wat toegankelijker en gemakkelijker gemaakt, maar daar blijft het dan ook bij. De liefhebbers van Origami kunnen we gerust stellen: de afdrukbare papieren vliegtuigjes en andere vouwfiguurtjes zijn gebleven.

Access

De nieuwe versie van Access maakt gebruik van het Lint, zodat navigeren even wennen is. Verder werkt alles in Access als vanouds. In de 2003-versie wordt u begroet met een kaal scherm, in de 2007-versie sprankelen enkele kant-en-klare sjablonen u tegemoet. Daardoor is het aanmaken van enkele standaard databases gemakkelijker, al moeten er daarna waarschijnlijk alsnog gewoon tabellen en dergelijke aangepast worden, omdat u in de sjabloonwizard niet kunt aangeven hoe u een en ander hebben wilt. Dat aanpassen kan onder andere met de (uiteraard) gepolijste AutoOpmaak. Dankzij een goede integratie met SharePoint kunt u een Access-project ook goed met anderen via het web beheren. Onder de motorkap loopt alles gesmeerder en er zijn meer mogelijkheden.

Conclusie
In vergelijking met Office 2003 ziet Office 2007 er gelikter uit en werkt het ook allemaal prettiger. Echter moet u voor Office 2007 vrij diep in de buidel tasten. Of u direct al zou moeten overstappen hangt af van wat u met Office doet. Tikt u alleen af en toe een briefje, dan is het de moeite (nog) niet. Bent u een serieuze gebruiker die vooral graag online wil samenwerken, dan komt de diepgaande integratie met de zakelijke Microsoft-producten als Exchange, SQLServer en SharePoint Server voor u vast als geroepen. Voor zakelijke gebruikers zijn de voordelen groter dan voor thuisgebruikers. Koopt u een nieuwe pc, dan gaat u uiteraard voor Office 2007.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Office

Tags:

Laatste reactie